Armata ucraineană a acuzat vineri seară forțele ruse că au lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Șerpilor din Marea Neagră, de unde trupele Moscovei s-au retras joi, după ce au fost alungate de ucraineni, relatează AFP.

Insula Șerpilor, lovită cu bombe cu fosforFoto: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine

„În jurul orei 18:00, forțele armate ruse au efectuat, în două rânduri, un atac aerian cu bombe cu fosfor asupra Insulei Șerpilor”, a scris pe Telegram generalul Valeri Zalujnîi, șeful statului major al armatei ucrainene, acuzând Moscova „că nu-și respectă propriile declarații”.

În urmă cu o zi, armata rusă anunța că s-a retras de pe acest teritoriu simbolic „în semn de bunăvoință”, după ce și-a „îndeplinit obiectivele fixate”.

„Singurul lucru în care duşmanul e coerent este „precizia” sa constantă de lovire”, a mai spus comandantul şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, în postare.

El şi-a însoţit mesajul cu o înregistrare video în care se vede un avion zburând deasupra Insulei Şerpilor şi lansând cel puţin două bombe care îşi lovesc ţintele, lăsând în urmă dâre albe pe cer, un semn distinctiv al bombelor cu fosfor.

Armele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu şi împotriva ţintelor militare, în virtutea unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva.

Kievul a acuzat Moscova că le-a utilizat în mai multe rânduri de la sfârşitul lui februarie, inclusiv împotriva populaţiei civile, ceea ce armata rusă a respins categoric.

Joi, armata ucraineană şi-a exprimat satisfacţia pentru că i-a forţat pe ruşi, „incapabili să reziste tirurilor de artilerie, să abandoneze Insula Şerpilor, aflată în nord-vestul Mării Negre.

___