Wikipedia a anunțat miercuri că Rusia i-a ordonat să șteargă informații despre președintele rus Vladimir Putin, ultima dintr-o serie de solicitări din partea Moscovei căreia enciclopedia online nu i-au dat curs.

WikipediaFoto: PictoKraft / Alamy / Profimedia Images

„Roskomnadzor ne-a trimis ieri două notificări suplimentare, ambele referitoare la articolul 'Putin, Vadimir Vladimirovici'. Lor nu le plac secțiunile 'Relațiile cu Ucraina (2012-prezent)' și 'După invadarea Ucrainei (2022'”, au anunțat administratorii enciclopediei online pe pagina de Twitter în limba rusă a acesteia.

Noua înștiințare a Roskomnadzor, autoritatea de supraveghere a mass-media din Rusia, vine după ce pe 2 martie aceasta a cerut enciclopediei să șteargă pagina despre războiul din Ucraina pe care parchetul de la Moscova l-a catalogat ca fiind fals.

„Pe baza cererii emise de biroul Procurorului General pe 1 martie, Roskomnadzor a trimis o notificare managementului antemenționatei surse de pe internet cu privire la nevoia de a șterge informația falsă legată de operațiunea militară specială din Ucraina”, anunța la momentul respectiv Roskomnadzor într-un comunicat remis presei.

Wikipedia nu a dat curs solicitării, deși cu doar o zi în urmă Roskomnadzor o amenința cu blocarea în Rusia din cauza articolului „Invazia rusă a Ucrainei în 2022”.

Rusia acuză Wikipedia că e rusofobă

La începutul lunii aprilie Roskomnadzor anunța din nou că a trimis o înștiințare adresată Wikipedia prin care i-a cerut să șteargă „informațiile false” despre războiul din Ucraina, acuzând că enciclopedia online promovează „o interpretare exclusiv anti-rusă” a evenimentelor.

„Pe baza unei cereri din partea Procuraturii Generale a Federației Ruse, Roskomnadzor a trimis pe 4 aprilie administrației Wikipedia o cerere de limitare a difuzării de informații inexacte semnificative din punct de vedere social privind Forțele Armate ale Federației Ruse”, a anunțat agenția rusă de monitorizare a mass-media.

„Autorii articolelor postate pe Wikipedia dezinformează utilizatorii resursei de internet cu informații false. În același timp, în articolele publicate pe resursă se promovează o interpretare exclusiv anti-rusă a evenimentelor”, mai susținea Roskomnadzor.

Autoritatea anunța că a notificat parchetul de la Moscova că Wikipedia nu a respectat solicitările anterioare ale sale de a elimina „informațiile inexacte” despre situația din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 49-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.