Războiul din Ucraina continuă în a 80-a zi, în timp ce forțele ucrainene i-au împins cu succes înapoi pe militarii ruși din jurul celui de-al doilea oraș ca mărime al țării, Harkiv, lângă granița de nord-est a țării cu Rusia și au respins multiplele încercări ale rușilor de a traversa un râu important din punct de vedere strategic în Donbas, provocând pierderi grele în acest proces. De asemenea, Ucraina poartă „negocieri dificile” pentru evacuarea soldaților răniți blocați în uzina Azovstal din Mariupol.

Un civil trece pe langa un tanc rusesc distrus de forțele ucrainene in VilhivkaFoto: Ken Cedeno / UPI / Profimedia Images

Cele mai importante evenimente de sâmbătă, ziua 80 a războiului din Ucraina, LIVE-TEXT:

00:33Kiev: Rusia este înapoiată istoric și nu trebuie să-și bage nasul când vine vorba de integrarea în UE

23:42Eurovision 2022 Trupa Kalush Orchestra a lansat un apel pentru salvarea soldaților de la Azovstal

23:27Rușii ar intenționa să facă referendum în Mariupol, potrivit consilierului primarului Petro Andryushchenko citat de The Guardian. Pe de altă parte, presa locală relatează că cei care intră în Mariupol sunt opriți și obligați de ocupanții ruși să dea jos păcuțele cu numere de înmatriculare ucrainene și să le schimbe cu cele folosite de separatișii ruși în Donețk.

23:15Situația din Donbas rămâne foarte dificilă, în condițiile în care trupele rusești tot încearcă să obțină o cât de mică victorie, a transmis sâmbătă seara președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

În cea de-a 80 a zi a invaziei, încercările astea sunt nebunești, însă asta nu îi oprește, a mai spus Zelenski.

”Sunt recunoscător fiecăruia și tuturor celor care țin lina de apărare în Donbas” și îi forțează încet încet pe ocupanții ruși să părăsească teritoriile Ucrainei, așa cum s-a întâmplat la Harkiv. Îi vom forța să plece și din apele Ucrainei.

23:00Cărți de joc înfățișând ruși suspectați de crime de război lansate de Armata Ucrainei

21:56Centrul istoric al orașului Harkiv, al doilea cel mal mare oraș din Ucraina, a fost distrus de ruși. Noi imagini ale dezastrului lăsat în urmă de armata Moscovei

21:50Un avion rusesc a fost distrus în zona Nikolaev. Imagini publicate de Nexta

21:42Zelenski a promulgat legea care interzice partidele pro-ruse

Peste 500 mașini au evacuat civili sâmbătă din Mariupol

21:30Peste 500 de mașini au evacuat civili din Mariupol sâmbătă, potrivit Kyiv Independent. Convoiul de 500-1.000 de mașini aștepta de trei zile permisiunea de a părăsi orașul, potrivit consilierului primarului din Mariupol Petro Andriushchenko. Convoiul se îndreaptă către teritoriile controlate de ucraineni, cu destinția Zaporijie.

21:00Marea problemă a armatei ruse nu ține de tehnica militară deficitară, marea porblemă este ”lipsa de suflet, valori, disciplină și profesionalism” a soldaților ruși, a scris pe twitter fostul comandat al trupelor americane din Europa, locotenent-generalul în rezervă Mark Hertling. Acesta a redistribuit un video mai vechi în care tancuri rusești calcă autoturismele civililor, pentru propriul amuzament. Hertling spune că i-ar aduce în fața curții marțiale pe ocupanți.

”Gunoaiele care au capturat Mariupolul trag în case și strivesc mașinile localnicilor cu tancurile pentru amuzament. Este evident că rușii au venit aici nu ca să apere (minoritățile ruse), ci pentru a fura, ucide și distruge. Apărătorii nu se comportă așa”, este mesajul în limba ucraineană care însoțește înregistrarea video redistribuită de fostul comandant al trupelor americane în Europa.

