Rusia are aliați în Uniunea Europeană care au adoptat o „poziție mai sobră” în contextul invadării Ucrainei de către Moscova, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS.

Dmitry Peskov și Vladimir PutinFoto: MAXIM SHEMETOV / AFP / Profimedia

„Sunt țări care iau o poziție mult mai constructivă și mai sobră, o poziție mai independentă. Nu le vom numi, ele există”, a spus Peskov după ce a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă dacă Rusia are aliați printre țările membre ale UE care ar putea transmite poziția Moscovei la summiturile care au loc joi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că „aceste țări sunt bine cunoscute experților”. „Nu vreau să le numesc”, a repetat el.

În cadrul aceleiași conferințe de presă Peskov a acuzat că majoritatea statelor NATO „suferă de o înțelegere isterică și inadecvată" a războiului din Ucraina.

Rusia s-a supărat pe Bulgaria

El a vorbit de asemenea de decizia Bulgariei de a-și rechema ambasadorul de la Moscova pentru consultări, afirmând că Sofia a dat dovadă de o atitudine „neprietenoasă” față de Rusia.

„Ne vom chema ambasadorul din Rusia pentru consultări... De obicei, atunci când o țară își recheamă ambasadorul pentru consultări, cealaltă parte implicată ar trebui să facă același lucru”, a comentat joi premierul bulgar Kiril Petkov.

La începutul săptămânii ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a declarat în timpul unui interviu acordat unei televiziuni ruse că poporul bulgar nu sprijină retorica și poziția guvernului său față de Rusia și operațiunea specială din Ucraina.

Săptămâna trecută Bulgaria a anunțat expulzarea a 10 diplomați ruși, citând „activitățile incompatibile” cu statutul diplomatic al acestora.

Aliații Rusiei din „țările neprietenoase”

Comentariile lui Peskov de joi vin în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a ordonat Gazprom să încaseze plățile pentru gaze naturale în ruble de la țările pe care Moscova le consideră „neprietenoase”.

În pofida comentariilor lui Dmitri Peskov privind „aliații” Moscovei din UE, toate statele membre ale Uniunii Europene au fost trecute de Rusia pe lista sa a țărilor „neprietenoase”.

---