Războiul din Ucraina continuă în a 79-a zi, după ce ucrainenii au reușit să dea o lovitură dură forțelor rusești - cel puțin 73 de tancuri și blindate distruse dintr-un „singur foc” la trecerea unui râu pe un pod de pontoane. Rușii fac avansuri timide în est, iar apărătorii ucraineni din uzina Azovstal din Mariupol încă rezistă. Vladimir Putin a dat asigurări joi că Occidentul are de suferit mai mult decât Rusia de pe urma sancțiunilor impuse Moscovei, după noi amenințări de la Kremlin pe tema Finlandei și Suediei în NATO. Președintele ucrainean Zelenski spune că Ucraina trebuie să câştige războiul şi să nu accepte nicio „ieşire pentru Rusia”.

Rusii fac curatenie la ceea ce a ramas din Teatrul din Mariupol unde sute de oameni au fost ucisi in timpul bombardamentelorFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Cele mai importante evenimente de vineri, ziua 79 a războiului din Ucraina, LIVE-TEXT:

00:20Rusia se folosește de Consiliul de Securitate ONU pentru răspândirea dezinformării - SUA

23:11Rusia a instalat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană 'Tor-M2' şi 'Panţîri' - Serviciul ucrainean de informații

22:50Ucraina continuă „negocierile dificile” pentru evacuarea soldaților răniți din Azovstal

22:06Forțele aeriene ruse ar fi atacat un depozit de arme al ucrainenilor din Harkiv - RIA

22:05Congresul SUA trebuie să aprobe suplimentarea ajutorului pentru Ucraina până la 19 mai pentru a se asigura că nu vor exista întreruperi, afirmă Pentagonul, potrivit CNN. Este vorba de un ajutor în valoare de 40 de miliarde de dolari.

21:37Republica Moldova acuză forțe din interiorul Transnistriei că vor să destabilizeze regiunea

21:20Artileria ucraineană blochează eforturile rusești de a avansa, afirmă un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN.

20:54Trei foşti preşedinţi ucraineni cer ajutorul comunităţii internaţionale pentru evacuarea civililor şi combatanţilor de la Azovstal

Harta operațiunilor militare la zi din Ucraina, potrivit ministerului britanic al Apărării

UE speră la un acord asupra embargoului rusesc

20:38 Armata ucraineană afirmă că retragerea rușilor în Harkov continuă, potrivit CNN.

Aceste trupe au fost supuse unei presiuni tot mai mari din cauza contraatacurilor ucrainene de-a lungul unui front larg la vest de liniile lor de aprovizionare.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că au avut loc mai multe bombardamente de artilerie asupra teritoriului deținut de ucraineni, în timp ce rușii au încercat să progreseze spre Sloviansk, un obiectiv cheie.

19:33Rusia va întrerupe exportul de electricitate către Finlanda

18:55Cine este generalul rus care a supravegheat atrocitățile din Siria și a condus atacuri cu bombe cu dispersie asupra civililor din Ucraina

18:52UE speră la un acord asupra embargoului rusesc până la sfârșitul lunii mai - diplomați

18:34Secretarul american al Apărării i-a cerut lui Șoigu încetarea imediată a focului - Pentagon

18:32 Aproximativ 170.000 de oameni suferă de foame în orașul asediat Mariupol, avertizează Ludmila Denisova, comisarul pentru drepturile omului din Rada Supremă a Ucrainei, subliniind că „există o lipsă catastrofală de alimente în oraș”.

„În același timp, ocupanții se laudă că au livrat și distribuit 3.500 de pachete cu alimente și au oferit mese calde pentru 6.000 de persoane într-o zi. Reprezintă 6,5% din totalul locuitorilor orașului. După două luni de blocaj, rușii nu au permis nici măcar unui singur convoi umanitar cu alimente din Ucraina sau de la organizații internaționale să intre în Mariupol”, a scris Deniova pe pagina sa de Facebook.

Ea a subliniat că acțiunile Rusiei constituie un „genocid împotriva poporului ucrainean”.

Kuleba: Un nou pachet de sancţiuni fără un embargo pe petrolul rusesc ar însemna ruptura unității UE

18:24Rușii ar deporta pe teritoriul ocupat locuitori din regiunea Lugansk, sub amenințarea armelor, spune șeful administrației militare a raionului Popasna, Mykola Khanatov, citat de The Kyiv Independent. El susține că forțele ruse i-ar amenința pe rezidenți să se mute în Pervomaisk și Stahanov, ocupate de ruși.