Șefa diplomației germane: Rusia a decis deliberat să extindă războiul militar împotriva Ucrainei într-un "război al cerealelor" / Zaharova sugerează că este ”proastă”

20:25Rusia a negat acuzațiile șefei diplomației germane privind criza alimentară, afirmând că nu este răspunzătoare pentru creșterea prețurilor la alimente și nu are nicio legătură cu riscul ca lumea să se confrunte cu foametea, mai ales statele mai puțin dezvoltate care sunt dependente de exporturile de cereale din Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a susținut, pe Telegram că actuala creștere a prețurilor poate fi pusă pe seama sancțiunilor impuse de Occident. “Dacă nu înțelegi asta, fie e un semn de prostie, fie este o dezinformare deliberată a publicului”, i-a transmis ea lui Baerbock.

20:15Oligarhul rus Roman Abramovici, blocat de Portugalia să își vândă un conac de 10 milioane de euro

20:06VIDEO Eurovision 2022 Ucrainenii se pregătesc pentru o victorie, pe frontul muzicii: Toți se așteaptă ca trupa Kalush Orchestra să câștige cu piesa ”Stefania”

19:28Turcia s-a oferit să îi evacueze pe mare pe militarii ucraineni răniți și blocați în Azovstal

19:19 Imagini cu delegația republicanilor americani la Kiev, unde s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski.

19:13 Miniştrii agriculturii din G7 au criticat sâmbătă decizia Indiei de a interzice exporturile de grâu după un recent val de căldură, spunând că aceasta "nu va face decât să exacerbeze criza" în aprovizionarea cu cereale, care este deja sub presiune din cauza războiului din Ucraina, potrivit AFP.

19:00Katalin Novak, învestită preşedinte al Ungariei: "Nu vom fi de acord cu decizii care cer ungurilor sacrificii mai mari decât durerea pe care ar provoca-o Rusiei"

Zelensky îndeamnă SUA să recunoască oficial Rusia drept stat care sponsorizează terorismul

18:47Miniștrii de externe din Finlanda și Turcia se vor întâlni la Berlin pentru a discuta despre obiecțiile exprimate de Ankara cu privire la aderarea la NATO. Erdogan cere acțiuni împotriva organizațiilor kurzilor din Finanda și Suedia, considerându-le ”teroriste”.

18:44Propaganda rusă susține că nava rusească incendiată în Marea Neagră zilele trecute a ajuns intactă în portul Sevastopol

18:39Furie în rândul Mercenarilor Wagner față de generalii ruși: Ucrainenii duc un „smart war”, iar noi ne ghidăm după hărți

18:04Rusia a decis deliberat să extindă războiul militar împotriva Ucrainei într-un „război al cerealelor” - șefa

diplomației germane

17:51Drama soldaților de la Azovstal: Răniții sunt operați pe viu, în lipsa anestezicului

17:42Zelensky îndeamnă SUA să recunoască oficial Rusia drept stat care sponsorizează terorismul

Președintele Volodimyr Zelenski le-a spus senatorilor republicani cu care s-a întâlnit la Kiev că se bazează pe Statele Unite pentru a consolida și mai mult sancțiunile. „În plus, credem că Rusia ar trebui recunoscută oficial drept stat care sponsorizează terorismul”, a spus Zelensky, potrivit The Kyiv Independent.

17:36În ultima perioadă, 38 de ambasade şi-au reluat activitatea la Kiev, după o perioadă de pauză cauzată de ofensiva militară a Rusiei, potrivit Ukrinform.

Şi-au reluat activitatea la Kiev ambasadele din: România, Turkmenistan, Italia, Polonia, Slovenia, Georgia, Liban, Letonia, România, Coreea de Sud, Spania, Marea Britanie, Lituania, Moldova, Uzbekistan, Olanda, Croaţia, Canada, Palestina, Azerbaidjan, Tadjikistan, Kazahstan, Suedia, Danemarca, Cipru, Ungaria, Austria, Cehia, Turcia, Armenia, Germania, Grecia, Iran, Kîrgîzstan, Franţa şi Estonia, precum şi cele ale Sfântului Scaun, ONU şi Uniunii Europene.

