Administrația Biden este așteptată să anunțe miercuri încă 750 de milioane de dolari în asistență militară pentru Ucraina, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani familiarizați cu acest subiect.

Joe BidenFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Echipamentul ar urma să fie finanțat prin mecanismul Presidential Drawdown Authority, prin care președintele american poate autoriza transferul de articole și servicii din stocurile americane fără aprobarea Congresului, ca răspuns la o situație de urgență.

Unul dintre oficiali a declarat că încă se fac reglaje finale cu privire la echipamentele ce vor fi trimise.

Un consilier de rang înalt al Congresului a spus că echipamentele care vor fi anunțate vor include probabil sisteme de artilerie grea terestră pentru Ucraina, inclusiv obuziere. Oficialii Casei Albe nu au răspuns imediat la o solicitare de declarații.

Casa Albă a anunțat săptămâna trecută că a oferit deja peste 1,7 miliarde de dolari în asistență de securitate Ucrainei după invazia începută pe 24 februarie. Livrările de arme au inclus rachete defensive antiaeriene Stinger și antitanc Javelin, precum și muniții și veste antiglonț.

Liderii americani și europeni sunt presați de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să furnizeze arme și echipamente mai grele pentru a angaja Rusia în regiunea estică a Ucrainei, unde se așteaptă ca Rusia să-și intensifice eforturile militare.