Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene, după victoria Ucrainei la Eurovision, informează dpa. "Iadul a venit pe pământ. La Azovstal", a scris Petro Andriuşcenko, consilier al primarului Mariupol, pe Telegram.

Lupte in Mariupol și la Azovstal Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

El a publicat pe Telegram imagini cu atacuri asupra oțelăriei Azovstal, comentând că specialiștii vor evalua situația și vor trage concluziile de rigoare, însă rușii înșiși au spus că au folosit obuze incendiare.

Acestea au o temperatură de combustie în jur de 2,000-2,500 de grade Celsius cee ace face ca ”focul să fie aproape imposibil de oprit”, a adăugat Andriushchenko.

Bombele cu fosfor sunt bombe incendiare, care se aprind la contactul cu oxigenul şi provoacă pagube devastatoare. Utilizarea lor este interzisă de către legislaţia internaţională în zonele populate.

Andreuşcenko a mai postat imagini cu inscripţii de pe bombe şi care ar arăta că ele au fost lansate ca răspuns la câştigarea Eurovisionului de către Ucraina, concurs care s-a desfăşurat la Torino, în Italia.

Sursa imaginilor este neclară, însă pe ceea ce se presupune că sunt bombe se poate citi în rusă "Kalush, cum ai cerut! Pentru Azovstal" şi în engleză "Ajută Mariupol - Ajută Azovstal acum", datat 14 mai.

Inscripţiile ar fi o referire la afirmaţiile solistului Orchestrei Kalush, care a lansat un apel de pe scena de la Torino, după ce a câştigat concursul. Rusia a fost exclusă de la concursul Eurovision din cauza războiului declanşat asupra Ucrainei.

Potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereşciuk, în interiorul combinatului Azovstal mai sunt circa 1.000 de combatanţi, dintre care jumătate sunt răniţi, în timp ce surse ruseşti vorbesc despre circa 2.500 de combatanţi ucraineni şi mercenari străini.

Ucraina a propus eliberarea unor prizonieri de război ruşi în schimbul răniţilor de la Azovstal.

Nu este pentru prima oară când Ucraina acuză Rusia că folosește bombe cu fosfor. Primele acuzații au fost lansate în martie chiar de președintele Volodimir Zelenski. (Surse: Kyiv Independent, Nexta, DPA, Agerpres)

----