Partidul de guvernământ din Suedia (Partidul Social-Democrat) a declarat duminică că susține aderarea țării la NATO, abandonând decenii de opoziție ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia și creând o mare majoritate în parlament în favoarea aderării, relatează Reuters.

Magdalena Andersson și Sanna MarinFoto: Paul WENNERHOLM / AFP / Profimedia

În timp ce Finlanda, a cărei vecină este, este pregătită să depună cererea sa, prim-ministrul Magdalena Andersson este acum aproape sigur că va lansa o cerere oficială în câteva zile.

„Consiliul de conducere al partidului a decis, la ședința sa din 15 mai 2022, că partidul va lucra pentru ca Suedia să solicite aderarea la NATO”, au spus social-democrații într-un comunicat.

Aderarea la NATO era o perspectivă îndepărtată în urmă cu doar câteva luni, dar atacul Rusiei asupra Ucrainei a determinat atât Suedia, cât și Finlanda să-și regândească nevoile de securitate și să caute siguranța într-o alianță de care s-au separat în timpul lungului Război Rece.

Războiul din Ucraina, pe care Moscova o numește o operațiune militară specială, dar care a ucis deja mii de oameni și a strămutat milioane, a spulberat politicile de securitate de lungă durată și a alimentat un val de sprijin public pentru aderarea la NATO în ambele țări.

În Finlanda, președintele Sauli Niinisto a confirmat duminică intențiile țării de a cere aderarea, spunând că regiunea va beneficia de această alianță.

Partidul Social Democrat a mai spus că se opun staționării de arme nucleare sau baze militare permanente ale NATO în Suedia.

Ce urmează pentru Suedia

Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a declarat că va merge luni în parlament pentru a căuta un sprijin pentru o cerere de aderare la NATO, după ce partidul său a renunțat la vechea opoziție față de aderare în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

„Mâine mă voi asigura că există un sprijin parlamentar larg în Riksdag pentru o cerere de aderare a Suediei și după aceea vom fi pregătiți să luăm o decizie guvernamentală”, a declarat Andersson într-o conferință de presă.

Există deja un sprijin copleșitor în parlament pentru candidatura Suediei pentru aderare.

Citește și: De ce Finlanda și Suedia nu sunt deja în NATO și alte întrebări înainte ca statele nordice să își anunțe oficial candidatura

---