Liderii Uniunii Europene nu vor fi de acord cu noi sancțiuni împotriva Rusiei în timpul summitului lor de două zile care va începe joi, a declarat premierul olandez Mark Rutte, relatează Reuters.

Mark RutteFoto: Agerpres

„Nu mă aștept la noi sancțiuni concrete astăzi”, a spus Rutte la sosirea la întâlnirea celor 27 de lideri naționali ai blocului.

„Nu putem face brainstorming despre sancțiuni cu un grup atât de larg, avem nevoie de propuneri. Am impus deja multe sancțiuni, acum intrăm în teren mai complex”, a adăugat el.

Nu este cazul de noi sancțiuni

Totodată, premierul luxemburghez Xavier Bettel a declarat joi că noi sancțiuni UE care vizează Rusia pentru invadarea Ucrainei ar trebui impuse ca reacție la o nouă evoluție a crizei, ceea ce, potrivit lui, nu este cazul în acest moment.

"Dacă vrem să avem noi sancțiuni, trebuie să le avem ca reacție la ceva. Pentru moment, situația nu se îmbunătățește, asta e sigur", a spus Bettel la sosirea sa la un summit cu liderii UE la Bruxelles.

"Dar adevărul este că, dacă vom lua sancțiuni acum, mai multe sancțiuni, cu o situație care este încă un status quo, care va fi următorul pas? (...) Cred că mai trebuie să avem o graduare", a adăugat el.

La rândul său, premierul finlandez Sanna Marin a declarat joi că sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei pentru invadarea Ucrainei nu vor fi la fel de eficiente pe cât se vrea dacă China va ajuta Moscova.

„Cred că este foarte bine că vom avea și astăzi o discuție cu privire la China, urmează un summit UE-China și acesta va fi, desigur, subiectul cheie”, a spus Marin reporterilor la sosirea ei la summitul liderilor UE în Bruxelles.

„Dacă China ajută Rusia, atunci sancțiunile nu vor funcționa așa cum ne dorim să funcționeze, așa că, desigur, China este un jucător important și trebuie să ne asigurăm că China este pe partea corectă a istoriei”.

​Consiliul European al Uniunii Europene se reuneşte în zilele de 24 şi 25 martie 2022, la Bruxelles, într-o reuniune formală, pentru a lua în discuţie agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, securitatea şi apărarea, energia, aspectele economice, pandemia de COVID-19 şi relaţiile externe.

În prima zi a reuniunii europene, se va alătura discuţiei şi preşedintele SUA, Joe Biden, pentru o discuţie privind răspunsul la agresiunea Rusiei în Ucraina

Urmărește ultimele evoluții dina 29-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.