Jurnaliștii ruși au remarcat că ministrul apărării Serghei Șoigu nu a mai fost văzut în public din data de 11 martie, fiind practic absent din spațiul public în ultimele 12 din cele 28 de zile ale războiului din Ucraina, relatează Ukrayinska Pravda.

Vladimir Putin alaturi de Serghei Soigu si Valeri GherasimovFoto: Yevgeny Paulin / TASS / Profimedia Images

Constatarea făcută de jurnaliștii de investigație de la Mediazona și Agentstvo este cu atât mai neobișnuită întrucât Șoigu este de regulă foarte activ în ceea ce privește aparițiile sale în mass-media.

El a sporit substanțial numărul ofițerilor de presă din cadrul ministerului Apărării de la Moscova după ce și-a preluat mandatul, fiind foarte atent la imaginea sa publică.

Agenstvo relatează că până pe 11 martie Șoigu obișnuia să apară la știri aproape zilnic dar că se pare că acesta ar avea probleme de sănătate. O cunoștință a sa din cadrul ministerului le-a relatat jurnaliștilor de la Agentstvo, un proiect media independent specializat în jurnalism de investigație, că Șoigu ar suferi de o afecțiune cardiacă.

Serghei Șoigu, nu a mai fost văzut în public de pe 11 martie

Ultima dată când ministrul rus al apărării a fost văzut în public a fost în data de 11 martie, când a fost filmat decorând militari care au participat la „operațiunea militară specială” declanșată de Kremlin în Ucraina.

Pe 18 martie Șoigu a fost menționat într-un comunicat publicat pe site-ul Kremlinului care afirmă că acesta și președintele Vladimir Putin au discutat despre „progresul operațiunii speciale din Ucraina” cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al Rusiei.

Foto: Șoigu și Vladimir Putin / sursă: Kremlin.ru

Comunicatul Kremlinului afirmă că Șoigu a fost prezent la întrunire însă nicio imagine sau înregistrare video de la aceasta nu a fost publicată.

Tot pe 18 martie, Pervîi Kanal a difuzat o știre despre Șoigu decorând militari ruși, anunțând că evenimentul a avut loc „astăzi”. Însă imaginea folosită pentru material este identică cu una publicată de ministerul rus al Apărării pe website-ul său în data de 11 martie.

Nici comandantul Statului Major rus nu a mai fost văzut în public

Potrivit jurnaliștilor de investigație, Șoigu nu este singurul înalt oficial militar rus care ar fi dispărut. De pe 11 martie nici generalul Valeri Gherasimov, comandantul Statului Major rus (a nu se confunda cu generalul Vitalii Gherasimov, ucis în Ucraina) nu a mai apărut în public.

Serviciile de informații ucrainene susțin că singurele persoane din poziții de putere din statul rus care susțin războiul din Ucraina sunt Putin și Șoigu.

Urmărește ultimele evoluții din a 28-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.