Forțele rusești continuă să facă progrese lente, dar constante în Mariupol, intrând în centrul orașului joi, dar au efectuat puține operațiuni ofensive în alte părți ale țării, afirmă Institutul pe Studiul Războiului în evaluarea privind situația invaziei ruse, publicată în noaptea de joi spre vineri.

Post militar ucrainean în KievFoto: Daniel Ceng Shou-Yi / SplashNews.com/ Profimedia

Contraatacurile ucrainene la nord-vest de Kiev din ultimele zile reduc presiunea asupra capitalei, iar forțele rusești au continuat să-și construiască poziții de apărare. Forțele ucrainene au respins atacuri rusești limitate la nord-est de oraș și în jurul orașului Harkiv.

Principalele concluzii ale evaluării Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Forțele rusești au intrat în centrul Mariupolului la 24 martie și au continuat să câștige teren în tot orașul. Autoritățile locale ucrainene au părăsit orașul pentru a coordona mai bine operațiunile regionale, pe fondul deteriorării situației din Mariupol.
  • Forțele ucrainene au efectuat un atac de succes asupra navelor rusești andocate în portul ocupat Berdyansk, scufundând probabil o navă de debarcare și avariind sau scufundând o alta.
  • Capacitatea demonstrată a Ucrainei de a provoca pagube serioase la Berdyansk ar putea împiedica forțele rusești să reînnoiască încercările de a consolida operațiunile din Mariupol și din jurul Hersonului pe mare.
  • Forțele ucrainene nu au recucerit niciun teritoriu în cadrul contraatacurilor continue la nord-vest de Kiev, dar au forțat trupele rusești să treacă în defensivă.
  • Armata ucraineană a respins încercările reînnoite ale Rusiei de a avansa spre Brovary dinspre nord-est și de a finaliza încercuirea orașului Cernihiv.
  • Forțele rusești continuă să bombardeze Harkiv și au lovit un punct de livrare a ajutoarelor umanitare, provocând șase morți și 15 răniți.
  • Trupele rusești au realizat mai multe progrese minore în regiunile Donețk și Luhansk în ultimele 24 de ore.

Invazia în Ucraina a intrat în faza de conflict ”prelungit”

Guvernul și armata ucraineană au declarat pentru prima dată, că Moscova consideră că invazia sa în Ucraina a intrat într-o a doua fază, de conflict "prelungit". Șeful cabinetului lui Zelenski, Myhailo Podolyak, a spus că Rusia caută să transforme războiul într-o fază parțial "prelungită" din cauza pierderilor mari de personal și de echipament și a lipsei de progrese semnificative în orice direcție.

Podolyak a afirmat că Kremlinul își schimbă tactica și trece în defensivă pentru a reduce pierderile rusești "la un nivel acceptabil (din punct de vedere propagandistic).

"Statul Major General ucrainean a spus, în mod similar, că liderii militari ruși "încep să realizeze că forțele și mijloacele disponibile nu sunt suficiente pentru a menține teritoriile ocupate temporar în Ucraina și desfășoară operațiuni defensive.

Statul Major General ucrainean a transmis că Kremlinul are ca prioritate restabilirea capacităților de luptă în unitățile aeropurtate. Statul Major General a raportat că comandanții ruși trimit din ce în ce mai mult ofițeri de rezervă, recruți și vehicule blindate învechite pentru a înlocui pierderile.

Harta cu situația teritoriilor controlate de cele două părți în Ucraina (click aici pentru imaginea de dimensiuni mari):