Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus duminică, în a 81-a zi a războiului că „Ucraina poate câștiga acest război”, ofensiva majoră a Rusiei din Donbass s-a blocat. Finlanda a anunțat oficial că va cere aderarea la NATO, în timp ce Suedia îi urmează încet pașii. Forțele ruse se retrag din nord în urma contraofensivei Ucrainei în regiunea Harkov, dar intensifică atacurile în est în timp ce încearcă să distrugă apărarea Ucrainei. Rachetele rusești au lovit infrastructura militară în zona Liov.

Centru cultural din localitatea Derhaci distrus de bombardamentele rusestiFoto: Bernat Armangue / AP - The Associated Press / Profimedia Images

Cele mai importante evenimente de duminică, ziua 81 a războiului din Ucraina, LIVETEXT

07:30Prezentarea LIVE a evenimentelor privind invazia s-a mutat luni dimineață aici. (acest articol nu va mai fi actualizat)

07:12Luni dimineața au fost auzite explozii la Nikolaev, autoritățile locale îndeamnând cetățenii să rămână în adăposturi, potrivit Ukrinform, care citează primarul din Nikolaev, Alexander Senkevich. "La Nikolaev se aud explozii. Prieteni, stați departe de ferestre. Stați în adăposturi sau urmați regulile celor doi pereți", - a spus Senkevich..

06:28Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat duminică seară, în discursul său zilnic, că se va adresa participanţilor la Forumul Economic Mondial de la Davos, în data de 23 mai.

06:13​Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea unilaterală a acordului de cooperare cu NATO din 1997, a declarat duminică ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock

22:46 Ucraina susține că rușii au suferit „pierderi semnificative” în timp ce încearcă să avanseze spre vest

21:59 Marina Ovsiannikova, care a protestat în direct față de războiul din Ucraina, dată în judecată de fostul soț

21:04Iuliia Mendel, purtătoare de cuvânt a lui Volodimir Zelenski, a scris pe pagina sa de Twitter că Rusia plănuiește să trimită în războiul din Ucraina 2.500 de rezerviști.

20:23Ministrul ucrainean al Culturii, supărat pe juriul țării sale de la Eurovision 2022 pentru că a dat zero puncte Poloniei și Lituaniei

19:37Kalush Orchestra va vinde prin licitaţie trofeul Eurovision pentru a ajuta armata ucraineană

19:09Pas important pentru ca Suedia să depună o cerere oficială de aderare la NATO / Partidul de guvernământ a aprobat demersul

18:46Finlanda vrea să adere la NATO, dar un vast buncăr săpat în granit sub străzile capitalei arată că țara s-a pregătit pentru ce e mai rău timp de 80 de ani

17:56 VIDEO Imagini cu soldați ucraineni care se antrenează pe obuzierele primite de la SUA / Cât din tehnica militară promisă de americani a ajuns în Ucraina

17:12Președintele finlandez Sauli Niinistö a vorbit la CNN despre ultima sa discuție cu Vladimir Putin, în care l-a informat că Finlanda vrea să adere la NATO, spunând că a fost o discuție fără vreo amenințare, relatează Reuters.

Potrivit președintelui Finlandei, Putin a spus că ar fi o greșeală. El a descris discuția cu președintele rus drept una "calmă și rece".

Stoltenberg: Ucraina poate să câștige războiul cu Rusia

17:04 NATO urmărește „îndeaproape ceea ce face Rusia” și este gata să acționeze în cazul în care Moscova ar lansa vreun atac asupra membrilor alianței nord-atlantice, a spus duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg , citat de BBC.

Stoltenberg a mai afirmat că potențiala aderare a Finlandei și Suediei „contează pentru NATO”, iar alianța va căuta modalități de a asigura securitatea în regiunea baltică.

El a făcut aceste declarații după ce Finlanda a anunțat oficial că va solicita aderarea la alianța militară, decizie catalogată de Vladimir Putin drept "o greșeală".

16:50Statele Unite își vor redeschide „foarte curând” ambasada la Kiev și își vor relua operațiunile acolo, a declarat, duminică, secretarul de stat american Antony Blinken, citat de Reuters. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avut o întrevedere, duminică, la Berlin, cu șeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba.