Armata Ucrainei, în plină ofensivă în zona Izium

17:29Încă o mișcare simbolică din partea autorităților din Kiev: O celebră instalație locală în formă de curcubeu, datând din perioada sovietică (1982) semnificând ”prietenia” dintre Ucraina și Rusia va fi rebotezată ”Arcul Libertății Poporului Ucrainean”. Alte 40 de monumente legate de Rusia sau URSS vor fi demontate, a anunțat primarul Kievului.

17:10Punctul fierbinte al războiului: Armata Ucrainei în plină contraofensivă în zona Izium. Succesul ar putea compromite campania Rusiei de cucerire a Donbasului

16:31Turcia nu a închis ușa Suediei și Finlandei care vor să adere la NATO, ci pur și simplu a atras atenția asupra unor aspecte ce vizează securitatea națională a Turciei, cum ar fi existența unor grupări pe care Ankara le consideră teroriste, a transmis sâmbătă purtătorul de cuvânt al președintelui Tayyip Erdogan, potrivit Reuters. Turcia se referă la activitatea PKK, partidul muncitorilor kurzi.

Ibrahim Kalin a precizat că, de fapt, Turcia dorește negocieri cu cele două state nordice în vederea aderării la NATO, fiind interesată de combaterea organizațiilor respective, în special în Suedia.

16:18Apelul disperat al rudelor soldaților de la Azovstal: ”Xi Jinping, singurul om căruia Putin are probleme să-i spună NU"

Rușii s-au retras din zona orașului Harkiv

16:07 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a primit la Kiev o delegație a Congresului condusă de liderul minorității din Senatul SUA, republicanul Mitch McConnell, conform CNN.

Zelenski a scris pe contul său de Instagram că vizita „este un semnal puternic de sprijin bipartizan pentru Ucraina din partea Congresului Statelor Unite și a poporului american”.

Nu este clar dacă întâlnirea a avut loc sâmbătă și dacă delegația se află încă la Kiev.

15:50Rușii s-au retras din zona orașului Harkiv, în direcția graniței cu Rusia - primar

15:46Lavrov: Occidentul a declarat război hibrid total Rusiei. Toată lumea va suporta consecințele

15:44VIDEO Cum își duc viața soldații ucraineni aflați în buncărele oțelăriei asediate Azovstal din Mariupol

Președintele Finlandei l-a anunțat telefonic pe Putin despre planurile țării sale de a adera la NATO / Mesajul liderul de la Kremlin

15:25Mesajul lui Putin pentru președintele Finlandei, după anunțul privind aderarea la NATO: ”O greșeală”

15:05G7 spune că nu va „recunoaște niciodată” granițele pe care Rusia încearcă să le modifice cu forța

14:49Noi atacuri ale rușilor asupra Azovstal

14:34 Președintele finlandez Sauli Niinisto i-a spus telefonic președintelui rus Vladimir Putin despre planurile țării sale de a adera la NATO

14:00De ce Finlanda și Suedia nu sunt deja în NATO și alte întrebări înainte ca statele nordice să își anunțe oficial candidatura

13:48 Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk anunță negocieri în desfășurare pentru evacuarea a 60 de persoane din oțelăria asediată Azovstal.

Potrivit vicepremierului ucrainean citat de The Kyiv Independent, Rusia nu este de acord cu o evacuare completă a celor care se adăpostesc în catacombele Azovstal, astfel că părțile negociază evacuarea a 60 de persoane, între care medici răniți grav. Autoritățile ucrainene spun că la Azovstal au rămas peste 1.000 de soldați ucraineni, sute dintre ei răniți.

A fost redeschisă Ambasada României la Kiev

13:40Cancelarul german Olaf Scholz spune, după discuția telefonică avută vineri cu Vladimir Putin, că nu vede nicio schimbare în atitudinea președintelui Rusiei, scrie The Kyiv Independent, citând un interviu acordat de oficialul german publicației T-Online.

„Ar trebui să devină clar pentru Putin că singura cale de ieșire din această situație este să ajungă la un acord cu Ucraina”, a spus Scholz.

