Serghei Lavrov a declarat vineri că Occidentul nu își ascunde intențiile de a sugruma și distruge economia rusă și că împotriva Rusiei a fost declarat un război total, un termen despre care ministrul rus de externe spune că are origini hitleriste, anunță TASS.

Serghei Lavrov și Maria ZaharovaFoto: Russian Foreign Ministry / TASS / Profimedia Images

„Astăzi ni s-a declarat un adevărat război hibrid, un război total - acest termen folosit de Germania lui Hitler este folosit acum de mulți politicieni europeni când vorbesc despre ce vor să facă cu Federația Rusă. Obiectivele lor nu sunt ascunse, ele sunt declarate în public: să distrugă, să spargă, să divizeze, să sugrume economia rusă și Rusia în ansamblul ei”, a spus Lavrov.

Aflat la o ședință a consiliului de administrație al Fondului Alexander Gorchakov pentru diplomație publică, el a catalogat drept „fără baze legale” sancțiunile istorice impuse de Occident împotriva Rusiei și a acuzat că ele încalcă „libertatea de exprimare, [principiile] unei economii de piață, inviolabilitatea proprietății private, prezumția de nevinovăție”.

Serghei Lavrov pare să aibă probleme cu aritmetica

Șeful diplomației ruse a vorbit și despre rezoluția adoptată joi de ONU care cere încetarea „imediată” a războiului din Ucraina.

„În ciuda propagandei care jongla cu numărul de voturi exprimate pentru rezoluțiile provocatoare ale ONU, marea majoritate a țărilor lumii din afara Occidentului istoric și colectiv nu sunt dispuse să se angajeze într-un joc unilateral. Sunt supuse unei presiuni extraordinare”, a spus el.

Amintim că 140 de țări au votat joi pentru, 38 s-au abținut și cinci au votat împotrivă.

Președintele american Joe Biden a declarat joi că Rusia ar trebui exclusă din grupul G20 care reunește țările cu economii dezvoltate și marile economii emergente.

Ministrul rus de externe spune că Rusia nu a atacat Ucraina

Declarația de vineri a lui Lavrov nu este singura afirmație controversată pe care acesta a făcut-o de la invadarea Ucrainei.

Pe 10 martie, el a spus la o conferință de presă organizată după negocierile de pace din Turcia cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba că Rusia nu a atacat Ucraina și că nu intenționează să atace nici alte state.

„Nu intenționăm să atacăm alte țări, nu am atacat nici Ucraina”, a răspuns Serghei Lavrov după ce un jurnalist l-a întrebat despre intențiile viitoare ale Moscovei.

„Pur și simplu am explicat Ucrainei de multe ori că a apărut o situație care creează amenințări directe la adresa securității Federației Ruse. În ciuda anilor noștri de memorii, îndemnuri, apeluri, nimeni nu ne-a ascultat”, a adăugat ministrul rus de externe.

Miercuri, Lavrov a avertizat că o misiune de menținere a păcii a statelor occidentale în Ucraina, idee propusă de Polonia, va duce la o confruntare „foarte directă” cu Rusia.

„Colegii noștri polonezi au declarat deja că va avea loc acum un summit NATO, că trebuie trupe de menținere a păcii [în Ucraina]. Sper că înțeleg ce este în joc. Aceasta va fi ciocnirea foarte directă între forțele armate ruse și cele ale NATO, pe care toată lumea nu numai că a vrut să o evite, dar a spus că în principiu nu ar trebui să aibă loc niciodată”, a spus el.

În urmă cu o săptămână el a declarat de asemenea că orice transport de arme către Ucraina reprezintă o țintă legitimă pentru forțele armate ale Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 30-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.