În cea de-a 29-a zi de război, Ucraina continuă să reziste trupelor invadatoare, iar NATO s-a reunește într-o sesiune de urgență la care a luat parte și președintele american Joe Biden și în care liderii Alianței au decis trimiterea de noi trupe în Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România, precum și trimiterea de sisteme anti-tanc și sisteme antirachetă în Ucraina. Kremlinul consideră ajutorul din partea NATO pentru Ucraina un semn că alianța dorește continuarea războiului.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

Cele mai noi informații privind războiul din Ucraina sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

01:44Iohannis: Nu este realist să impunem sancțiuni pe gazul rusesc

01:18Ucraina transmite SUA că are nevoie de 500 de rachete Stinger și 500 de rachete Javelin pe zi

00:57Ioahannis: O apărare puternică pe Flancul Estic este singura garanţie pentru întreaga Europă

23:37Alexandr Lukașenko avertizează că o misiune occidentală de menținere a păcii în Ucraina ar declanșa „al Treilea Război Mondial”

23:13Ucraina spune că peste 400.000 dintre cetăţenii săi au fost deportați în Rusia

21:59Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg crede că este puțin probabil să existe un război în toată regula între Rusia și alianță, pe măsură ce războiul Rusiei în Ucraina continuă, relatează CNN.

21:09Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a cerut joi forțelor țării sale să nu ia parte la invadarea Ucrainei de către Rusia dacă li se va cere acest lucru și a salutat voluntarii care luptă alături de ucraineni, potrivit AFP.

20:43Ministerul rus de Externe: NATO vrea ca războiul să continue prin sprijinul acordat Ucrainei

20:31Președintele american Joe Biden a spus că el crede că Rusia ar trebui eliminată din Grupul celor Douăzeci (G20), iar subiectul a fost abordat în timpul întâlnirilor sale cu liderii mondiali la Bruxelles.

20:29 Combatant moldovean din Ucraina: „Luptăm pentru Ucraina şi ca să nu ajungă ruşii şi în Moldova” - RFI

19:56Emmanuel Macron a estimat, joi, la Bruxelles, că Renault a făcut „o alegere coerentă” hotărând să-și suspende activitățile în Rusia din cauza războiului din Ucraina, potrivit AFP.

Biden: „Am răspunde” dacă Putin ar folosi arme chimice

19:50Președintele american Joe Biden a spus că Statele Unite ar răspunde dacă președintele rus Vladimir Putin va folosi arme de distrugere în masă, dar că răspunsul va depinde de situație.

„Deci ați avertizat despre amenințarea reală a armelor chimice folosite. Ați adunat informații specifice care sugerează că președintele Putin desfășoară aceste arme, le mută în poziții sau ia în considerare utilizarea lor? Și ar răspunde SUA sau NATO cu acțiuni militare dacă ar folosit arme chimice?", a fost întrebat Biden în conferința de presă susținută la finalul summitului NATO de la Bruxelles.

„Am răspunde dacă le va folosi. Natura răspunsului ar depinde de natura utilizării”, a afirmat Biden, spunând că nu poate oferi alte informații, conform CNN.

19:45Joe Biden, întrebat dacă consideră că Ucraina ar trebui să cedeze teritoriu pentru un armistițiu cu Rusia: "Eu nu cred că trebuie să facă asta, dar este decizia Ucrainei. Ei trebuie să o ia".

19:33Președintele american Joe Biden susține conferință de presă la sediul NATO din Bruxelles, după ce s-a întâlnit cu liderii Alianței, ai Consiliului European și ai G7, pentru a-și coordona răspunsurile la invazia Rusiei în Ucraina:

19:31Orice utilizare de către Rusia a armelor chimice sau biologice în Ucraina „ar fi o încălcare a tuturor regulilor, a tuturor acordurilor și a tuturor convențiilor existente”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, joi, la Bruxelles, după o reuniune extraordinară a G7, scrie CNN. „Putem spune doar: Nu o face!”.

