Invazia comandată de Vladimir Putin în Ucraina a ajuns în ziua 30, iar evaluările militare arată că forțele de apărare efectuează contraatacuri de mică amploare în câteva locuri, mai ales pe lângă Kiev, iar trupele rusești trec în postură defensivă în mai multe puncte ale frontului, pentru a-și limita pierderile și a se regrupa. În schimb, la Mariupol rușii avansează lent, dar implacabil, intrând deja în acest important oraș-port.

Război în UcrainaFoto: Colaj foto

Cele mai noi informații privind războiul din Ucraina sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

00:52Cinci oameni de știință occidentali au publicat o scrisoare prin care le solicită factorilor de decizie din SUA și restului comunității științifice să nu îi sancționeze pe toți oamenii de știință ruși ca răspuns la invazia Ucrainei, potrivit CNN.

00:21Șeful serviciilor secrete militare ucrainene numește armata rusă „medievală”

23:32Gaz rusesc: plata în ruble nu este „posibilă” și nici „contractuală”, potrivit lui Macron

23:06Forțele ucrainene au lansat o contraofensivă asupra orașului Herson, din sudul țării, singurul centru urban important cucerit complet de forțele ruse, care acum este „disputat”, a declarat vineri un înalt oficial al Pentagonului, potrivit AFP.

22:51Rușii au lovit cu rachete de croazieră centrul de comandă al Forţelor Aeriene Ucrainene, din Viniţa (partea central-vestică a țării). Conform armatei ucrainene, au provocat „distrugeri semnificative ale infrastructurii”.

22:20ONU spune că deține „din ce în ce mai multe informații” care atestă existența gropilor comune din Mariupol

Organizația Națiunilor Unite a primit „din ce în ce mai multe informații” care atestă existența gropilor comune în orașul ucrainean asediat Mariupol și a reușit să obțină „informații prin satelit” despre o astfel de groapă comună, a declarat Matilda Bogner, șefa ONU pe Monitorizare a Drepturilor Omului, potrivit CNN.

22:06Putin a promulgat legea ce pedepsește cu până la 15 ani de închisoare „informațiile mincinoase” cu privire la acțiunile Rusiei în străinătate

22:05Oamenii au ieșit din nou în stradă în Varșovia ca să-și manifeste susținerea pentru poporul ucrainean

21:24Un colonel rus a fost ucis de soldații săi din cauza pierderilor suferite, fiind călcat cu tancul

Alți doi comandanți ruși de rang înalt au fost uciși - unul dintre ei se pare că a murit după ce a fost atacat de proprii săi oameni, a declarat un oficial occidental, citat de BBC.

20:47Evaluarea Statelor Unite este că armata rusă prioritizează acum în atacul asupra Ucrainei zona Donbas din estul separatist prorus al ţării, într-o posibilă încercare de a-şi creşte puterea de negociere în tratativele cu Kievul aflate în desfăşurare şi de a învălui trupele ucrainene de pe frontul estic.

20:11Mii de soldați ruși uciși în Ucraina, dar Moscova nu vrea să știe nimic despre ei

20:08Centrul de comandă al forțelor aeriene ucrainene din Vinnîțea a fost lovit vineri de o salvă de rachete de croazieră rusești, provocând „daune semnificative”, potrivit armatei ucrainene. „Rușii au tras șase rachete de croazieră. Unele au fost doborâte de apărarea antiaeriană. Altele au lovit mai multe clădiri, provocând pagube semnificative”, a anunțat comandamentul forțelor aeriene pe Telegram, citat de AFP.

19:38Forțele ucrainene încă controlează orașul-port asediat Mariupol și nimeni nu-l va preda, a declarat vineri secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, citat de Reuters. „Mariupol rezistă și nimeni nu-l va preda”, a spus Danilov.

19:30Primarul Harkivului: bombardamentele rusești vizează zonele rezidențiale

19:20Rachetele rusești ghidate de mare precizie eșuează în proporție de până la 60% din cazuri în Ucraina - oficiali americani

18:05Xi Jinping i-a transmis lui Boris Johnson că Beijingul va avea un „rol constructiv” în restablirea păcii în Ucraina, relatează presa de stat chineză.

Cel puțin 1.081 de civili au fost uciș, de la invazia Rusiei în Ucraina - ONU

17:59Cel puțin 1.081 de civili au fost uciși și alți 1.707 au fost răniți de la începerea invaziei în Ucraina, conform datelor transmise vineri de ONU, care spune că numărul real al morților ar putea fi considerabil mai mare, scrie BBC.

