Un soldat american ce luptă ca voluntar alături de ucraineni contra rușilor a postat pe Twitter imagini din zona de război în care acționează, spunând că joi, după o luptă de șase ore a fost eliberat un sat care era de luna trecută sub controlul forțelor de invazie.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 10:24 James Vasquez a postat ulterior vineri un alt mesaj în care ”pentru cei care mă corectează privind tancurile. Știu că unele sunt vehicule blindate. Doar că nu am vrut să intru în semantică, așa că iată câteva tancuri pentru a vă face să vă simțiți mai bine”.

”Până acum am anihilat șapte tancuri rusești după o lungă bătălie pentru controlul zonei, acum verificăm regiunea pentru a vedea dacă au mai rămas, să-i lichidăm și să terminăm pe ziua de azi. A fost o zi lungă, baby!”, spune acesta în clipul postat vineri dimineață pe rețeaua de socializare, înregistrarea părând a fi de joi.

De altfel, joi seară acesta a postat un alt clip în care spunea că, împreună cu camarazii săi a intrat în satul ce era ocupat și terorizat de o lună de trupele de invazie și au distrus șapte tancuri.

În clip par să fie și alți veterani din SUA, doi dintre ei spunând ”Welcome to America!”. Doi dintre soldați stau lângă un vehicul distrus spunând că este un tanc rusesc, însă șenilatul fumegând încă pare un BMP-2, un vehicul de luptă al infanteriei ruse.

Într-o altă postare afirmă că bătălia a durat șase ore iar un luptător a fost ucis iar doi răniți ușor, fără să prezieze dacă sunt din rândul voluntarilor americani sau al forțelor ucrainene alături de care luptă.

Într-un alt mesaj de joi spune că soldații ucraineni sunt sub-antrenați, dar compensează lipsurile prin curaj.

O altă postare video în care apăreau mai mulți veterani americani, inclusiv ”comandantul nostru Mike” a fost ștearsă de James Vasquez de pe pagina sa de Twitter.

Postările acestuia par să reprezinte o premieră, voluntarii străini evitând să facă publice imagini cu ei luptând în Ucraina, probabil pentru a evita să devină ținte prioritare pentru forțele rusești, Moscova atacând cu rachete o bază de antrenament din vestul țării unde se aflau astfel de soldați din alte țări ce au răspuns la apelul lui Zelenski.

De altfel, și unii dintre cei care comentează la postările lui Vasquez îi cer să nu mai facă așa ceva pentru ca imaginile să nu dezvăluie locurile unde se află.

Vineri acesta a postat un răspuns și pentru aceștia: ”Pentru cei care își fac griji cu privire la faptul că sunt geolocalizat, nu este cazul. Avem contramăsuri și, de asemenea, nu stăm niciodată în același loc suficient de mult timp.”