Kremlinul afirmă că ministrul apărării Serghei Șoigu i-a raportat joi președintelui rus Vladimir Putin cu privire la evoluția „operațiunii militare speciale” din Ucraina în contextul speculațiilor despre dispariția acestuia din spațiul public.

Dmitri Peskov si Vladimir PutinFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

„Ministrul Apărării Şoigu a raportat despre progresul operaţiunii militare speciale, precum şi despre eforturile militare în curs de a oferi asistenţă umanitară, asigura securitatea şi restabilirea infrastructurii vitale în teritoriile eliberate”, a declarat joi în cadrul unei conferințe de presă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit TASS.

Kremlinul spune că Serghei Șoigu are „multe griji”

Mesajul lui Peskov a fost publicat și pe contul de Twitter al Kremlinului, adăugându-se că acesta i-a prezentat raportul său liderului de la Kremlin în cadrul unei întruniri a Consiliului de Securitate al Rusiei în care s-a vorbit și despre faptul că Ucraina ar tergiversa negocierile de pace.

Mai mulți analiști și jurnaliști independenți au remarcat însă pe Twitter că Kremlinul nu a publicat nicio fotografie de la întrunirea Consiliului de Securitate în care Șoigu să poată fi văzut.

UPDATE: Kremlinul a publicat ulterior pe Telegram o scurtă înregistrare video despre care spune că este de astăzi și în care poate fi văzut și Șoigu.

Întrebat de jurnaliști despre speculațiile privind dispariția lui Șoigu din spațiul public, Peskov a răspuns că „ministrul apărării are o grămadă de griji. O operațiune militară specială este în desfășurare. Bineînțeles, acesta nu este tocmai momentul pentru activități de presă”.

Citește și: Consilierii lui Vladimir Putin sunt „pe muchie de cuțit” din cauza dezastrului războiului din Ucraina (surse)

Speculații privind dispariția ministrului rus al apărării

Ultima dată când ministrul rus al apărării a fost văzut în public a fost în data de 11 martie, când a fost filmat decorând militari care au participat la „operațiunea militară specială” declanșată de Kremlin în Ucraina.

Pe 18 martie Șoigu a fost menționat într-un comunicat publicat pe site-ul Kremlinului care afirmă că acesta și președintele Vladimir Putin au discutat despre „progresul operațiunii speciale din Ucraina” cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al Rusiei.

Comunicatul Kremlinului afirmă că Șoigu a fost prezent la întrunire însă nicio imagine sau înregistrare video de la aceasta nu a fost publicată.

Tot pe 18 martie, Pervîi Kanal a difuzat o știre despre Șoigu decorând militari ruși, anunțând că evenimentul a avut loc „astăzi”. Însă imaginea folosită pentru material este identică cu una publicată de ministerul rus al Apărării pe website-ul său în data de 11 martie.

Nici Valeri Gherasimov, adjunctul lui Șoigu din ipostaza de șef al Statului Major General al Rusiei, nu a fost văzut în public tot din data de 11 martie.

Ucraina a descris informațiile privind „dispariția” celor doi drept o „o nuanță informațională interesantă”.

Urmărește ultimele evoluții din a 29-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.