17:54Generalul de poliţie ucrainean Viaceslav Abroskin a comunicat forţelor ruse că se oferă voluntar să fie luat ostatic în schimbul evacuării copiilor rămaşi în Mariupol, oraş-port strategic la Marea Azov, aflat sub asediu aproape de o lună.

17:44Harta Războiului

Sursă: Ministerul Britanic al Apărării

17:33ONU: Peste 3,7 milioane de refugiaţi ucraineni au părăsit ţara, dar fluxul plecărilor a încetinit

16:56Avionul preşedintelui polonez a făcut o aterizare de urgenţă la Varşovia, înainte de întâlnirea cu Joe Biden. Andrzej Duda nu l-a mai întâmpinat pe omologul american pe aeroportul din Rzeszow, în sud-estul Poloniei.

16:50Aproximativ 3,7 milioane de persoane au părăsit Ucraina după lansarea invaziei militare ruse, în 24 februarie, potrivit unui bilanţ publicat vineri de ONU, care confirmă o încetinire a ritmului plecărilor în ultimele zile, scrie AFP.

În total, peste 10 milioane de persoane, adică mai mult un sfert din populaţia Ucrainei, şi-au părăsit locuințele, ONU estimând că în jur de 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării.

16:36Ucraina spune că trece la contraofensivă împotriva Rusiei

16:15Al doilea bilanț al militarilor ruși morți și răniți anunțat de Ministerul Apărării din Rusia, în cele 30 de zile de război - de trei ori mai mic decât ce susține Ucraina

16:00Viktor Orban îi răspunde lui Zelenski: Cererile Ucrainei contravin intereselor Ungariei

Rusia anunță că schimbă strategia

15:18Ministerul apărării de la Moscova anunță că armata rusă se va concentra pe eliberarea completă a Donbasului și că principalele ținte ale fazei întâi ale operațiunii au fost îndeplinite.

15:16Vladimir Putin susține că Rusia este o victimă a „cancel culture”-ului occidental: „Încearcă să anuleze poporul nostru”

15:09Kremlinul îi răspunde președintelui american Joe Biden care spunea că Rusia ar trebui exclusă din din Grupul celor Douăzeci (G20). „Nu se va întâmpla nimic îngrozitor” dacă Rusia iese din G20, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, citat de BBC.

14:50Președintele Vladimir Putin a pretins vineri că Occidentul încearcă să anuleze cultura rusă, inclusiv operele unor mari compozitori precum Piotr Ceaikovski, Dmitri Șostakovici și Serghei Rachmaninov.

14:47Presa ucraineană susține, citând armata ucraineană, că un al șaselea general ucrainean a fost ucis, lângă Herson. Subliniem că informația nu a fost confirmată din alte surse până acum.

14:46Soldații ruși au răpit un consilier local și antrenor de Taekwondo din Ucraina

14:19Consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych a declarat vineri că trupele ucrainene au respins un prim atac al forțelor rusești asupra orașului Slavutych, unde locuiesc muncitorii de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl.

Anterior, vineri, autoritățile locale spuseseră că Slavutych a fost izolat, trupele rusești aflându-se chiar lângă marginea orașului.

14:09Boris Johnson a avut o convorbire telefonică cu președintele chinez Xi Jinping pe tema situației din Ucraina, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al premierului britanic.

"În această dimineață, premierul a vorbit cu președintele Chinei despre situația actuală din Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că apelul a durat aproximativ 50 de minute.

13:51Rusia acuză Occidentul de intenții „hitleriste” la adresa sa

13:41Primele imagini din teatrul din Mariupol bombardat de forțele ruse în timp ce acolo se adăposteau sute de oameni

13:32Ministerul ucrainean al Apărării a spus vineri că forțele rusești au reușit parțial să creeze un coridor terestru către Crimeea de pe teritoriul regiunii ucraineane Donețk.

"Inamicul a reușit parțial să creeze un coridor terestru între Republica Autonomă Crimeea, ocupată temporar, și o parte din regiunea Donețk", a precizat acesta într-o postare online.

13:10FOTO Ce a rămas dintr-un tanc rusesc T-72B după o explozie catastrofală

12:52Cel puţin patru persoane au fost ucise, iar alte trei au fost rănite într-un bombardament rus vizând un centru medical din Harkiv, a anunțat vineri poliţia regională, conform AFP.

