Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a fost întrerupt vineri de un păun în timp ce acuza Uniunea Europeană că s-a transformat într-un actor „agresiv şi belicos”, urmând exemplul NATO, relatează agenția AFP, citată de News.ro.

Serghei LavrovFoto: Russian Foreign Ministry Press Service / AP / Profimedia

„UE s-a transformat dintr-o platformă economică constructivă, aşa cum a fost creată, într-un actor agresiv şi belicos care-şi afişeză deja ambiţiile dincolo de continenul european”, a acuzat Lavrov la Duşanbe, capitala Tadjikistanului, unde se află într-o vizită oficială.

Serghei Lavrov a fost întrerupt de țipetele puternice ale unui păun înainte de a afirma că „dorinţa Kievului de a deveni membru al Uniunii Europene nu este nevinovată”.

El i-a acuzat pe oficialii europeni de faptul că se precipită „exact pe calea pe care NATO a trasat-o deja, confirmând astfel tendinţa unei fuziuni cu Alianţa Nord-Atlantică, şi vor servi, în fapt, ca un apendice” al NATO.

Lavrov a făcut aceste declaraţii în parcul unei reşedinţe oficiale, de unde și întreruperea discursului său de către păun.

Relațiile dintre Rusia și UE, la un minim istoric

La sfârșitul lunii martie Rusia a anunțat „contra-sancțiuni” pentru Uniunea Europeană, interzicându-le membrilor Comisiei Europene, Parlamentului European și a altor demnitari din statele membre să intre în țară.

Toate statele membre ale blocului comunitar au fost incluse de Moscova pe lista sa a țărilor „neprietenoase” față de Rusia.

Josep Borrell, șeful diplomației UE, a anunțat joi că blocul comunitar va oferi un ajutor militar suplimentar Ucrainei în valoare de 500 de milioane de euro.

Anunțul făcut de oficialul european a venit după ce mai devreme în cursul săptămânii aceasta afirmase că UE ar trebui să confiște rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 79-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.