​Președinții Poloniei, Andrzej Duda, Estoniei, Alar Karis, Lituaniei, Gitanas Nausėda, și Letoniei, Egils Levits, care au mers miercuri în Ucraina, au vizitat Borodyanka, localitate aflată la aproximativ 50 de kilometri nord-vest de capitala Kiev, unde blocuri întregi au fost distruse de bombardamente, iar aproximativ 200 de oameni ar fi fost îngropați de vii în subsolurile acestora, conform autorităților locale, scrie The Kyiv Independent.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președinții celor patru state, care au ajuns miercuri după-amiază la Kiev, au mers printre ruinele din Borodyanka, un oraș cu 12.000 de locuitori, care a suferit unele dintre cele mai grave distrugeri în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Sursă foto: Jakub Szymczuk / Cancelaria poloneză / Twitter

„Țările noastre își arată astfel sprijinul față de Ucraina și față de președintele Zelenski", scria pe Twitter Jakub Kumoch, consilierul lui Duda.

Cei patru lideri urmează să se întâlnească cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Borodyanka și localitățile din jurul capitalei Ucrainei au revenit sub controlul ucrainenilor în 1 aprilie, când trupele ruse s-au retras din regiunea Kiev, după săptămâni de lupte intense. De atunci, forțele ucrainene au deminat zona.

Imagini filmate din dronă și publicate de Armata Ucrainei arată amploarea dezastrului din Borodyanka, localitate aflată la aproximativ 50 de kilometri nord-vest de capitala Kiev, după retragerea trupelor ruse. Blocuri întregi au fost distruse de bombardamente. Subsolurile acestora ascund și mai multă groază, scriau jurnaliștii de la The Kyiv Independent. Aproximativ 200 de persoane ar fi fost îngropate de vii în subsoluri când bombele rusești au distrus clădirile, au estimat autoritățile locale.

  • „Borodyanka este primul oraș din țara noastră în care rușii au bombardat civili. Nu avem baze militare, nimic”, spunea Anatoliy Rudnichenko, consilier al primarului.

---