12:50Ce trupe și echipamente militare ar fi pierdut Ucraina după o lună de război

Primul bilanț privind numărul celor care au murit sub teatrul din Mariupol

12:48VIDEO Ucraina anunță distrugerea unei „fortărețe” rusești din apropierea Kievului: „Am început eliberarea satele de orci”

12:44Primul bilanț al victimelor bombardamentul rusesc asupra teatrului din Mariupol: „Încă nu vrem să credem această oroare"

12:34Ambasadorul Rusiei în Italia, Serghei Razov, a spus vineri că a dat în judecată ziarul italian La Stampa pentru un articol care a evocat posibilitatea uciderii președintelui Vladimir Putin, transmite Reuters.

La 22 martie, La Stampa a publicat o analiză cu titlul "Dacă uciderea tiranului ar fi singura opțiune". În articol se spunea că, dacă toate celelalte variantă nu reușesc să oprească invazia rusă în Ucraina, singura soluție ar fi ca cineva să îl ucidă pe președinte.

12:11Rachetele rusești ghidate de mare precizie de fapt eșuează în proporție de până la 60% din cazuri în Ucraina, au declarat pentru Reuters trei oficiali americani care au cunoștință de informații pe această temă, o posibilă explicație pentru greutățile întâmpinate de invazia rusă.

Doi experți intervievați de Reuters au explicat că orice rată de eșec de peste 20% poate fi considerată ridicată.

12:01Zelenski, mesaj dur pentru premierul Ungariei: „Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol?”

11:46Biden și von der Leyen au anunțat vineri un acord pentru livrări americane masive de gaz lichefiat pentru ca Europa să poată scăpa de gazele rusești

Rusia a pierdut peste 16.000 de soldați, potrivit armatei ucrainene

11:43Bilanțul pierderilor Rusiei, conform armatei ucrainene: 16.100 de soldați (uciși, răniți, capturați), aproape 1.200 de tancuri și blindate, circa 240 de aeronave:

11:40Laboratoarele biologice din Ucraina, Obama, Soroș, Bill Gates - alte teme de propagandă ventilate de armata trolilor lui Putin de pe Twitter.

11:22Orașul Cernihiv din nordul Ucrainei a fost efectiv izolat de forțele rusești, a declarat vineri guvernatorul regional. "Orașul a fost încercuit operațional de către inamic", a spus Viacheslav Chaus la televiziunea națională, adăugând că orașul se află sub tirul artileriei și al avioanelor de război.

11:18Rusia a publicat vineri imagini cu lansarea unor rachete balistice Iskander asupra Ucrainei și a temutelor rachete Kalibr din dotarea Flotei Mării Negre

11:11Forțele ucrainene au pierdut 74 de tancuri în ultima lună, dar au mai multe decât la începutul conflictului, datorită unui ”furnizor” nu tocmai surprinzător: armata rusă.

10:59De la începutul invaziei ruse în Ucraina, au fost uciși 135 de copii, iar alți 184 au fost răniți, conform datelor transmise vineri de procuraturala Generală ucraineană, citată de BBC.

Oferind o actualizare cu privire la victimele recente, oficialii spun că doi copii au fost uciși în timpul luptelor aprige din orașul Rubijne, regiunea Luhansk. Alți trei adolescenți - de 13, 14 și 15 ani - au fost aruncați în aer de o mină în localitatea Obilne din regiunea Zaporojie. Ei au fost duși la spital în Melitopol, unde unul se află în stare critică la terapie intensivă, precizează Procuratura. Joi, alți doi copii în vârstă de 6 și 13 ani au fost răniți în urma bombardamentelor rusești în regiunea Donețk.

10:31Autoritatea de reglementare în domeniul sănătății Roszdravnadzor a transmis vineri că penuria de medicamente din Rusia se datorează unei cereri "artificial" mai mari și că furnizorii nu sunt în prezent capabili să-și refacă stocurile la timp, relatează agenția de presă RIA. Rușii s-au grăbit să își facă provizii de antidepresive, somnifere și contraceptive, plus alte produse, de la începutul conflictului din Ucraina, potrivit datelor publicate joi.

Atac cu rachete asupra unui important depozit de combustibil din afara Kievului

10:20Aproximativ 20.000 de persoane au răspuns apelurilor de a părăsi Boryspil, aflat în apropierea unui aeroport internațional, a declarat vineri primarul orașului, Volodymyr Borysenko, la televiziunea națională.

El i-a îndemnat și pe cei rămași să plece, spunând că numărul mare de civili din satele din apropiere face dificil efortul forțelor ucrainene de curățare a trupelor rusești din zonă. Aeroportul internațional Boryspil se află la aproximativ 30 km (19 mile) la est de capitala ucraineană Kiev.