16:42 Ucraina "poate să câştige" războiul cu Rusia - șeful NATO

15:39 Înregistrare audio de pe crucișătorul Moskva înainte să se scufunde: Un membru al echipajului a anunțat prin radio că nava a fost lovită de două ori și cere ajutor pentru evacuarea echipajului

Filnlanda anunță oficial că vrea aderarea la NATO

13:38Premierul Finlandei, Sanna Marin, a declarat că are încredere că parlamentul de la Helsinki va dezbate ”decizia istorică” de aderare la NATO cu ”responsabilitate”. De altfel, comisia parlamentară de apărare a dat deja undă verde propunerii, transmițând că este cea mai bună opțiune pentru securitatea Finlandei.

13:21Rusia ar fi pierdut o treime din trupele terestre din Ucraina

13:08Finlanda a anunțat oficial că dorește aderarea la NATO. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă susțiută de președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin de la Helsinki.

12:30Petro Andriuşcenko, consilier al primarului Mariupol, a mai postat pe Telegram imagini cu inscripţii de pe bombe , imagini care ar arăta că ele au fost lansate ca răspuns la câştigarea Eurovisionului de către Ucraina.

Sursa imaginilor este neclară, însă pe ceea ce se presupune că sunt bombe se poate citi în rusă "Kalush, cum ai cerut! Pentru Azovstal" şi în engleză "Ajută Mariupol - Ajută Azovstal acum", datat 14 mai. Inscripţiile ar fi o referire la afirmaţiile solistului Orchestrei Kalush, care a lansat un apel de pe scena de la Torino, după ce a câştigat concursul.

12:29Victoria Ucrainei la Eurovision este un mesaj pentru Putin, a declarat secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoana, citat de BBC. El spune că piesa interpretată de trupa Kalush este frumoasă și succesul ei arată sprijinul imens de care se bucură ”curajul Ucrainei”. "Deci mesajul pe care vrem să-l transmitem domnului Putin este acela că a declanșat cel mai brutal și mai cinic conflict militar de la al Doilea Război Mondial încoace”, a mai spus Geoană.

Geoană a adăugat că cel mai probabil Putin a fost realmente surprins de curajul poporului ucrainean și de unitatea Occidentului. "Suntem uniți, suntem puternici și vom continua să ajutăm Ucraina să câștige războiul”, a mai comentat Geoană citat de BBC.

Întâlnire Kuleba-Blinken

11:36Ministrul afacerilor externe al Ucrainei Dmitro Kuleba s-a întâlnit cu secretarul de stat american, la Berlin, precizând că SUA vor oferi și mai multe arme și ajutoare Kievului, transmite Reuters.

11:16În ultimele 24 de ore, rușii au bombardat de 11 orei Severodonețk, potrivit guvernatorului regiunii Luhansk.

11:06Rusia a acuzat Ucraina că a bombardat din nou un sat din regiunea Belgorod, situată la granița comună. Guvernatorul rus al regiunii a spus că ar fi vorba despre satul Sereda, supus unor atacuri lansate de pe teritoriul ucrainean. Un civil a fost rănit.

10:15 Germania este gata pentru o ratificare rapidă a aderării Finlandei și Suediei la NATO. Șefa diplomației germane Annalena Baerbock a mai declarat că aderarea celor două țări la NATO ar face alianța mult mai puternică. În același timp, Baerbock a spus că aliații trebuie să ia toate măsurile pentru a asigura securitatea celor două state pe parcursul procedurii de ratificare.

Ucraina acuză Rusia că a folosit bombe cu fosfor în atacurile asupra Azovstal

09:55Consilierul primarului din Mariupol a publicat imagini care ar arăta că Rusia a folosit bombe cu fosfor în atacurile asupra oțelăriei Azovstal.

09:45Ofensiva Rusiei în Donbas și-a pierdut avântul (Marea Britanie)

09:33România este gata să sprijine un proces rapid de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO / Ce ar însemna asta pentru Flancul Estic (Aurescu)

09:18 227 de copii au fost uciși de la debutul războiului și alți 420 au fost răniți, potrivit ultimului bilanț al procurorului general al Ucrainei.

09:12 ”Sunt încrezător că dacă Suedia și Finlanda vor decide să-și depună candidatura la NATO vom putea să le primim și să întrunim toate condițiile pentru un consens”, a declarat, potrivit Reuters, secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană.

El s-a referit la obiecțiile exprimate recent de Turcia, referitoare la activitatea organizațiilor kurde de pe teritoriul Suediei și Finlandei, organizații pe care Ankara le consideră ”teroriste”. "Turcia este un aliat important și a exprimat îngrijorări care sunt discutate între prieteni și aliați”, a mai spus Geoană care a deschis lucrările reuniunii informale de la Berlin.