13:01În Germania au fost înregistraţi până acum peste 700.000 de refugiaţi din Ucraina, arată datele ministerului de interne de la Berlin publicate sâmbătă de săptămânalul Welt am Sonntag, conform Reuters.

Circa 40% din refugiaţii ucraineni erau minori, iar 81% din adulţi erau femei.

Conform sursei citate, un număr semnificativ dintre refugiaţi s-au mutat între timp în alte ţări europene ori s-au întors în Ucraina.

12:50Ar trebui să existe un consens în NATO pentru ca Suedia și Finlanda să se alăture alianței, iar aderarea acestora ar trebui să fie rapidă, a spus ministrul canadian de Externe canadian, Melanie Joly, potrivit Reuters.

"Este important să avem un consens. Ne dorim să existe nu numai o aderare a Finlandei și Suediei, ci și o aderare rapidă, care este fundamentală în condițiile în care Finlanda și Suedia caută garanții de securitate", a afirmat oficialul canadian.

12:35Ambasada României la Kiev și-a reînceput activitatea începând de astăzi, a anunțat ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Rusia a oprit furnizarea de energie electtrică pentru Finlanda

12:22Exporturile de electricitate ale Rusiei către Finlanda au încetat în noaptea de vineri spre sâmbătă, a precizat pentru AFP operatorul reţelei naţionale finlandeze.

Exporturile din Rusia către Finlanda „sunt la zero în prezent, iar acest lucru se întâmplă de la miezul nopţii (21.00 GMT), aşa cum a fost anunţat”, a declarat Timo Kaukonen, manager de operaţiuni la Fingrid, operatorul reţelei, pentru AFP.

12:00Coca-Cola a fost înlocuită în Rusia cu un produs autohton: Komi-Cola

11:16Războiul se va termina probabil până la sfârșitul anului / Putin se va confrunta cu o lovitură de stat - general ucrainean

11:02 Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, sâmbătă şi duminică, la reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre NATO, care se va desfăşura la Berlin.

Potrivit Ministerului român de Externe, reuniunea este deosebit de importantă ca reper în pregătirea reuniunii liderilor de la Madrid, de la finalul lunii iunie. Discuţiile vor fi cu accent pe deciziile anticipate pentru Summitul NATO, în special în ceea ce priveşte Noul Concept Strategic al NATO, politica "uşilor deschise", implicaţiile agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei asupra securităţii euroatlantice şi, pe acest fond, adaptarea consistentă a posturii de descurajare şi apărare.

10:34Moscova va lua măsuri de precauție adecvate dacă NATO va desfășura forțe nucleare și infrastructură mai aproape de granița cu Rusia, a declarat sâmbătă adjunctul ministrului de externe Alexander Grushko, citat de agenția de presă RIA, relatează Reuters.

Moscova nu are intenții ostile față de Finlanda și Suedia și nu vede motive „reale” pentru ca aceste două țări să se alăture alianței NATO, a adăugat Grushko.

Care sunt pierderile Rusiei până în a 80-a zi a războiului

10:21Numărul soldaților ruși pierduți de Rusia în războiul din Ucraina a ajuns la 27.200, în timp ce armata ucraineană a distrus 1218 tancuri și 2934 blindate.

10:13Anna Kuzneţova, vicepreşedintă a Dumei de Stat - camera inferioară a parlamentului Rusiei - a vizitat regiunea ucraineană Herson, aflată sub ocupaţia rusă, a transmis sâmbătă agenţia de presă RIA, preluată de Reuters, fără a preciza când a avut loc evenimentul.

Deputata a discutat despre necesităţile de asistenţă socială şi medicală ale populaţiei, aprovizionarea cu alimente şi produse pentru copii, arată sursa citată. "Suntem gata să acordăm orice fel de asistenţă", a spus Kuzneţova, mamă a şapte copii, căsătorită cu un preot ortodox.

10:04 Planurile politice ale Rusiei au eșuat: Putin a reușit să impună conducere pro-rusă doar în Herson - Serviciile de informații britanice

09:37Ucraina are deja 40 de suspecți și 11.000 de cazuri în ancheta sa pentru crime de război, a declarat procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.