17:30Când ar fi pregătit Zelenski să poarte un dialog cu Putin și în ce condiții

17:25 Rusia i-a avertizat vineri pe ruși să nu călătorească în Marea Britanie și a anunțat înăsprirea cerințelor de viză pentru britanici, prezentând aceste măsuri ca un răspuns la acțiunile "neprietenoase" ale Londrei, potrivit AFP.

17:18 Un nou pachet de sancţiuni fără un embargo asupra petrolului rusesc ar însemna o ruptură a unităţii UE: "Cred că preşedintele Putin va putea sărbători" - Kuleba

17:12Rusia forțează Ucraina să își reducă țintele la nivel operațional și tactic și intră într-o fază "lungă" a războiului, a spus, vineri, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-o postare pe Facebook, citată de CNN și Ukrinform.

Rusia lansează în Ucraina 10-14 rachete de croazieră în fiecare zi - Armata Ucrainei

16:44Radio Europa Liberă, amendat de un tribunal din Mosova pentru „știri false” despre „operațiunea specială” a Rusiei

16:27Forțele ruse au lansat noi atacuri aeriene asupra oțelăriei Azovstal din Mariupol, unse se află soldați ucraineni, dar și civili, potrivit lui Petro Andriuşcenko, consilier al primarului din Mariupol, citat de CNN.

El a spus că au fost explozii puternice și că după bombardamentele aeriene rușii ar putea încerca să declanșeze atacuri la sol.

„Teritoriul uzinei este imens. Ei (rușii) încearcă să câștige un punct de sprijin și să găsească intrări și ieșiri în zonele subterane unde este spitalul de campanie și unde se află apărătorii noștri”, a spus Andriuscheko.

Până acum, eforturile trupelor ruse de a pătrunde în Azovstal nu au avut prea mult succes.

16:24Avocatul poporului, Liudmila Denisova, a declarat că peste 210.000 de copii se numără printre cei 1,2 milioane de ucraineni despre care Kievul spune că au fost deportați împotriva voinței lor, relatează The Guardian.

„Când copiii noștri sunt scoși, ei distrug identitatea națională, ne privează țara de viitor.Ei îi învață pe copiii noștri acolo, în rusă, istoria pe care (președintele rus Vladimir) Putin a spus-o tuturor”, a spus Denisova.

Denisova nu a furnizat dovezi care să susțină aceste cifre, notează The Guardian.

16:14 Rusia lansează în Ucraina 10-14 rachete de croazieră în fiecare zi, a transmis șeful Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, într-o discuție la telefon cu generalul american Mark Milley, șeful statelor majore reunite ale armatei americane, scrie The Kyiv Independent.

Potrivit oficialului ucrainean, Rusia a folosit în special rachete superonice anti-navă X-22, vizând infrastructura civilă, forțele ruse schimbându-și strategia pentru a evita utilizarea aeronavelor, care au suferit pierderi mari.

Primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina

15:49VIDEO Imagini de la primul proces pentru crime de război comise în Ucraina. Cine este soldatul rus acuzat că a executat un civil și ce pedeapsă poate primi

15:46Germania antrenează soldați ucraineni pentru a folosi cele mai puternice și eficiente sisteme de artilerie aflate în dotarea armatei germane

15:18Recep Erdogan a anunțat că Turcia nu susține intrarea Finlandei și Suediei în NATO, acuzându-le că găzduiesc „organizații teroriste”

15:00Presupusa iubită a lui Putin,dar și fosta soție și verișorii, ținta noilor sancțiuni impuse de Londra

14:52Crucea Roșie le-a livrat locuitorilor orașului Severodonețk din regiunea Lugansk peste 60 de tone de alimente - 3.600 de pachete, ajutoarele urmând să ajungă la cei care se ascund în subsoluri pentru a scăpa de bombardamentele forțelor ruse, a anunțat șeful administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

14:51Un cunoscut comandant rus îl acuză pe Serghei Șoigu de neglijență criminală: „Suspectez trădare”

14:28Putin i-a spus lui Scholz că Ucraina blochează negocierile de pace

14:03 VIDEO Serghei Lavrov, întrerupt de un păun în timp ce acuza UE că a devenit agresivă și „belicoasă”

13:45Ucraina avertizează că va lupta pentru Insula Șerpilor „cât de mult timp este nevoie”: E teritoriul nostru

Rubla, cea mai bună cotație față de euro din ultimii 5 ani

13:32Kremlinul a susținut vineri că relatările din presa finlandeză potrivit cărora Gazprom ar urma să oprească livrările de gaze ca urmare a anunțului privind aderarea la NATO reprezintă, ”cel mai probabil fake news”.