09:02 Apel al exploratorilor ucraineni pentru salvarea soldaților de la Azovstal.

Europa își reface stocurile de gaze pentru iarnă

08:40 Rachetele rusești au lovit infrastructura militară din regiunea Lviv, în vestul Ucrainei, a precizat duminică dimineața guvernatorul Maxim Kozitsky pe Telegram. Nu există victime în rândul populației.

08:19 Europa își reface stocurile de gaze pentru iarnă. Costurile ar putea fi cu 40 de miliarde de euro mai mari față de anul trecut

07:27 India a anunțat redeschiderea ambasadei de la Kiev începând cu 17 mai.

07:21 Ministrii de externe ai statelor NATO se reunesc la Berlin, în contextul în care Finlanda și Suedia vor să adere la alianța nord-atlantică. Secretarul de stat american Antony Blinken este și el în Germania. Blinken a transmis că se va întâlni în cadru informal cu omologii săi pentru a discuta acțiunile privind ”agresiunea neprovocată” a Rusiei în Ucraina.

07:10 Luptele continuă în estul Ucrainei. Forțele ucrainene ar fi distrus un depozit în care erau 80 de soldați ruși

Mesajul lui Zelenski după ce Ucraina a câștigat Eurovision 2022

06:00 ”Curajul nostru impresionează o lume întreagă, muzica noastră cucerește Europa”, a fost mesajul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski după ce trupa Kalush Orchestra a câștigat competiția Eurovison 2022.

”Anul viitor Ucraina va găzdui Eurovision. Pentru a treia oară în istorie! Și cred că nu va fi și ultima!”, a mai transmis Zelenski. ”Ne vom asigura că într-o bună zi participanții și invitații de Eurovision vor fi găzduiți într-un Mariupol ucrainean. Liber, pașnic și reconstruit. Vă mulțumesc pentru victorie, Kalush Orchestra și tuturor celor care au votat pentru noi! Glorie Ucrainei!, a mai spus Zelenski, adăugând că victoria pe câmpul de luptă împotriva inamicului nu este departe.

Înalți oficiali europeni s-au grăbit și ei să felicite Ucraina, printre aceștia șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European Charles Michel.

02:03 VIDEO Ucraina a câștigat Eurovision 2022: "Vă mulțumim că sprijiniți Ucraina"

00:33 Kiev: Rusia este înapoiată istoric și nu trebuie să-și bage nasul când vine vorba de integrarea în UE

23:42Eurovision 2022 Trupa Kalush Orchestra a lansat un apel pentru salvarea soldaților de la Azovstal

23:27 Rușii ar intenționa să facă referendum în Mariupol, potrivit consilierului primarului Petro Andryushchenko citat de The Guardian. Pe de altă parte, presa locală relatează că cei care intră în Mariupol sunt opriți și obligați de ocupanții ruși să dea jos păcuțele cu numere de înmatriculare ucrainene și să le schimbe cu cele folosite de separatișii ruși în Donețk.

23:15Situația din Donbas rămâne foarte dificilă, în condițiile în care trupele rusești tot încearcă să obțină o cât de mică victorie, a transmis sâmbătă seara președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. În cea de-a 80 a zi a invaziei, încercările astea sunt nebunești, însă asta nu îi oprește, a mai spus Zelenski. ”Sunt recunoscător fiecăruia și tuturor celor care țin lina de apărare în Donbas” și îi forțează încet încet pe ocupanții ruși să părăsească teritoriile Ucrainei, așa cum s-a întâmplat la Harkiv. Îi vom forța să plece și din apele Ucrainei.

23:00Cărți de joc înfățișând ruși suspectați de crime de război lansate de Armata Ucrainei

21:42Zelenski a promulgat legea care interzice partidele pro-ruse Peste 500 mașini au evacuat civili sâmbătă din Mariupol

21:30 Peste 500 de mașini au evacuat civili din Mariupol sâmbătă, potrivit Kyiv Independent. Convoiul de 500-1.000 de mașini aștepta de trei zile permisiunea de a părăsi orașul, potrivit consilierului primarului din Mariupol Petro Andriushchenko. Convoiul se îndreaptă către teritoriile controlate de ucraineni, cu destinția Zaporijie.