09:08Suedia și Finlanda participă sâmbătă, la Berlin, la o întâlnire informală a miniștrilor de Externe ai statelor NATO, deși nu sunt membre ale alianței militare occidentale, însă au solicitat aderarea ca răspuns la invazia Ucrainei și, prin urmare, au fost invitate să participe la întâlnire, potrivit BBC.

La întâlnirea de astăzi participă și Turcia, membru NATO și singurul stat membru care și-a exprimat opoziția față de potențiala aderare a Suediei sau a Finlandei.

09:04 Forțele ruse au pierdut aproximativ 6.000 de soldați la Mariupol, spune Sviatoslav Palamar, adjunct al comandantului regimentului Azov, arătând că forțele ruse au continuat să atace uzina Azovstal, ultimul bastion al rezistenței ucrainene din Mariupol, scrie The Kyiv Independent. Palamar a estimat că forțele ruse au pierdut până acum peste 6.000 de militari, inclusiv un general, în luptele de la Mariupol, precum și 78 de tancuri și aproximativ 100 de vehicule blindate.

Este probabil ca „în următoarele luni” Vladimir Putin să anexeze părțile ocupate din sudul și estul Ucrainei - Institutul pentru Studierea Războiului

09:00Un civil a fost ucis, iar alți 12 au fost răniți în urma atacurilor lansate de ruși îm regiunea Donețk, potrivit guvernatorului Pavlo Kyrylenko, citat de The Kyiv Independent. El a precizat că o persoană a fost ucisă în Avdiivka și 12 au fost rănite din cauza bombardamentelor în așezările din regiune, inclusiv Illinka, Bakhmutske și Zalizne. Aceasta nu include victimele din Mariupol și Volnovakha.

07:45Putin va anexa probabil părțile ocupate din sudul și estul Ucrainei în lunile viitoare - analiști Institutul pentru studiul Războiului

07:17Zelenski afirmă că Ucraina a recâştigat peste 1.000 de localităţi de la forţele ruse de la începutul războiului

07:00 Un parlamentar ucrainean a cerut Statelor Unite să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană și avioane de luptă, spunând că situația de pe câmpul de luptă este „mult mai rea” decât era la începutul războiului, relatează CNN.

„Este iadul” în prima linie în acest moment, a declarat Oleksandra Ustinova reporterilor la o masă rotundă a Fondului German Marshall la Washington, vineri. „Continuăm să pierdem mult mai mulți oameni acum decât era la începutul războiului.”

Daria Kaleniuk, un important activist al societății civile ucrainene, a explicat că „nu putem câștiga acest război cu echipament sovietic pentru că A. Rusia are mult mai mult echipament sovietic, B. nu avem de unde să luăm muniție pentru asta și C. Rusia pur și simplu are mai mulți oameni și mai multe trupe”.

Cele mai importante informații de vineri, ziua 79-a de război

  • Ucraina continuă „negocierile dificile” pentru evacuarea soldaților răniți din Azovstal
  • Rusia a instalat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană 'Tor-M2' şi 'Panţîri' - Serviciul ucrainean de informații
  • Cel puțin 73 de tancuri și blindate distruse dintr-un „singur foc” la trecerea unui râu pe un pod de pontoane.
  • UE speră la un acord asupra embargoului rusesc până la sfârșitul lunii mai - diplomați
  • A început primul proces al Ucrainei pentru crime de război al unui soldat rus la Kiev, tânărul de 21 de ani fiind acuzat că a împușcat un civil neînarmat în regiunea Sumî.
  • Kremlinul spune că va fi „forțat să ia măsuri de retorsiune” dacă Finlanda va merge mai departe cu aderarea la NATO.
  • Rusia va întrerupe exportul de electricitate către Finlanda
  • Congresul SUA trebuie să aprobe suplimentarea ajutorului pentru Ucraina până la 19 mai pentru a se asigura că nu vor exista întreruperi, afirmă Pentagonul, potrivit CNN. Este vorba de un ajutor în valoare de 40 de miliarde de dolari.
  • Presupusa iubită a lui Putin, dar și fosta soție și verișorii, ținta noilor sancțiuni impuse de Londra