”Curajul nostru impresionează o lume întreagă, muzica noastră cucerește Europa”, a fost mesajul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski după ce trupa Kalush Orchestra a câștigat competiția Eurovision 2022.

Volodimir Zelenski Foto: Captura video

”Anul viitor Ucraina va găzdui Eurovision. Pentru a treia oară în istorie! Și cred că nu va fi și ultima!”, a mai transmis Zelenski, pe Facebook.

”Ne vom asigura că într-o bună zi participanții și invitații de Eurovision vor fi găzduiți într-un Mariupol ucrainean. Liber, pașnic și reconstruit. Vă mulțumesc pentru victorie, Kalush Orchestra și tuturor celor care au votat pentru noi! Glorie Ucrainei!, a mai spus Zelenski, adăugând că victoria împotriva inamicului nu este departe.

Înalți oficiali europeni s-au grăbit și ei să felicite Ucraina, printre aceștia șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European Charles Michel.

Concursul Eurovision 2022 a fost câștigat de Ucraina, reprezentată de trupa Kalush Orchestra, a cărei piesă „Stefania” amestecă hip-hop-ul și muzică tradițională pe versuri scrise înainte de război – care rezonează puternic cu evenimentele actuale („Întotdeauna voi găsi drumul spre casă chiar și dacă toate drumurile sunt distruse”). În plin război, reprezentanții Ucrainei au făcut un apel,de pe scena din Torino, pentru salvarea soldaților de la oțelăria Azovstal din Mariupol.