Procurorii bulgari au anunțat miercuri că un diplomat rus a fost implicat într-o operațiune de spionaj în țară și că au notificat ministerul de externe de la Sofia cu privire la situație, relatează Reuters și RFE.

HotNews.roFoto: Hotnews

Parchetul din țara vecină a anunțat de asemenea că un general în rezervă bulgar este anchetat sub suspiciunea de transmitere de informații considerate secret de stat diplomatului rus. Procurorii nu au precizat când ar fi avut loc faptele.

Deși este una dintre țările membre UE și NATO care are relații bune cu Moscova, Bulgaria a expulzat 8 diplomați ruși suspectați de spionaj.

Spionaj rusesc în Bulgaria

Procurorii de la Sofia au anunțat în luna martie a anului trecut că au pus sub acuzare șase cetățeni bulgari, inclusiv înalți oficiali din Ministerul Apărării și din Serviciul de Informații Militare pentru spionaj în favoarea Rusiei.

Ivan Gheșev, procurorul general al Bulgariei, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că este primul caz în care o rețea de spionaj de o asemenea amploare a fost descoperită în Bulgaria de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Cinci dintre suspecți au fost arestați în Sofia ca parte a unei operațiuni desfășurate la nivel național, unul dintre bărbați încercând să fugă, potrivit procurorilor. Aceștia au declarat că foști oficiali din Serviciul de Informații Militare al Bulgariei au recrutat persoane cu acces la informații clasificate ale Bulgariei, NATO și Uniunii Europene.

„Putem concluziona că grupul infracțional a reprezentat o amenințare serioasă la adresa siguranței naționale prin colectarea și transmiterea unei țări străine de informații care constituie secrete de stat pentru Bulgaria, NATO și Uniunea Europeană”, a afirmat Siyka Mileva, purtătoarea de cuvânt a parchetului bulgar.

Procurorii au mai afirmat că grupul a operat o perioadă îndelungată.

Ministrul bulgar al apărării a refuzat să condamne invazia Ucrainei

Anunțul procurorilor bulgari vine în contextul unui alt scandal izbucnit la Sofia în legătură cu Rusia.

Premierul bulgar Kiril Petkov a afirmat luni că va propune destituirea ministrului apărării Stefan Ianev, după ce refuzul acestuia din urmă de a califica drept război invazia militară rusă în Ucraina.

„Nu voi demisiona, dar dacă voi fi îndepărtat din guvern, acest lucru va avea consecințe periculoase”, a scris ministrul bulgar al apărării, Stefan Ianev, pe contul său de Facebook.

De joia trecută, de la începutul războiului, el este atacat de partenerul de coaliție din guvern, formațiunea Bulgaria Democrată (BD), pentru că folosește terminologia lui Putin și spune că în Ucraina are loc o operațiune militară.

Ianev spune că doar el este potrivit pentru postul de ministru al apărării pentru că a apărat interesul național bulgar, care, în oponia sa, nu coincide cu cel american, european sau rus. Ministrul ignoră complet faptul că Bulgaria este membră a UE și a NATO.

Stefan Ianev a fost prim-ministru interimar al Bulgariei între 12 mai și 13 decembrie 2021, după demisia fostului premier Boiko Borisov.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.