În timp ce președintele american Joe Biden se întâlnește joi cu liderii NATO și UE, la Bruxelles, Trezoreria SUA a anunțat noi sancțiuni împotriva a sute de membri ai Dumei de Stat, a zeci de companii rusești de apărare și a directorului general al Sberbank, cea mai mare instituție financiară a Rusiei, scrie CNN. Printre cei vizați de sancțiuni se află și Maria Butina, primul cetățean rus condamnat în Statele Unite în ancheta privind ingerinţele Rusiei în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA.

Maria ButinaFoto: YouTube

Noile sancțiuni vizează 328 de membri ai Dumei de Stat a Rusiei și 48 de companii rusești din domeniul apărării, între care Tactical Missiles Corporation JSC (KTRV), un grup care îi aparţine statului. "KTRV produce material de apărare rusesc, inclusiv arme aeropurtate şi sisteme de arme pentru marina rusă", a precizat Trezoreria.

  • „Ei personal câștigă din politicile Kremlinului și ar trebui să împărtășească durerea”, a scris Joe Biden pe Twitter la scurt timp după ce Trezoreria SUA a anunțat noile măsuri.

Miliardarii aflați pe lista de sancțiuni

Pe listă se află și Herman Gref, șeful Sberbank, cea mai mare instituție financiară a Rusiei. El a lucrat cu președintele rus Vladimir Putin încă din anii 1990, când ambii erau angajați la primăria din Sankt Petersburg, scrie CNN.

Înainte de a deveni director al Sberbank, Herman Gref a fost ministru al Dezvoltării Economice și Comerțului.

Este vizat de noile sancțiuni ale Statelor Unite și Gennady Timchenko, alături de membrii familiei și de companiile pe care le deține (Volga Group şi Transoil).

Gennady Timchenko, un vechi aliat al președintelui Vladimir Putin, a demisionat recent din conducerea producătorului de gaze Novatek, după ce a fost vizat și de sancțiunile Uniunii Europene. În vârstă de 69 de ani, Timchenko, fiul unui ofiţer sovietic care a devenit prieten cu Vladimir Putin în anii 1990, are acum o avere de aproximativ 16 miliarde de dolari.

Gennady Timchenko este în fruntea listei miliardarilor ruşi ale căror averi au scăzut considerabil în acest an, conform Bloomberg Billionaires Index, o listă a celor mai bogaţi 500 de oameni de pe planetă.

Cine este Maria Butina, aflată și ea pe lista neagră

Printre membrii Dumei sancționați joi se numără și Maria Butina (34 de ani), condamnată în SUA pentru că a încercat să se infiltreze în medii politice americane.

Ea este primul cetăţean rus a cărui vinovăţie a fost recunoscută de investigaţiile privind ingerinţa Rusiei în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA.

Maria Butina a fost arestată în iulie 2018, iar în aprilie 2019 a fost condamnată la 18 luni de închisoare cu executare pentru „complot” în vederea „promovării intereselor Rusiei”.

În timpul vizitelor din 2015 în Statele Unite, ea s-ar fi întâlnit cu responsabili ai National Rifle Association (NRA), cel mai mare lobby american de arme, apropiat partidului republican al lui Donald Trump. Potrivit acuzării, Maria Butina ar fi lucrat sub conducerea lui Aleksandr Torşin, politician şi bancher apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin, vizat de sancţiuni americane.

După arestarea sa, Butina a cooperat cu justiţia americană şi şi-a recunoscut vina de a fi acţionat ca agent al unei ţări străine fără a fi notificat oficial guvernul american.

Moscova a calificat acuzaţiile la adresa acesteia ca fiind „montate piesă cu piesă”, iar condamnarea, „motivată politic”.

După eliberarea ei în 2019, Butina s-a întors în Rusia și s-a implicat în politică, iar acum este membru al Dumei.

În aprilie 2021, Butina l-a vizitat în închisoare pe opozantul rus Alexei Navalnîi, scria Washington Post. Ea făcea un reportaj pentru Russia Today și a susținut că închisoarea în care se află Navalnîi este ”cea mai confortabilă”, potrivit unei postări de pe Twitter a echipei lui Navalnîi.