Ministerul de Externe al Rusiei a declarat joi că deciziile occidentale de a înarma Ucraina înseamnă că NATO își dorește ca războiul să continue, relatează Reuters și BBC.

Serghei LavrovFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Ministerul a declarat că angajamentul NATO de a-și menține sprijinul pentru „regimul de la Kiev” arată că dorește ca conflictul din Ucraina să continue, a informat agenția de presă RIA.

Totodată, potrivit Ministerului rus, înarmarea Ucrainei de către Occident încurajează Kievul să folosească forța împotriva teritoriilor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei și acum culeg o recoltă groaznică.

Rusia a declarat anterior că oamenii din enclavele separatiste se confruntă cu „genocid”.

NATO va echipa Ucraina cu sisteme anti-tanc și sisteme antirachetă

Reacția Rusiei vine după ce secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a anunțat joi, la finalul summitului extraordinar de la Bruxelles, că aliații au convenit să ofere sprijin logistic Ucrainei, inclusiv prin livrarea de echipamente de apărare și detectare a armelor nucleare și chimice.

  • Vom echipa armata Ucrainei cu sisteme anti-tanc și sisteme antirachetă
  • Aliații au fost de acord să ajutăm Ucraina să trimitem echipamente pentru detectarea și protejarea în fața pericolul armelor nucleare și chimice
  • Am luat act de mesajul pasional al lui Volodimir Zelenski. Aliații fac ceea ce pot pentru a susține Ucraina cu arme, pentru ca ucrainenii să se poată apăra, dar avem responsabilitatea de a evita ca acesta să devină un război în Europa.
  • Noi livrăm multe echipamente, dar nu cred că este înțelept să dau o listă cu echipamentele oferite Ucrainei

Secretarul general al NATO a reafirmat că a fost aprobată consolidarea Flancului Estic prin crearea a 4 noi grupuri de luptă din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.