Bulgaria a decis vineri să expulzeze 10 diplomați ruși pe care îi acuză de „activități incompatibile cu statutul lor diplomatic”, relatează agenția Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Zece diplomați au fost declarați persona non-grata pentru activități incompatibile cu statutul lor. Percepem acest lucru ca un act extrem de neprietenos și ne rezervăm dreptul de a riposta”, a anunțat Eleonora Mitrofanova, ambasadorul Rusiei la Sofia, potrivit TASS.

Anunțul vine după ce procurorii bulgari au anunțat la începutul lunii martie că un diplomat rus a fost implicat într-o operațiune de spionaj în țară și că au notificat Ministerul de Externe de la Sofia cu privire la situație.

Parchetul de la Sofia a anunțat de asemenea că un general în rezervă bulgar este anchetat sub suspiciunea de transmitere de informații considerate secret de stat diplomatului rus.

Nu este clar deocamdată dacă expulzarea diplomaților ruși are legătură cu acest caz sau dacă diplomatul acuzat pe 2 martie se numără printre cei expulzați.

Spionajul rusesc în Bulgaria

Procurorii de la Sofia au anunțat în luna martie a anului trecut că au pus sub acuzare șase cetățeni bulgari, inclusiv înalți oficiali din Ministerul Apărării și din Serviciul de Informații Militare pentru spionaj în favoarea Rusiei.

Ivan Gheșev, procurorul general al Bulgariei, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că este primul caz în care o rețea de spionaj de o asemenea amploare a fost descoperită în Bulgaria de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Cinci dintre suspecți au fost arestați în Sofia ca parte a unei operațiuni desfășurate la nivel național, unul dintre bărbați încercând să fugă, potrivit procurorilor. Aceștia au declarat că foști oficiali din Serviciul de Informații Militare al Bulgariei au recrutat persoane cu acces la informații clasificate ale Bulgariei, NATO și Uniunii Europene.

„Putem concluziona că grupul infracțional a reprezentat o amenințare serioasă la adresa siguranței naționale prin colectarea și transmiterea unei țări străine de informații care constituie secrete de stat pentru Bulgaria, NATO și Uniunea Europeană”, a afirmat Siyka Mileva, purtătoarea de cuvânt a parchetului bulgar.

Procurorii au mai afirmat că grupul a operat o perioadă îndelungată.