Casa Albă a constituit o echipă de specialiști din domeniul securității - „Tiger Team” - care lucrează la scenariile de răspuns ale Statelor Unite și ale aliaților, în cazul în care Rusia ar folosi arme chimice sau biologice în Ucraina, conform New York Times. Aceste scenarii ar urma să fie prezentate de către președintele american Joe Biden la summitul NATO care are loc joi la Bruxelles.

Militari NATO intr-un exercitiu in RomaniaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Echipa formată de Casa Albă a fost denumită „Tiger Team” și se reunește de 3 ori pe săptămână, potrivit cotidianului american New York Times.

„Tiger Team” lucrează la scenarii privind răspunsul Occidentului la eventuala folosire a armelor chimice, biologice sau nucleare de către Rusia, la care Moscova ar putea recurge pe fondul frustrării privind lipsa de progres în Ucraina.

Echipa constituită de Casa Albă analizează și cum ar trebui reacționat în cazul în care Moscova ar decide să atace o țară NATO sau o țară din Europa de Est, precum Republica Moldova sau Georgia, dar și cum ar trebui pregătite țările europene pentru un flux de refugiați fără precedent în ultimele decenii.

New York Times mai scrie că în urmă cu o lună aceste scenarii păreau mai degrabă teoretice, dar că acum Occidentul este nevoit să facă planuri și pentru eventualitatea în care Rusia ar apela la cele mai puternice arme din arsenalul său.

Despre Tiger Team scrie și NBC News, care spune că Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, a trimis o notă în 28 februarie în care detaliază modul în care „Tiger Team” ar analiza ceea ce s-ar putea întâmpla în următoarele trei luni de război, scenariile incluzând:

  • Rusia folosește arme chimice sau biologice
  • Rusia țintește convoaiele americane care transportă arme în Ucraina
  • O întrerupere a aprovizionării globale cu alimente
  • O criză fără precedent a refugiaților

Este de așteptat ca aceste scenarii să fie prezentate de președintele american Joe Biden în summitul extraordinar al liderilor NATO care are loc joi la Bruxelles, cu ușile închise.

------------------------