Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este gata să vorbească direct cu președintele rus Vladimir Putin, dar „numai fără intermediari”, a declarat președintele ucrainean la postul de televiziune italian Rai 1, relatează BBC.

Volodimir Zelenski în timpul vizitei la Bucha, oraş devenit simbol al atrocităţilor invaziei ruseFoto: Ronaldo Schemidt / AFP / Profimedia Images

Zelenski a spus că ar vorbi doar cu Putin, „în termenii dialogului, nu în termenii ultimatumurilor”.

El a spus că „primul pas clar” pentru a purta discuții va fi atunci când Rusia își va retrage trupele din Ucraina.

El a adăugat că cu cât apar mai multe cazuri de „brutalitate flagrantă” din partea rușilor, precum cele de la Bucha, Borodianka sau Mariupol, cu atât va fi mai puțin tolerant la orice negocieri cu Rusia.

Ucraina și Rusia nu au purtat discuții față în față din 29 martie, iar negociatorul-șef al Moscovei, Vladimir Medinsky, a declarat că de atunci discuțiile de pace au fost purtate doar de la distanță.

Declarațiile lui Zelenski vin în contextul în care forțele militare ucrainene au reușit să blocheze încercările rușilor de a traversa râul Severski Doneț în Donbas.

Ministerul ucrainean de apărare a publicat fotografii care ar indica distrugerea mai multor tancuri rusești și altor vehicule militare în satul Bilohorivka, situat lângă orașul strategic Lisichansk controlat de ucraineni.

Ministerul britanic al apărării spune că încercarea rușilor de a traversa râul arată că trupele Moscovei sunt sub presiune.

În acest caz, trupele rusești bat pasul pe loc în estul Ucrainei.

De altfel, Ucraina a anunțat marți că forțele sale au recucerit sate de la trupele rusești, într-o contraofensivă majoră în nord-estul țării, care ar putea semnala o schimbare a ritmului războiului și ar putea periclita avansul principal al Rusiei.