19:27Cererea Rusiei ca plata gazului să fie făcută în ruble ar fi o încălcare a contractului - reacții europene

18:44Ucraina susține că navele avariate la Berdyansk sunt comandate de trădători care au trecut de partea rușilor

18:24Papa Francisc a criticat, joi, creşterea cheltuielilor pentru apărare ale statelor occidentale în urma invaziei ruse în Ucraina, calificând-o drept o ”nebunie” şi a spus că trebuie găsită o nouă cale de echilibrare a puterii mondiale, scrie Reuters.

”Mi-a fost ruşine când am citit că un grup de state s-a angajat să cheltuiască două procente... din PIB pentru achiziţionarea de armament ca răspuns la ce se întâmplă în prezent. O nebunie", a spus Papa.

18:20ANAF a blocat conturile a trei firme controlate de un rus în România.

18:14Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de state, a adoptat, joi, cu o majoritate covârșitoare de 140 de voturi, o nouă rezoluție care „cere” Rusiei încheierea „imediată” a războiului din Ucraina / Care sunt statele care au votat împotrivă

18:08Noi sancțiuni ale Statelor Unite pentru oamenii lui Putin. Surpriza de pe lista de sancțiuni - primul spion rus condamnat în SUA pentru implicare în alegerile americane

17:58„Primul schimb real” de prizonieri între Rusia și Ucraina: Pentru prima dată Moscova a eliberat tot atâția soldați ca autoritățile de la Kiev

17:50Batalionul Azov arată din dronă alte lovituri asupra rușilor în Mariupol: „Noi țintim fără să distrugem casele” VIDEO

17:44Rusia și Ucraina au făcut joi un nou schimb de prizonieri (10 rusi și 10 ucraineni), a anunțat vicepremierul Ucrainei Irina Veresciuc.

UE nu va impune noi sancțiuni Rusiei

17:10Summitul UE nu va aduce noi sancțiuni pentru Rusia - Rutte / Care ar fi motivele

16:46VIDEO Televiziunea rusă îl arată pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, într-o videoconferință preînregistrată, ca raportând despre „operațiunea din Ucraina”

16:40VIDEO Vladimir Klitschko, reacție dură după ce a fost întrebat despre crimele de război comise de ruși: „Ce dovezi mai vreți să vedeți?”

16:28IMAGINILE ZILEI Atacul Ucrainei asupra navelor rusești din Berdyansk. Cum au fugit două nave de infernul declanșat de explozie - VIDEO TIMELAPSE

16:18Zaharova: „Viața revine la normalitate în teritoriile eliberate de sub controlul naționaliștilor” / Când spune că se va încheia ”operațiunea specială” din Ucraina

NATO a stabilit la summit ce ajutor va oferi Ucrainei

15:55Stoltenberg: Folosirea armelor chimice și biologice de către Rusia ar afecta direct populația statelor NATO

15:39Rusia afirmă că are aliați în UE cu o „poziție mai sobră” față de războiul din Ucraina

15:31Cel puțin 6 civili au fost uciși și alți 15 răniți joi, în timpul bombardamentelor rusești din Harkiv, a anunțat guvernatorul regional pe Telegram.

15:28Mandatul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO a fost prelungit cu un an, din cauza războiului din Ucraina.

15:20Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg prezintă concluziile sumitului extraordinar al alianței de la Bruxelles.

15:18Premierul Poloniei: Dacă va zdrobi Ucraina, Putin va avansa spre Helsinki, Varşovia, Bucureşti

15:04Cine este „oligarhul din spatele lui Zelenski”? Un analist politic din Ucraina răspunde unor narative despre această țară care circulă pe social-media în România

15:01VIDEO Imaginile devastării difuzate de televiziunea de stat rusă din Mariupol, însoțite de un mesaj cinic: „Scene triste, bineînțeles...”

Scenariile SUA în cazul în care Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina

14:58Scenariile luate în calcul de "Tiger Team", echipa constituită de Casa Albă pentru varianta în care Rusia ar folosi arme nucleare în Ucraina

14:19Un violoncelist cântă muzică de Bach printre ruinele din Harkiv, lângă sediul poliției regionale, distrus de bombe.

