Rușii și ucrainenii au făcut joi „primul schimb real” de prizonieri, a anunțat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk pe Facebook, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În schimbul a zece ocupanți capturați, am recuperat zece dintre militarii noștri”, a scris ea, spunând că este „primul schimb real de prizonieri de război” cu Rusia de la începutul ofensivei sale în Ucraina, relatează AFP.

În plus, unsprezece marinari civili ruși, supraviețuitori ai unei nave care s-a scufundat în Marea Neagră, lângă Odesa, au fost trimiși în Rusia în schimbul întoarcerii în Ucraina a 19 marinari civili capturați de ruși.

Miercuri, Ministerul rus de Externe a declarat că au fost deja organizate două schimburi de la începutul invaziei ruse, fără a preciza însă datele acestora sau numărul de prizonieri în cauză.

Cu două zile mai devreme, Tatiana Moskalkova, delegatul pentru drepturile omului la Kremlin, a menționat un schimb în Ucraina a nouă prizonieri ruși împotriva lui Ivan Fedorov, primarul Melitopolului, oraș ucrainean (sud-est) cucerit de Moscova.

Vereșciuk a confirmat miercuri schimbul care l-a vizat pe primarul din Melitopol, dar a adăugat că nu a existat altcineva.