​Avionul care îl transporta vineri pe preşedintele polonez Andrzej Duda, pentru a se întâlni cu președintele american Joe Biden în estul Poloniei, a făcut o aterizare de urgenţă după ce s-a întors la Varşovia, a afirmat un consilier lui Duda, Jakub Kumoch, citat de agenţia oficială poloneză PAP, relatează Reuters.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, urcă într-un avion prezidențialFoto: Filip Radwanski/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Şeful cancelariei lui Duda, Pawel Szrot, a explicat pentru Reuters că preşedintele polonez nu s-a aflat în niciun fel de pericol.

Andrzej Duda trebuia să se afle vineri după-amiază pe aeroportul din Rzeszow, în sud-estul Poloniei, pentru a-l întâmpina pe Biden şi a-l informa despre situaţia de la graniţa cu Ucraina.

Președintele SUA, Joe Biden, a aterizat vineri la Rzeszow, oraș situat la circa 80 de kilometri de granița cu Ucraina, pentru o vizită de două zile foarte așteptată în această țară aliată, membră a NATO și care se confruntă cu un aflux masiv de refugiați ucraineni ce fug de război.

Deși avionul Air Force One a aterizat la puțin timp după ora locală 14:00, președintele american, îmbrăcat la costum dar fără cravată, a ieșit din aeronavă abia o oră mai târziu, relatează AFP.

AFP scrie de asemenea că, potrivit Casei Albe, președintele polonez Andrzej Duda a avut într-adevăr o „modificare de program”, care l-a împiedicat să îl întâmpine pe omologul său american așa cum era prevăzut, Casa Albă fiind nevoită la rândul său să își schimbe un pic agenda.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a fost cel care l-a înlocuit pe Duda și care i-a urat bun venit lui Joe Biden pe aeroportul din Rzeszow.

___