Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a apreciat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, potrivit Reuters și BBC.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Stoltenberg a afirmat la finalul reuniunii informale a miniştrilor de externe din NATO că "ofensiva majoră (a Rusiei) din Donbas a ajuns într-un punct mort" şi că Moscova "nu şi-a atins obiectivele strategice".

Secretarul general al NATO a adăugat că recentul anunţ al Finlandei şi Suediei că îşi vor depune candidatura la alianţa militară nord-atlantică reprezintă dovada că agresiunile "nu dau roade".

"Aderarea lor va întări securitatea noastră comună şi va demonstra că uşa NATO este deschisă, iar o agresiune nu dă roade", a subliniat Stoltenberg.

Potrivit acestuia NATO urmărește „îndeaproape ceea ce face Rusia” și este gata să acționeze în cazul în care Moscova ar lansa vreun atac asupra membrilor alianței nord-atlantice.

Stoltenberg a mai afirmat că potențiala aderare a Finlandei și Suediei „contează pentru NATO”, iar alianța va căuta modalități de a asigura securitatea în regiunea baltică.

El a făcut aceste declarații după ce Finlanda a anunțat oficial că va solicita aderarea la alianța militară, decizie catalogată de Vladimir Putin drept "o greșeală".

Finlanda a anunțat oficial că dorește aderarea la NATO. Anunțul a fost făcut duminică, într-o conferință de presă susțiută de președintele și premierul de la Helsinki, conform Reuters și BBC.

Orice decizie privind aderarea unui nou stat la NATO trebuie luată prin decizie unanimă de către țările membre, iar Turcia a transmis că se opune aderării Finlandei și Suediei la alianța nord-atlantică. Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, s-a declarat "gata" pentru o întâlnire cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.