10:16Forțele armate ale Rusiei au distrus un important depozit de combustibil din afara Kievului printr-un atac cu rachete, a afirmat vineri Ministerul rus al Apărării. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov, a afirmat în cadrul unui briefing că atacul a avut loc joi seara, folosind rachete de croazieră Kalibr lansate de pe mare.

09:47Armata ucraineană a anunțat că potrivit ultimelor informații, nava de desant distrusă joi dimineață în Berdiansk nu era Orsk, ci Saratov, tot din clasa Aligator, iar la bordul ei erau zeci de tancuri și transportoare blindate și 400 de soldați

09:18Serviciile de urgență ucrainene anunță că un depozit de petrol din satul Kalinovka, situat în nord-vestul țării, a fost ținta unui bombardament rusesc și a luat foc în cursul nopții:

h2: Rușii trec tot mai mult pe poziții defensive, ucrainenii forțează contraatacuri

09:07Ministerul britanic al apărării a publicat, ca în fiecare dimineață de după invazie, o evaluare a situației războiului declanșat de ruși în Ucraina:

  • Contraatacurile ucrainene și retragerea forțelor rusești de pe liniile de aprovizionare prea extinse au permis Ucrainei să reocupe orașe și poziții defensive până la 35 de kilometri est de Kiev.
  • Este probabil ca forțele ucrainene să continue să încerce să împingă forțele rusești înapoi de-a lungul axei nord-vestice de la Kiev spre aerodromul Hostomel.
  • În sudul Ucrainei, forțele rusești continuă să încerce să ocolească Nikolaev în timp ce încearcă să se îndrepte spre vest, spre Odesa, progresul lor fiind încetinit de probleme logistice și de rezistența ucraineană.

08:58Un veteran american care luptă ca voluntar contra rușilor a postat pe Twitter imagini cu conflictul din Ucraina, afirmând că, alături de forțele locale a eliberat joi, după lupte grele, un sat care era controlat de forțele de invazie încă de luna trecută.

08:03Trupele de invazie a lui Vladimir Putin fac progrese lente, dar continue în Mariupol, iar în restul țării trec, în multe cazuri, pe poziții defensive, inclusiv lâmgă Kiev, unde contratacurile ucrainene reduc presiunea asupra capitalei, potrivit unei analize realizate de Institutul pentru Studiul Războiului.

07:27Un oficial de rang înalt de la Pentagon spune că Rusia a rămas fără muniție ghidată de precizie și că probabil se va baza pe bombe neghidate și pe artilerie. Subsecretarul pentru politici de apărare Colin Kahl a afirmat și că nu crede că Putin dorește să aibă un conflict deschis cu NATO.

07:22Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) afirmă că Ucraina a transmis că forţele ruse bombardează punctele de control din oraşul Slavutîci, potrivit BBC. Oraşul cu aproximativ 25.000 de locuitori este locul unde trăiesc mulţi dintre cei care lucrează la centrala nucleară Cernobîl.

07:16Ministrul chinez de externe a ajuns la New Delhi pentru o vizită neanunțată public cu omologul său indian. Cele două țări au o relație tensionată, dar ambele au o relație de prietenie cu Rusia

07:00Rezumatul dimineții (evenimentele de ieri au fost LIVE aici):

  • La summitul NATO, Jens Stoltenberg a confirmat că patru noi grupuri de luptă vor fi trimise în Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România.
  • Rusia și Ucraina au avut primul schimb oficial de prizonieri de la începutul războiului.
  • O navă rusească a fost distrusă și alte două avariate în portul ucrainean Berdyansk, potrivit relatărilor din Ucraina.
  • Regatul Unit extinde sancțiunile, incluzând pe listă încă 65 de persoane și organizații rusești, inclusiv Grupul de mercenari Wagner.
  • Președintele Zelenski a declarat vineri că ucrainenii „trebuie să obțină pacea” și să oprească bombardamentele rusești care au forțat milioane de oameni să emigreze.
  • Invazia rusă, pe care președintele Vladimir Putin o numește „operațiune specială”, a ucis mii de oameni, a trimis 3,6 milioane în străinătate și a alungat peste jumătate dintre copiii Ucrainei, potrivit Națiunilor Unite.
  • Rusia nu a reușit până acum să captureze niciun oraș important ucrainean în acest război dus nu pentru a ocupa teritorii, spun rușii, ci pentru a distruge capacitățile militare ale Ucrainei.
  • Bombardamentul Rusiei a fost extrem de dur, dar trupele rusești abia dacă au înaintat, rămânând în apropierea capitalei Kiev.
  • Ucraina spune că forțele ruse au suferit pierderi grele și se confruntă cu lipsa proviziilor, iar oficialii americani au declarat pentru Reuters că rachetele rusești au o rată de eșec de până la 60%.
  • Vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk a declarat joi că forțele ruse ar fi torturat prizonieri ucraineni. Acuzațiile nu au putut fi verificate.
  • În portul Mariupol, care se află între Crimeea anexată de Rusia și zonele de est deținute de separatiștii susținuți de ruși, mii de oameni se adăpostesc subteran, ducând lipsă de apă, hrană, medicamente și surse de energie.
  • O femeie care aștepta la coadă pentru a primi provizii de mâncare a declarat pentru Reuters că soțul ei diabetic a intrat în comă și a murit înainte de a putea primi vreun ajutor. ”Vrem să plecăm, dar este foarte greu în acest moment”, a spus femeia, care a spus că se numește Alexandra, scrie Reuters.
  • Șeful de stat major al forțelor armate ucrainene a declarat că Rusia va încerca să reia ofensivele pentru a captura Mariupol, precum și Kiev, Cernihiv, Sumy și Harkov.
  • Polonia găzduiește cea mai mare populație de refugiați ucraineni din regiune- peste 2,1 milioane de oameni. Serviciile publice se luptă să facă față.

