​Rusia forțează Ucraina să își reducă țintele la nivel operațional și tactic și intră într-o fază "lungă" a războiului, a spus, vineri, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-o postare pe Facebook, citată de CNN și Ukrinform.

Oleksii ReznikovFoto: Volodymyr Tarasov/UKRINFO / Sipa Press / Profimedia
  • "Pentru a câștiga războiul, trebuie să planificăm cu atenție resursele, să evităm greșelile, să ne proiectăm forțele astfel încât inamicul, în cele din urmă, să nu ne poată ține piept", a spus ministrul apărării.

Oleksii Reznikov susține că, după declanșarea invaziei ruse, în 24 februarie, Kremlinul se aștepta ca Ucraina să capituleze în câteva zile, iar Moscova să instaureze un sistem rusesc în Ucraina.

Cu toate acestea, "armata ucraineană și întreaga populație ucraineană au respins ocupanții și le-au zădărnicit planurile", a scris ministrul ucrainean al apărării.

Oleksii Reznikov a lăudat toate forțele implicate în apărarea Ucrainei, amintindu-i pe luptătorii de la Mariupol - pușcași marini, soldați ai Gărzii Naționale, inclusiv din Regimentul Azov, batalionul de apărare teritorială Mariupol, polițiști de frontieră sau de la Serviciul de Securitate al Ucrainei - "care au dat Ucrainei mai mult timp și au salvat multe vieți".

În ultimele luni, șeful apărării din Ucraina a observat o schimbare importantă care a avut loc și la nivel internațional.

"Într-o lună, Ucraina a obținut integrarea în domeniul apărării, ceea ce nu a putut fi realizat timp de 30 de ani. Primim deja arme grele de la partenerii noștri. În special, obuzierele americane M777 de 155 mm sunt deja desfășurate pe front. În urmă cu trei luni, acest lucru era considerat imposibil", a mai scris Oleksii Reznikov.

Mișcarea de rezistență din Melitopol, Herson și alte localități este o contribuție importantă la victoria comună, a spus ministrul ucrainean al apărării.