Politicieni finlandezi cheie au fost avertizaţi că Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea gazului către Finlanda vecină, scrie joi ziarul local Iltalehti, citând surse neprecizate, relatează Reuters.

13:27După ce liderii Finlandei au anunțat oficial decizia de aderare la NATO, urmează ca Suedia să facă același lucru. Vineri, autoritățile suedeze au prezentat un raport privind candidatura la alianța nord-atlantică.

12:45Rubla a ajuns la cea mai bună cotație față de euro din ultimii 5 ani

12:33Ministrul german al finanțelor, Christian Lindner, a declarat că ar fi în favoarea utilizării activelor statului rus pentru reconstrucția Ucrainei. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru săptămânalul Der Spiegel. "În cazul bunurilor deținute de statul rus, spiritul meu justițiar este în favoarea (confiscării și folosirii pentru reconstrucția Ucrainei)”, a spus ministrul german al finanțelor.

O astfel de măsură nu este valabilă însă pentru averile oligarhilor, fiindcă asta ar presupune exproprieri care prezintă aspecte controversate din punct de vedere constituțional.

Precizarea vine după ce șeful diplomației europene Josep Borrell declara recent că UE ar trebui să dispună confiscarea rezervelor valutare blocate ale Rusiei pentru reconstrucția Ucrainei.

Borrell arata că ar fi logic ca UE să procedeze la fel cum au făcut Statele Unite cu activele băncii centrale a Afganistanului după ce talibanii au preluat puterea la Kabul. "Avem banii în buzunar, iar cineva trebuie să îmi explice de ce e bine pentru banii afgani şi nu e bine pentru banii ruseşti", explica oficialul european.

Ce pierderi ar fi suferit Rusia pe front

11:56Pierderile Rusiei au ajuns la 26.900 de soldați (cu 250 mai mult față de ziua precendentă) potrivit ultimului bilanț publicat de armata Ucrainei. Rușii au mai pierdut 1.205 tancuri, 2.900 vehicule pentru transportul armatei, 200 de avioane, 162 elicoptere, 13 nave maritime.

11:33Suma pentru care a fost vândută o minge de baseball semnată de Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

11:32Rusia anunță că a doborât mai multe avioane decât avea Ucraina în total la începutul războiului.

11:28Ministerul rus al apărării susține că trupele sale au lovit rafinăria Kremenchug din centrul Ucrainei, reușind să distrugă linia de producție și rezervoarele de combustibil. Reuters precizează că nu a putut verfica informațiile din surse independente.

11:18Rușii au distrus podul dintre Sievierodonetsk și Rubijne, trupele Moscovei concentrându-se pe operațiunea de preluarea a controlului asupra Rubijne, a declarat guvernatorul regiunii Luhansk Serghei Haidai citat de Kyiv Independent.

10:53VIDEO Nou asalt al rușilor la oțelăria Azovstal din Mariupol

UE, ajutor militar suplimentar pentru Ucraina

10:45VIDEO Primele imagini cu „Pucioasa”, cea mai nouă rachetă din arsenalul armatei ucrainene

10:24Uniunea Europeană va oferi un ajutor militar suplimentar Ucrainei în valoare de 500 de milioane de euro, a declarat vineri șeful diplomației europene Josep Borrell, citat de Reuters. Înaltul oficial s-a arătat optimist cu privire la un acord în privința embargoului asupra petrolului rusesc.

09:49Summit G7: Războiul din Ucraina, sprijinul pentru Rep. Moldova și securitatea alimentară, în centrul atenției

09:36FOTO Rușii sapă atât de multe gropi în cimitirele din Mariupol încât se văd din satelit

09:22Trupele rusești bat pasul pe loc, iar comandații nu reușesc să facă progrese în estul Ucrainei - Ministerul britanic al apărării

09:05Ucraina ar fi reușit să doboare 7 ținte aeriene rusești: 5 drone Orlan-10, un elicopter de atac Ka-52 și o rachetă, potrivit The Kyiv Independent.

