Rusia a anunțat joi că a extins lista oficialilor europeni cărora le este interzis să intre în țară, sancțiunile urmând să afecteze conducerea blocului comunitar, majoritatea membrilor Parlamentului European și alți oficiali, relatează Interfax.

Charles Michel, Emmanuel Macron si Ursula von der LeyenFoto: Stephane Lemouton / Bestimage / Profimedia

„Ca răspuns la sancțiunile unilaterale masive ale Uniunii Europene, în conformitate cu principiul reciprocității, care este de bază pentru dreptul internațional, partea rusă a extins semnificativ lista reprezentanților statelor membre ale UE și ai structurilor europene (...) cărora le este interzisă intrarea pe teritoriul țării”, anunță un comunicat de pe site-ul Ministerului de Externe de la Moscova.

Comunicatul precizează de asemenea că „restricțiile se aplică conducerii de vârf a Uniunii Europene, inclusiv unui număr de comisari europeni și șefi ai structurilor militare ale UE, precum și marii majorități a membrilor Parlamentului European care promovează politici anti-ruse”.

Rusia, interdicție și pentru oficiali de la nivel național să intre din țările membre ale UE

„Lista neagră” a Moscovei include de asemenea oficiali de rang înalt, „inclusiv reprezentanți ai guvernelor și parlamentelor unor state membre ale UE, precum și personalități publice și lucrători în mass-media care sunt personal responsabili pentru promovarea sancțiunilor ilegale anti-ruse, instigând la sentimente rusofobe și încălcarea drepturilor și libertăților populației de limbă rusă”.

Ministerul rus de externe afirmă că a predat o notă Delegației UE de la Moscova în acest sens, fără a prezenta însă pe site-ul său o listă a oficialilor europeni cărora le-a interzis intrarea în țară.

„Confirmăm că orice acțiuni ostile ale UE și ale statelor sale membre vor continua să fie întâmpinate în mod inevitabil cu un răspuns dur”, mai afirmă comunicatul.

La jumătatea lunii martie Rusia a anunțat că a impus sancțiuni împotriva președintelui american Joe Biden și a mai multor oficiali din administrația sa.

Anunțul de joi al Ministerului rus de Externe vine după ce în urmă cu doar două ore președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia nu va mai accepta plata gazelor naturale în alte monede decât rubla.

Urmărește ultimele evoluții din a 36-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.