Ministrul chinez de externe, Wang Yi, se va întâlni vineri cu omologul său indian, a anunțat Ministerul indian de Externe, după ce a sosit în India fără ca acest lucru să fie anunțat public, fiind prima vizită de acest fel de la ciocnirile mortale de la granița din 2020, care au deteriorat relațiile dintre cele două mari țări, transmite Reuters.

Wang YiFoto: STEPHEN SHAVER / UPI / Profimedia

Wang se va întâlni cu ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar înainte de prânz, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, fără a oferi mai multe detalii. Wang urmează să zboare spre Nepal mai târziu în cursul zilei.

Niciuna dintre părți nu anunțase vizita înainte ca Wang să aterizeze la New Delhi joi seară. Imagini de la ANI l-au arătat pe acesta ieșind de pe aeroportul comercial și nu de pe cel militar din apropiere, unde aterizează majoritatea demnitarilor străini.

Wang a fost apostrofat de guvernul indian înainte de călătorie pentru remarcile făcute în Pakistan săptămâna aceasta cu privire la regiunea disputată a Kashmirului.

India și Pakistanul controlează parțial Kashmirul, cu majoritate musulmană, dar îl revendică în totalitate, iar China și-a susținut, în general, aliatul apropiat Pakistanul.

Relațiile dintre China și India s-au înrăutățit după o ciocnire la graniță din iunie 2020 în regiunea Ladakh din fostul stat indian Jammu și Kashmir, în care au murit cel puțin 20 de soldați indieni și patru chinezi.

Se așteaptă ca cele două părți să vorbească despre tensiunea de la graniță, precum și despre invazia Rusiei în Ucraina. Ambele consideră Rusia ca fiind o națiune prietenă și au respins apelurile occidentale de a condamna agresiunea Moscovei.