Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că ar fi folosit bombe cu fosfor, fără însă a oferi probe, relatează Reuters. Adresându-se liderilor reuniți la summitul extraordinar al NATO de la Bruxelles, într-un mesaj înregistrat înainte de reuniune, el a mai spus că lumea așteaptă acțiuni concrete și garanții reale de securitate din partea NATO. În același timp, Zelenski le-a spus liderilor NATO că Rusia intenționează să meargă mai departe, țintind statele NATO de pe Flancul Estic, inclusiv Polonia, mai transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Zelenski a făcut un apel la liderii NATO să ofere sprijin militar pentru Ucraina, afirmând că are nevoie de tancuri, avioane de luptă, dar și de sisteme aeriene defensive, potrivit Reuters.

Lumea așteaptă acțiuni concrete din partea NATO și garanții reale de securitate din partea alianței, a mai spus Zelenski.

Potrivit unui oficial citat de Reuters, Zelenski nu a cerut nici aderarea la NATO, nici introducerea unei zone aeriene de exlcudere, în discuția separată de mesajul înregistrat înaintea summitului, discuție online la care presa nu a avut acces.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelensk a spus că ucrainenii rezistă eroic de o lună de zile în fața agresiunii Rusiei care a schimbat întreaga arhitectură de securitate globală.

”NATO trebuie să înțeleagă că noi ne aflăm acum în zona gri, între Vest și Rusia. Dar suntem oameni deștepți și ne-am apărat timp de o lună de zile. O lună de rezistență eroică, de distrugere nepedepsită a unei țări pașnice și odată cu aceasta a întregii arhitecturi de securitate globală”, a spus Zelenski la debutul intervenției sale înregistrate.

----