Ministerul rus al Apărării a publicat vineri imagini video cu lansarea unor rachete balistice Iskander după ce în urmă cu o zi a difuzat imagini cu lansarea unor rachete mare-sol Kalibr lansate de pe navele sale din Flota Mării Negre, relatează TASS.

Lansarea rachetelor rusestiFoto: Colaj foto

Ministerul Apărării de la Moscova susține că rachetele Iskander au fost folosite pentru distrugerea unei baze a „mercenarilor străini” din Ucraina, înregistrarea fiind publicată în aceeași zi în care Ucraina a prezentat imagini cu un soldat american din trupele de voluntari internaționali care s-au înrolat să lupte împotriva Rusiei.

„Sistemul operațional-tactic de rachete Iskander a distrus baza de antrenament pentru mercenari străini”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat remis presei.

La minutul 0:56 poate fi văzută lansarea unei rachete balistice din clasa Iskander-M iar la 1:16 o rachetă de croazieră Iskander-K, armata rusă afirmând că baza ucraineană „a fost aproape complet distrusă deoarece a fost folosit un focos penetrant puternic exploziv”.

„Acest produs este aproape imposibil de distrus, depășește apărarea antirachetă a inamicului, nu există opoziție față de acesta deoarece viteza lor în stadiul final al zborului este semnificativ și nu există încă mijloace moderne care să poată opri această rachetă”, mai susține Ministerul rus al Apărării.

Ce sunt rachetele balistice Iskander

Iskander este un sistem mobil de rachete balistice cu rază scurtă ce poate lovi ținte aflate la o distanță de până la 500 de kilometri. Folosind un lansator TEL și vehicule de susținere, sistemul poate lansa și rachete de croazieră.

În 2019 Rusia avea 12 brigăzi de luptă Iskander-M, fiecare dintre acestea conținând 12 lansatoare și vehiculele de sprijin asociate. Forțele armate ruse au folosit pentru prima dată rachetele Iskander în invazia Georgiei din 2008. Kremlinul a trimis de asemenea o unitate și în Siria în 2016 dar ea nu a fost folosită.

De asemenea, Rusia a trimis cu regularitate sisteme Iskander în enclava Kaliningrad, de unde pot lovi forțe NATO din Polonia și statele baltice, dar și Finlanda sau Suedia, pe care le-a amenințat luna trecută cu „consecințe militare grave” dacă vor încerca să se alăture Alianței Nord-Atlantice.

Forțele armate ruse au trimis sisteme Iskander și în Belarus pentru „exercițiile militare” care au servit drept pretext pentru invadarea Ucrainei din nord.

O anchetă publicată de The New York Times la jumătatea lunii martie arată că rachetele Iskander lansate de Rusia asupra Ucrainei folosesc momeli care să eludeze radarele și păcălească rachetele ghidate cu infraroșu.

Imagini apărute pe rețelele de socializare săptămâna aceasta au surprins o rachetă Iskander-K, model ce ar avea o rază de aproape 500 de kilometri, mai mult decât modelul balistic Iskander-M.

Rusia publică imagini cu lansarea temutelor rachete Kalibr

Ministerul rus al Apărării a publicat joi pe pagina sa de Youtube imagini în care prezintă lansarea unor rachete de croazieră mare-sol Kalibr de pe navele sale din Flota Mării Negre.

Rachetele 3M14 Kalibr pot fi lansate de pe o navă de război sau un submarin și, cu o rază de 1.500-2.500 de kilometri, pot lovi direct Kievul din Marea Neagră.

Deși de regulă în presă este denumită simplu „Kalibr”, racheta 3M14 este de fapt doar una dintre rachetele din familia mai mare de arme mare-sol Kalibr, care include racheta anti-navă SS-N-27 („Sizzler”) și racheta anti-submarin 91R.

Racheta Kalibr 3M14 a devenit un pilon al Marinei Militare a Rusiei, inclusiv al Flotei Mării Negre, după ce aceasta a trecut printr-un amplu program de modernizare după ocuparea Crimeii în 2014.

În a doua parte a înregistrării video (începând de la minutul 0:26) pot fi văzute rachete K-300P Bastion-P care pot avea un rol dual, sol-mare sau sol-sol.

Date în folosința forțelor armate ruse în 2016, acestea au o rază de 350 de kilometri pe mare și de 450 de kilometri în atacarea unor ținte terestre.

Urmărește ultimele evoluții din a 30-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.