​Ucraina are deja 40 de suspecți și 11.000 de cazuri în ancheta sa pentru crime de război, conform procurorului general al Ucrainei, Irina Venediktova.

Război în UcrainaFoto: Matthew Hatcher/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Sunt încrezătoare că în viitorul apropiat vom vedea și alte cazuri trimise către instanțe, cu făptașii care vor apărea în fața judecătorilor. Ne vom asigura că aceste cazuri vor fi duse la finalul lor logic", a scris pe Twitter procurorul general al Ucrainei.

Mesajul vine în contextul în care vineri la Kiev a început primul proces pentru crime de război de când Rusia a invadat Ucraina.

Un tribunal ucrainean a ținut o audiere preliminară, după ce a acuzat un soldat rus, capturat la începutul lunii mai, de uciderea unui civil în vârstă de 62 de ani.

Militarul rus a spus în fața magistraților, în scurta audiere preliminară, că se numește Vadim Shishimarin, are 21 de ani, s-a născut în regiunea rusă Irkutsk și a confirmat că este militar rus.

Sergentul Vadim Shisimarin este acuzat că ar fi ucis un locuitor de 62 de ani din orașul Ciupahivka din regiunea Sumî.

Investigația a scos la iveală că soldatul rus în vârstă de 21 de ani l-a omorât pe civilul ucrainean în timp ce acesta din urmă mergea cu bicicleta pe marginea drumului și vorbea la telefon.

Victima a murit pe loc la câțiva metri de locuința sa după ce militarul rus l-a împușcat în cap. Soldatul se afla împreună cu alți militari ruși într-o mașină furată după ce coloana sa a fost distrusă de forțele ucrainene.