Medvedev: Este o prostie să crezi că sancțiunile influențează Kremlinul

06:36Este o „prostie” să credem că sancțiunile occidentale împotriva întreprinderilor rusești ar putea avea vreun efect asupra guvernului de la Moscova, a declarat vineri fostul președinte rus și adjunct al șefului consiliului de securitate Dmitri Medvedev. Sancțiunile nu vor face decât să consolideze societatea rusă și nu vor provoca nemulțumirea populației față de autorități, a declarat Medvedev într-un interviu pentru agenția de presă rusă RIA, potrivit Reuters.

06:30Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit membrilor Consiliului European pentru impunerea de sancţiuni împotiva Rusiei, dar a spus că "a fost puţin cam târziu". În discursul său adresat Consiliului European şi postat pe Facebook joi noapte, Zelenski a afirmat că, dacă sancţiunile erau preventive, exista o şansă ca Rusia să nu pornească războiul.

05:53Ucraina a strâns într-o lună aproximativ 4 miliarde de lei de la partenerii internaționali, a spus Rotislav Shurma, șeful adjunct al Administrației Prezidențiale din Ucraina. Totodată, el a precizat că economia ţării se confruntă cu un şoc major, pierzând între 35 și 60% într-o lună.

04:55Statul major al forțelor armate al Ucrainei a publicat cel mai recent raport operativ: Încercarea Rusiei de a încercui orașul Kiev nu a reușit. Nici tentativa de a bloca Cernihiv. „[Rusia] va încerca să reia operațiunile ofensive în Brovary și Boryspil pentru a bloca capitala Ucrainei dinspre est”, se arată în raport.

Eforturile de capturare a orașelor Popasna, Rubijne și Mariupol sunt „fără succes”, conchide raportul.

04:24Președintele american Joe Biden va vizita vineri orașul Rzeszow, la aproximativ 80 de kilometri de granița cu Ucraina distrusă de război, într-o vizită în Polonia, a doua etapă a călătoriei sale în Europa, a anunțat joi Casa Albă, citată de AFP.

04:00Oficial de la Pentagon: ”Cred că Rusia va ieși din Ucraina mai slabă decât a intrat. Mai slabă din punct de vedere militar, mai slabă din punct de vedere economic, mai slabă din punct de vedere politic și geopolitic și mai izolată. Rusia nu poate reprezenta o provocare pe termen lung Statelor Unite, spre deosebire de China”, a spus Colin Kahl, subsecretar de stat în cadrul U.S.Defence.

01:44Iohannis: Nu este realist să impunem sancțiuni pe gazul rusesc.

01:18Ucraina transmite SUA că are nevoie de 500 de rachete Stinger și 500 de rachete Javelin pe zi.

00:57Ioahannis: O apărare puternică pe Flancul Estic este singura garanţie pentru întreaga Europă.

23:37Alexandr Lukașenko avertizează că o misiune occidentală de menținere a păcii în Ucraina ar declanșa „al Treilea Război Mondial”.

23:13Ucraina spune că peste 400.000 dintre cetăţenii săi au fost deportați în Rusia.

21:59Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg crede că este puțin probabil să existe un război în toată regula între Rusia și alianță, pe măsură ce războiul Rusiei în Ucraina continuă, relatează CNN.