Rusia a lansat cu succes, joi dimineata, o racheta Soyuz de pe noul cosmodrom Vostocinai, situat in Extremul Orient rus, primul succes de pe aceasta noua pista de lansare, dupa ce evenimentul fusese amanat miercuri, scrie AFP.

Acest succes este o veste buna pentru sectorul spatial rusesc, care a inaugurat astfel cosmodromul cu un cost imens pentru a inlocui legendarul Baikonur si ar trebui sa marcheze renasterea unei industrii umilite de mai multe esecuri in ultimii ani, comenteaza sursa citata.

Televiziunea rusa a difuzat imagini cu lansarea rachetei la care a participat si presedintele Vladimir Putin.

Lucrarile de pe "cel mai mare santier din tara", asa cum scria presa rusa, au inceput in 2012 in regiunea imensa Amur, dar slab populata, la decizia lui Vladimir Putin, care a ordonat construirea cosmodromului pe locul unei foste baze de rachete sovietice.

Cosmodromul Vostocinii, situat la 9.000 km est de Moscova, este mai aproape de ecuator decat baza ruseasca deja existenta din Plesetk (nordul Rusiei), ceea ce faciliteaza plasarea pe orbita.

Principalul avantaj al Vostocinai este ca se afla pe pamant rusesc si, prin urmare, permite Moscovei sa nu mai depinda de cosmodromul de la Baikonur, inchiriat cu 115 milioane de dolari pe an de la Kazahstan dupa caderea URSS.

Baza aeriana are o suprafata totala de o mie de kilometri patrati si constructia sa a costat aproximativ 300-400 de miliarde de ruble (4- 5,3 miliarde de euro).