14:17​Alte 65 de persoane sau companii rusești și din Belarus au fost puse de guvernul britanic pe lista de sancțiuni, în urma invaziei rusești în Ucraina. Printre acestea se află și grupul privat de servicii militare Wagner.

14:12Administrația orașului Mariupol, devastat de atacurile constante ale rușilor, acuză că forțele ruse mută cu forța 6.000 de locuitori în Rusia, confiscându-le pașapoartele ucrainene și alte documente, scrie The Kyiv Independent.

Cum arată Mariupol, orașul post la Marea Azov, după o lună de război:

13:54Potrivit unui oficial citat de Reuters, Zelenski nu a cerut nici aderarea la NATO, nici introducerea unei zone aeriene de excludere, în discuția separată de mesajul înregistrat înaintea summitului, discuție online la care presa nu a avut acces.

13:53Kremlinul acuză statele NATO de „înțelegere isterică și inadecvată” a războiului din Ucraina

13:47Kremlinul susține că ministrul apărării Serghei Șoigu i-a raportat joi lui Putin / Ce spune despre speculațiile privind „dispariția” sa

13:46Președintele SUA Joe Biden le-a spus liderilor de la summitul NATO că sprijină sporirea trupelor de pe flancul estic al alianței, potrivit unui oficial al administrației citat de Reuters.

13:34Fiica vitregă a lui Serghei Lavrov, pe lista celor vizați de sancțiunile Londrei . Cine este Polina Kovaleva

13:32VIDEO Imaginile teribile publicate de soția președintelui Zelenski, la o lună de război

13:15Bulgaria își recheamă ambasadorul de la Moscova pentru consultări

12:59Negociatorul de pace al Kremlinului cere mai puține programe de divertisment în Rusia și mai multe filme sovietice

12:42Forțele ruse au atacat centrul orașului Harkiv cu rachete Kalibrlansate din Marea Neagră - aflată la peste 500 de kilometri distanță - susține guvernatorul regional, Oleh Synyehubov, citat de The Kyiv Independent. Potrivit acestuia, în total, forțele ruse au lansat joi 44 de atacuri în toată regiunea.

Zelenski, către liderii NATO: Lumea așteaptă garanții reale de securitate

12:30Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski se adresează prin videocall liderilor reuniți la summitul extraordinar al NATO de la Bruxelles.

12:24Kuleba despre solicitarea lui Putin privind plata în ruble pentru gaz: Dacă vreun stat UE acceptă, ar fi ca și cum cu o mână ajută Ucraina, cu alta pe rușii care ucid ucraineni

12:17Imagini din dronă - VIDEO Rusia arată cum a atacat cu muniție ghidată o instalație antiaeriană a ucrainenilor

12:14Rusia caută să își mobilizeze rezerviștii. Evaluarea militară britanică, după o lună de război

12:11Putin a cerut plata în ruble a gazului livrat de ruși / Cât de fezabilă e propunerea și care ar putea fi consecințele

12:03Iohannis, la summitul NATO: Voi prezenta îngrijorările noastre legate de Rep. Moldova / Moldova este stat captiv, dependent energetic de Rusia

11:39Boris Johnson îl acuză pe Putin de „barbarie” și cere mai multe sancțiuni împotriva Rusiei: „A trecut deja linia roșie”

11:28O lună de război: Cât de mult ar fi pierdut Rusia - soldați, tancuri, blindate, avioane și elicoptere

11:25Bombardamentele ruse în Kiev au lovit 87 de clădiri rezidențiale, de la începerea invaziei în Ucraina și până acum, potrivit administrației locale, conform The Kyiv Independent. Atacurile rusești au avariat și 12 școli și 6 grădinițe din capitala Ucrainei.

11:21Secretarul general al NATO a deschis sesiunea extraordinară de la Bruxelles: ”Suntem uniți în condamnarea agresiunii neprovocate a Kremlinului și susținem intergitatea teritorială a Ucrainei. Aducem un omagiu curajului urcainenilor care luptă”.

Lucrările summit-ului continuă fără prezența presei.

