Emmanuel Macron a estimat, joi, la Bruxelles, că Renault a făcut „o alegere coerentă” hotărând să-și suspende activitățile în Rusia din cauza războiului din Ucraina, potrivit AFP.

Emmanuel MacronFoto: Irina Yakovleva / TASS / Profimedia

„Renault a făcut o alegere, o respect” și „statul francez, în calitate de acționar, nu s-a opus acestei alegeri”, a declarat președintele francez presei la finalul summit-urilor NATO și G7. Această alegere este „consecventă” cu strategia grupului, potrivit acestuia.

Producătorul francez de automobile, vizat public de președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru activitățile sale în Rusia, a anunțat miercuri că va suspenda imediat activitățile fabricii sale din Moscova și va evalua „posibilele opțiuni privind participarea sa” în marea sa subsidiară rusă, AvtoVAZ.

Emmanuel Macron a reamintit că „a cerut în mod explicit ca toate companiile franceze care operează în sectoarele sancționate, cu partenerii sancționați să respecte ceea ce decide Franța”.

Dar, în fața „presiunilor” și „riscurilor reputaționale”, „poziția mea este să las companiile să decidă singure”, a adăugat el.

Adresându-se miercuri Parlamentului francez, președintele ucrainean a cerut „Renault, Auchan, Leroy Merlin și alții” să „nu mai fie sponsori ai mașinii de război a Rusiei”.

Dar Adeo, holdingul lui Leroy Merlin, a reacționat asigurând că închiderea „ar însemna să facem cadou compania și activele acesteia regimului rus și să întărim războiul”.

Emmanuel Macron a subliniat că, de dragul eficienței, guvernul a concentrat sancțiunile „asupra instituțiilor bancare, a băncii centrale, care a fost, fără îndoială, una dintre cele mai decisive acțiuni pe care le-am întreprins, și a oligarhilor”.