Președintele rus Vladimir Putin i-a spus cancelarului german Olaf Scholz că Kievul, și nu Moscova, ar bloca negocierile de pace, scrie BBC, citând Kremlinul.

Putin si Scholz la discutiiFoto: kremlin.ru

Informațiile de la Kremlin privind convorbirea telefonică între Vladimir Putin și Olaf Scholz au fost transmise chiar înainte ca ministrul de Externe al Ucrainei Dmitri Kuleba - aflat în prezent în Germania - să le spună reporterilor că el consideră că Rusia nu vrea nici discuții de pace, nici de securitate.

În discuția cu cancelarul german, Putin și-a reluat justificările pentru invazia Ucrainei - denumită de Moscova o „operațiune militară specială” - și a mai susținut că civilii care se ascund în oțelăria din Mariupol ar fi fost ținuți acolo de către forțele ucrainene.

În schimb, Olaf Scholz i-a „amintit” vineri preşedintelui rus Vladimir Putin de „responsabilitatea particulară” a Rusiei în aprovizionarea alimentară mondială, „extrem de tensionată din cauza războiului din Ucraina”, potrivit unui comunicat remis de Cancelaria germană.

Şeful guvernului de la Berlin a „insistat” totodată asupra necesităţii unui armistiţiu „cât mai rapid posibil” și a „respins în mod clar acuzaţia potrivit căreia nazismul este răspândit în Ucraina”, potrivit aceluiași comunicat.