Rusia susține că a preluat controlul orașului Izium, Ucraina neagă

11:20Armata rusă susține că a preluat, joi, controlul asupra orașului ucrainean Izium, conform agenției ruse de stat Ria Novosti, care citează Ministerul rus al Apărării. Ucraina neagă însă, Lyudmyla Dolhonovska, consilier al șefului Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi, spunând pentru CNN că bătălia pentru Izium „încă continuă”. Izium se află pe drumul principal dintre Harkiv și zonele separatiste Lugansk și Donețk din estul Ucrainei.

11:14Imagini în direct de la summitul extraordinar al NATO.

Președintele Joe Biden discută cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și adjunctul acestuia Mircea Geoană.

Mai mult de jumătate din cei 7,5 milioane de copii din Ucraina și-au părăsit casele, fugind din calea războiului

11:11Unul din doi copii ucraineni a fost nevoit să fugă din calea războiului, de la începutul invaziei ruse în Ucraina și până acum, conform UNICEF. Asta înseamnă 4,3 milioane de copii - peste jumătate din numărul total din Ucraina, estimat la 7,5 milioane.

„Este uluitor. De la începutul războiului, în urmă cu o lună, unul din doi copii a fost nevoit să-și părăsească locuința”, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder.

11:09Consilierii lui Vladimir Putin sunt „pe muchie de cuțit” din cauza dezastrului războiului din Ucraina (surse)

10:55Președintele SUA Joe Biden a ajuns la summitul NATO.

O mare navă rusească de desant, lovită în portul Berdyansk de către Ucraina

10:50Lovitură mare încasată de Rusia: VIDEO FOTO O navă uriașă rusească de desant, lovită în portul Berdyansk de către Ucraina

10:42Iohannis, înaintea summitului NATO: Avem deja o veste foarte bună. NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România

10:28Mirosul morților. Cadavrele soldaților ruși uciși zac neridicate de pe front, la o lună de război

10:00Ucraina anunță că s-a convenit deschiderea joi a 7 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor.

În ceea ce privește Mariupol, oamenii vor putea găsi mijloace de transport lângă Berdyansk, trupele ruse refuzând să permită crearea unui coridor din centrul orașului până în sud.

09:29O lună de la declanșarea războiului din Ucraina: peste 527.000 de ucraineni au intrat în România

09:18Renault a anunțat că își suspendă operațiunile de la Moscova, după ce producătorul francez de autoturisme a fost criticat vehement de liderii de la Kiev pentru continuarea afacerilor cu Rusia, relatează BBC.

Jens Stoltenberg, despre riscul utilizării armelor chimice: ”Nu voi specula, dar NATO este gata să reacționeze la orice fel de atac”

09:14Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă sunt la Bruxelles, unde vor avea loc summitul extraordinar al NATO și Consiliul European.

09:12Primarul Melitopolului: Soldații ruși îi obligă pe profesori să reia predarea în școli în limba rusă

08:46Liderii NATO vor discuta despre consolidarea Flancului Estic, respectiv crearea de 4 noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria, a reafirmat Jens Stoltenberg înaintea summitului de la Bruxelles.

Întrebat ce informații are despre starea psihică a lui Vladimir Putin, secretarul general al NATO a evitat un răspuns concret, afirmând doar că ”președintele Putin a făcut o mare greșeală: să înceapă un război împotriva unei națiuni independente. A subestimat tăria Ucrainei”.

Despre folosirea armelor chimice, secretarul general al NATO a spus că aceasta încalcă normele internaționale: ”Nu voi specula dar NATO este gata să reacționeze la orice fel de atac”.

Zelenski cere lumii întregi să protesteze ca să oprească Rusia

08:40SUA acuză Rusia de crime de război. Statele Unite se bazează pe "o analiză atentă a informaţiilor disponibile din surse publice şi ale serviciilor de informaţii", a spus secretarul de stat Antony Blinken într-o declaraţie, adăugând că revine instanţelor rolul de a stabili răspunderea juridică.

