​Sute de credincioși ortodocși participă în această noapte la slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din Capitală. Slujba va fi oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Slujba de ÎnviereFoto: AGERPRES

Numeroase persoane s-au adunat deja sâmbătă seară la Catedrala Patriarhală din București pentru a participa la slujba de Înviere.

  • În această noapte, la slujba Învierii Domnului, toţi creștinii ortodocși vor fi chemaţi cu îndemnul „Veniţi să luaţi lumină!”. Credincioșii care vor veni pe Colina Bucuriei de la Patriarhie vor auzi aceste cuvinte rostite de Preafericitul Părinte Daniel - relatează televiziunea Trinitas TV, care și transmite în direct această slujbă.

La miezul nopții, Patriarhul Daniel va oferi credincioșilor Sfânta Lumină adusă astăzi de la Ierusalim.

În continuare, Sfânta Liturghie va fi săvârșită în lăcașul de cult.

Duminică, în ziua Paștelui, începând cu ora 12:00, credincioșii se vor putea ruga la Vecernia Învierii Domnului, denumită și A doua Înviere, în cadrul căreia va fi citită Evanghelia.

Patriarhul Daniel: „Lumina Sfântă se dăruiește celor care cred în Hristos”

Patriarhul Daniel a primit Lumina Sfântă de la Ierusalim, sâmbătă seară, în Catedrala Patriarhală, și a transmis următorul mesaj, potrivit Basilica.ro:

  • „Lumina Sfântă este un dar al Lui Dumnezeu, care se dăruiește celor care cred în Hristos și îl iubesc pe El, așa după cum El s-a arătat după Înviere doar celor care L-au iubit”.
  • „Hristos nu s-au arătat celor care L-au răstignit, nici celor care L-au urât, nici celor care L-au batjocorit, pentru că nu a vrut cu prezența Lui de înviat din morți să facă vreo presiune asupra lor, ci le-a respectat libertatea lor de a-L primi sau de a nu-L primi”.
  • „Deci Lumina de la Sfântul Mormânt, Lumina Lui Hristos cel Înviat, este o lumină sfântă, tainică și unică în felul ei și este un dar al Lui Hristos cel Înviat pentru cei care cred în El, îl iubesc pe El și își luminează viața lor prin credința în Iisus Hristos, Mântuitorul Lumii”.

Patriarhul BOR a amintit că tradiția de aducere a Luminii Sfinte în România împlinește 15 ani și acest lucru se datorează faptului că există mijloace de deplasare rapide.

Totodată, Patriarhul Daniel a menționat la cine ajunge Sfânta Lumină prin intermediul Patriarhiei Române: „De pildă, în seara aceasta vor primi Lumina de la Ierusalim și frații noștri din Mitropolia Basarabiei și, desigur, toate provinciile țării și chiar și credincioși ucraineni din apropierea Maramureșului și credincioși cehi și slovaci care iau Lumina de la Baia Mare”.

„Vă dorim tuturor ca la miezul nopții să ne bucurăm de Lumina Lui Hristos care luminează tuturor spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire”, a transmis Patriarhul Daniel.