Președintele american Joe Biden va vizita vineri orașul Rzeszow, la aproximativ 80 de kilometri de granița cu Ucraina distrusă de război, într-o vizită în Polonia, a doua etapă a călătoriei sale în Europa, a anunțat joi Casa Albă, citată de AFP.

​Preşedintele american Joe Biden, într-o convorbire telefonică cu omologul ucrainean Volodimir ZelenskiFoto: Adam Schultz/White House / Zuma Press / Profimedia

Sosit de la Bruxelles după o serie de întâlniri, Biden va fi primit de președintele polonez Andrzej Duda pe aeroportul din Rzeszow, oraș situat la două ore și jumătate de Lviv, principalul oraș din vestul Ucrainei.

El va susține un briefing despre „răspunsul umanitar destinat să atenueze suferința civililor din Ucraina și care să răspundă fluxului tot mai mare de refugiați care fug de războiul pe care l-a ales (Vladimir) Putin”, a precizat Casa Albă în comunicatul său de presă.

Joe Biden se va întâlni apoi cu soldați americani poziționați în această regiune și „care contribuie, alături de aliații noștri polonezi, la eforturile NATO pe flancul său estic”.

Președintele SUA urmează să ajungă vineri seară în capitala Varșovia, unde sâmbătă are programată o întâlnire mai lungă cu președintele Andrzej Duda.

El va susține apoi un discurs „despre eforturile unite ale lumii libere de a sprijini poporul ucrainean, de a trage Rusia la răspundere pentru războiul său brutal și de a apăra un viitor bazat pe principii democratice”, potrivit Casei Albe.