08:40Putin „sacrifică” Kosovo în numele Donbasului: palmă dată aliatului sârb / Vucic: „Situația s-a înrăutățit după cuvintele sale”

08:29 Ajutorul de 40 de miliarde dolari din partea SUA a fost blocat în senatul american de un singur senator. Republicanul Rand Paul a refuzat să susțină propunerea care are nevoie de unanimitate pentru a trece, relatează BBC.

Kievul recunoaște pentru prima dată cât au însemnat până acum cheltuielile sale militare

08:18Costul uriaș al războiului pentru Ucraina. Kievul anunță pentru prima oară cheltuielile militare

08:00VIDEO Epic-fail? Separatiștii pro-ruși au tras cu o rachetă, iar firul de ghidaj s-a prins într-un stâlp

07:38Peste 6 milioane de ucraineni au fugit din țară de la declanșarea războiului de Vladimir Putin

Luptele încă se duc la Azovstal, în timp ce în zona Harkovului ucrainenii au reușit o contraofensivă de succes

07:22Rezumatul video al contraofensivei ucrainene din Harkov: Luptele prin care au fost împinși rușii înapoi / Cum s-au folosit ucrainenii eficient și de tancuri

07:12Ministrul britanic de externe Liz Truss a declarat că sancțiunile împotriva Rusiei nu ar trebui ridicate decât în momentul în care toate trupele rusești se vor retrage de pe teritoriul Ucrainei, adăugând că „Putin se umilește singur pe scena internațională”.

06:55 Se retrage Rusia din Siria forțată de războiul din Ucraina? / Iranul vrea să îi ia locul

06:28Imagini din interiorul uzinei Azovstal cu bătăliile și schimburile de focuri care au loc între ultimii apărători ucraineni și forțele ruse:

06:15 Forţele Armate Ruse susțin că au distrus un sistem ucrainean de apărare aeriană S-300 lângă Harkov

01:50 Vladimir Putin a dat asigurări joi că Occidentul are de suferit mai mult decât Rusia de pe urma sancțiunilor impuse Moscovei, liderul de la Kremlin lăudându-se cu o mare rezistență a economiei rusești în fața „provocărilor externe”.

01:20Arme, soldați și drone în Ucraina: saltul de calitate al Italiei / 600 de militari trimiși în Ungaria și România

00:46 Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea de gaz către Finlanda - a scris ziarul local Iltalehti, citând surse neprecizate

00:20 Washintgonul acuză din nou Moscova că a transferat "cu forța" "câteva mii" de ucraineni în Rusia

23:57Germania nu este de acord cu furnizarea de avioane de luptă occidentale Ucrainei

Ministrul german de externe Annalena Baerbock şi-a exprimat joi rezervele privind cererea Ucrainei de a fi aprovizionată cu avioane de luptă occidentale, la începutul unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele G7. Ea a făcut trimitere la respingerea de către statele occidentale a apelului Ucrainei de instituire a unei zone de interdicţie aeriană deasupra ţării.

O altă navă rusească ar fi în flăcări în Marea Neagră

22:25Încă o navă rusească este în flăcări în Marea Neagră

O navă rusească de suport logistic - „Vsevolod Bobrov” - era tractată joi seara din zona Insulei Șerpilor, după ce a fost cuprinsă de flăcări, a anunțat un purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa.

22:10Resentimentele față de refugiații ucraineni cresc în Europa Centrală și de Est

Primirea călduroasă pe care cetățenii din Europa Centrală și de Est au arătat-o pentru prima dată refugiaților ucraineni se diminuează încet-încet, în special în țările mai pro-ruse, precum Slovacia și Bulgaria, unde "privilegiile" refugiaților sunt criticate, iar acum se fac comparații cu criza refugiaților din 2015, scrie Euractiv.com.

22:00 Zelenski: Ucraina trebuie să câştige războiul şi să nu accepte nicio „ieşire pentru Rusia”

21:15Povara unei supraviețuitoare din Borodianka: ”Am stat ascunsă în apartamentul meu o lună de zile, dar auzeam țipetele celor aflați sub dărâmături”

21:00Ministerul Apărării de la Kiev, despre prima fază a războiului cu Rusia: S-a încheiat cu victoria Ucrainei

Cele mai importante evenimente ale zilei de joi ce țin de războiul din Ucraina: