Armata ucraineană a lansat două pachete de cărți înfățișând ruși pe care îi suspectează de crime de război, scrie BBC.

carti de joc lansate de Armata UcraineiFoto: Armata ucraineana

Ideea este inspirată de setul de 55 de cărți de joc pe care armata americană le-a produs în invazia Irakului din 2003, înfățișând ceea ce spunea că sunt cei mai căutați membri ai guvernului lui Saddam Hussein.

Potrivit șefului Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi, cărțile au fost produse cu ajutorul voluntarilor din comunitatea internațională de informații InformNapalm.

​Ucraina are deja 40 de suspecți și 11.000 de cazuri în ancheta sa pentru crime de război, conform procurorului general al Ucrainei, Irina Venediktova.

"Sunt încrezătoare că în viitorul apropiat vom vedea și alte cazuri trimise către instanțe, cu făptașii care vor apărea în fața judecătorilor. Ne vom asigura că aceste cazuri vor fi duse la finalul lor logic", a scris sâmbătă pe Twitter procurorul general al Ucrainei.

Mesajul vine în contextul în care vineri la Kiev a început primul proces pentru crime de război de când Rusia a invadat Ucraina.

Un tribunal ucrainean a ținut o audiere preliminară, după ce a acuzat un soldat rus, capturat la începutul lunii mai, de uciderea unui civil în vârstă de 62 de ani.