La Kiev a început vineri primul proces pentru crime de război de când Rusia a invadat Ucraina. Un tribunal ucrainean a ținut o audiere preliminară, după ce a acuzat un soldat rus, capturat la începutul lunii mai, de uciderea unui civil în vârstă de 62 de ani, relatează Reuters, CNN și The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vadim Shisimarin, comandant în cadrul diviziei de tancuri Kantemirovskaya, a sosit vineri la micul tribunal din capitala Ucrainei încătușat și purtând un trening gri cu albastru, potrivit The Guardian.

Militarul rus ras în cap părea speriat când a fost dus de către polițiști în sala de judecată, până la o cabină de sticlă pentru inculpați, mai scrie Reuters.

El riscă o pedeapsă de la 10 la 15 ani de închisoare sau închisoare pe viață. Instanța se va reuni din nou miercuri, 18 mai.

Cine este primul soldat rus acuzat de crime de război în Ucraina

Militarul rus a declarat în fața magistraților, în scurta audiere preliminară, că se numește Vadim Shishimarin, are 21 de ani, s-a născut în regiunea rusă Irkutsk și a confirmat că este militar rus.

Sergentul Vadim Shisimarin este acuzat că ar fi ucis un locuitor de 62 de ani din orașul Ciupahivka din regiunea Sumî.

Investigația a scos la iveală că soldatul rus în vârstă de 21 de ani l-a omorât pe civilul ucrainean în timp ce acesta din urmă mergea cu bicicleta pe marginea drumului și vorbea la telefon.

Victima a murit pe loc la câțiva metri de locuința sa după ce militarul rus l-a împușcat în cap. Soldatul se afla împreună cu alți militari ruși într-o mașină furată după ce coloana sa a fost distrusă de forțele ucrainene.

Potrivit procurorilor citați de The Guardian, sergentul rus ar fi primit ordin să omoare civilul pentru a nu informa apărătorii ucraineni privind prezența militarilor ruși în zonă.

Mii de civili au murit de la începutul invaziei

Este posibil ca alte două cazuri să fie judecate în instanță în următoarele zile, inclusiv cel al lui Mihail Romanov, un soldat rus acuzat de viol și crimă care nu se află în custodia autorităților ucrainene.

El este acuzat că a pătruns în luna martie într-o casă dintr-un sat din regiunea Brovarsky, în apropiere de Kiev, a ucis un bărbat și apoi a violat-o pe soția acestuia, în timp ce ar fi amenințat-o pe ea și pe copilul ei minor.

Primul proces are o importanță simbolică pentru Ucraina. Guvernul de la Kiev acuză soldații ruși că au violat, torturat și au executat civili în timpul invaziei.

Autoritățile ucrainene susțin că au identificat peste 11.000 de posibile crime de război. Printre victime se numără inclusiv copii.

Rusia a negat că ar fi vizat civili sau că ar fi fost implicată în crime de război și a acuzat Kievul că le-a înscenat pentru a-și defăima forțele. Kremlinul a declarat vineri reporterilor că nu are informații despre un proces pentru crime de război, potrivit CNN.