08:37Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat joi, la o lună de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, că Belarusul "nici nu vrea, nici nu este pregătit" să lupte în Ucraina, în pofida presiunilor Rusiei

08:28O lună de la invazia Rusiei în Ucraina - Zelenski cere lumii întregi să protesteze: ”Mi se frânge inima. Lumea trebuie să oprească Rusia”

08:27"Astăzi se împlinește o lună de luptă eroică a poporului ucrainean împotriva agresiunii ruse. O lună de rezistență! În această perioadă, 566 de instituții de învățământ au fost bombardate, 73 dintre ele fiind complet distruse. Agresorii spun că vor lovi doar țintele militare. Dar bombardează case, grădinițe, școli și universități”, a spus ministrul Educației și Științei al Ucrainei

08:14Riscul unei lovituri de stat împotriva lui Putin „crește cu fiecare săptămână”, spune un avertizor de integritate din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB), citat de The Guardian. Potrivit aceleiași surse, haosul și nemulțumirea ar fi cuprins serviciile de securitate după luarea deciziei de invadare a Ucrainei.

08:03Rusia caută să mobilizeze rezerviștii pentru a înlocui pierderile, a transmis pe Twitter Ministerul britanic al Apărării, susținând că forțele ruse „au suferit aproape sigur mii de victime” în timpul invaziei Ucrainei. Probabil că Rusia caută acum să-și mobilizeze rezerviștii, precum și companiile militare private și mercenarii străini, pentru a înlocui aceste pierderi considerabile. Nu este clar cum se vor integra aceste grupuri în forțele terestre ruse din Ucraina și impactul pe care îl va avea asupra eficienței luptei.”

07:44La Harkov, acțiunile rușilor au ucis 294 de civili, inclusiv 15 copii, potrivit declarațiilor Departamentul de Comunicare al Poliției scrie Ukrinform.

07:40Portul Berdyansk, un oraș din regiunea Zaporijia din sud-estul Ucrainei, ar fi incendiat, potrivit presei locale ucrainene.

07:30Germania va accelera procesul decizional intern cu privire la exporturile de arme către Ucraina, a informat miercuri ziarul german Die Welt, citându-l pe ministrul Economiei Robert Habeck. Exporturile de arme trebuie să fie aprobate de mai multe ministere, coordonate de Cancelaria Federală.

06:50Armata ucraineană a publicat cel mai recent raport operativ în urmă cu câteva minute . Oficialii ucraineni spun că forțele ruse continuă să atace regiunile Kiev, Cernihiv și Harkov. În Kherson, trupele ruse „terorizează populația locală” și folosesc unitățile Rosguardia (garda națională a Rusiei) pentru a preveni insurecția civilă împotriva autorităților de ocupație ruse.

05:50Ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova, a explicat că în acest moment o vizită a președintelui american Joe Biden la Kiev este imposibilă din motive de securitate, potrivit presei ucrainene. „Suntem deschiși pentru orice vizită. Dar trebuie să admitem că suntem o țară în plin război, iar fiecare lider decide în legătură cu securitatea personală”, a spus Markarova într-un interviu dat Pravda.com.ua.

04:53Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat joi că instituţiile medicale ucrainene au fost atacate de 64 de ori de la debutul invaziei ruse în urmă cu o lună. Aceste atacuri, două până la trei în fiecare zi, au provocat 15 morţi şi 37 de răniţi, potrivit unui comunicat al OMS, în care aceste atacuri sunt condamnate "în cei mai fermi termeni posibil"

04:30Grupul de hackeri Anonymous ar fi pătruns în fișierele Băncii Centrale a Rusiei, promițând publicarea a zeci de mii de fișiere secrete în următoarele 48 de ore, au scrie pe Twitter membrii grupării.

04:00Rusia a bombardat un pod cheie peste râul Desna, distrugând o rută vitală între orașul din nordul Cernihiv și capitala Kiev. Podul era folosit pentru transporturile umanitare în oraș și pentru a evacua civilii. „Orașul a rămas fără curent, apă, căldură și gaz, iar infrastructura a fost distrusă”, a spus un oficial local.