​Trimiterea unor forțe de menținere a păcii în Ucraina de către statele membre NATO ar duce la o ciocnire directă între forțele Alianței Nord-Atlantice și forțele armate ale Rusiei, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de TASS.

Vladimir Putin si Serghei LavrovFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

„Colegii noștri polonezi au declarat deja că va avea loc acum un summit NATO, că trebuie trupe de menținere a păcii [în Ucraina]. Sper că înțeleg ce este în joc. Aceasta va fi ciocnirea foarte directă între forțele armate ruse și cele ale NATO, pe care toată lumea nu numai că a vrut să o evite, dar a spus că în principiu nu ar trebui să aibă loc niciodată”, a afirmat acesta la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale de la Moscova.

Lavrov a mai declarat că Polonia, prin oferta de trimitere a unor trupe de menținere a păcii în Ucraina, ar dori „să-și facă sediu la Liov (n.r. oraș din vestul Ucrainei) și apoi să rămână acolo”.

„De ce nu, au avut astfel de gânduri, și nu numai gânduri, în trecut”, a mai spus șeful diplomației ruse într-o aparentă referință la o teorie a conspirației vehiculată în mediul online potrivit căreia Polonia și Ungaria ar fi făcut planuri de a împărți Ucraina de Vest.

Discuții în cadrul NATO privind o misiune de menținere a păcii în Polonia

Comentariile lui Lavrov vin după ce vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ PiS, a făcut apel marțea trecută la trimiterea unei misiuni internaționale de menținere a păcii în Ucraina.

Kaczynski a lansat ideea în timpul unei conferințe de presă pe care a ținut-o la Kiev alături de premierul Mateusz Morawiecki în timpul vizitei acestuia în capitala Ucrainei alături de omologii săi din Cehia și Slovenia.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă că o eventuală misiune de menţinere a păcii în Ucraina va fi decisă prin consens de liderii ţărilor NATO care „vor discuta cu foarte multă atenţie ce propune” Polonia.

Urmărește ultimele evoluții din a 28-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.