Rusia a cerut din nou Wikipedia să șteargă „informațiile false” despre războiul din Ucraina, acuzând că enciclopedia online promovează „o interpretare exclusiv anti-rusă” a evenimentelor, relatează Interfax.

WikipediaFoto: PictoKraft / Alamy / Profimedia Images

„Pe baza unei cereri din partea Procuraturii Generale a Federației Ruse, Roskomnadzor a trimis pe 4 aprilie administrației Wikipedia o cerere de limitare a difuzării de informații inexacte semnificative din punct de vedere social privind Forțele Armate ale Federației Ruse”, a anunțat agenția rusă de monitorizare a mass-media.

Roskomnadzor se plânge administratorilor Wikipedia că enciclopedia a devenit „o nouă linie de atacuri informaționale constante asupra rușilor”.

„Autorii articolelor postate pe Wikipedia dezinformează utilizatorii resursei de internet cu informații false. În același timp, în articolele publicate pe resursă se promovează o interpretare exclusiv anti-rusă a evenimentelor”, mai susține agenția de monitorizare a presei.

De asemenea, Roskomnadzor a notificat parchetul de la Moscova că Wikipedia nu a respectat solicitările anterioare ale sale de a elimina „informațiile inexacte” despre situația din Ucraina.

Rusia a luat în vizor și Wikipedia după ce a blocat platformele social media

Pe 1 martie agenția statului rus a acuzat Wikipedia că a „diseminat ilegal informații” despre armata rusă, victimele civile ucrainene și operațiunile bancare, amenințând-o că o va bloca în Rusia dacă nu șterge articolul „Invazia rusă a Ucrainei în 2022”.

„Administrația resursei de internet nu a îndeplinit încă solicitarea agenției”, mai afirmă Roskomnadzor, amintind că administratorii de domenii care nu șterg informațiile „ilegale” riscă o amendă de până la 4 milioane de ruble și blocarea site-ului.

Rusia a amendat în mod repetat Twitter, Instagram și Meta/Facebook pentru că nu au șters informațiile pe care le consideră false, până să le blocheze cu totul după declanșarea războiului din Ucraina.

Facebook și Instagram au fost interzise în Rusia pe 21 martie după ce Meta, compania care le deține, a fost catalogată drept „organizație extremistă”. Twitter a fost blocat încă de la începutul lunii martie.

Urmărește ultimele evoluții din a 41-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.