Invazia Rusiei în Ucraina a determinat Finlanda și Suedia să ia în considerare aderarea la alianța militară nord-atlantică, ceea ce va putea schimba politica în domeniul securității din regiunea nordică, scrie Reuters.

Harta NATOFoto: Iryna Volina / Alamy / Profimedia

Președintele finlandez, Sauli Niinisto, și prim-ministrul, Sanna Marin, au declarat, joi, că Finlanda trebuie să solicite "fără întârziere" aderarea la NATO.

"Sperăm că pașii naționali care mai sunt necesari pentru a lua această decizie vor fi făcuți rapid în următoarele zile", au spus oficialii finlandezi într-o declarație comună.

Ce urmează în Suedia și Finlanda

Guvernul și Parlamentul din Finlanda sunt așteptate să aprobe acestă decizie în scurt timp.

În Suedia, Parlamentul face o analiză a politicii sale de securitate, inclusiv a argumentelor pro și contra aderării la alianță, iar rezultatele le va prezenta vineri. La ora actuală există o majoritate în Parlament care sprijină aderarea la NATO.

În același timp, social-democrații aflați la guvernare în Suedia vor decide duminică dacă renunță la opoziția față de aderarea la alianța nord-atlantică.

Dacă Finlanda va depune cererea, este probabil ca Suedia să facă același lucru. Alte țări nordice, cum ar fi Norvegia, Danemarca și Islanda, au aderat la pact în calitate de membri fondatori.

Majoritatea suedezilor este în favoarea acestui acord, arată mai multe sondaje de opinie.

Între timp, președintele finlandez, Sauli Niinisto, l-a reasigurat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, că Finlanda susține ferm Ucraina. De asemenea, l-a informat cu privire la demersurile pe care Finlanda le face pentru aderarea la NATO.

Cât durează aderarea celor două țări nordice la NATO

Finlanda și Suedia doresc anumite garanții că țările membre NATO le vor apăra în timpul procesării oricărei cereri și până când vor deveni membri cu drepturi depline.

Ratificarea poate dura un an, spun diplomații NATO, citați de Reuters, deoarece parlamentele tuturor celor 30 de țări membre trebuie să aprobe noii membri.

Finlanda și Suedia ar putea adera rapid, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care este sigur că se pot găsi soluții pentru perioada interimară.

Statele Unite ale Americii, Germania și Marea Britanie dau asigurări că Suedia și Finlanda vor fi apărate în cazul în care vor fi atacate.

Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a recunoscut că depunerea unei cereri de aderare în sine nu ar pune cele două state sub umbrela articolului 5 al NATO, care garantează că un atac asupra unui aliat este un atac asupra tuturor.

(Foto: Dreamstime.com)

Rusia a amenințat de mai multe ori cu „consecințe grave”

Kremlinul a avertizat de mai multe ori că vor fi „consecințe grave" în cazul în care Finlanda și Suedia vor adera la NATO, afirmând că va fi nevoită să își consolideze forțele terestre, navale și aeriene din Marea Baltică și a menționat posibilitatea de a folosi arme nucleare în zonă.

Imediat după anunțul de joi al liderilor finlandezi, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Vladimir Peskov a spus că intrarea țării nordice în NATO reprezintă „cu siguranță" o amenințare la adresa Rusiei.

„Totul va depinde de modul în care se va desfășura acest proces de extindere a NATO, de măsura în care infrastructura militară se va apropia de granițele noastre”, a adăugat Peskov.

Finlanda are o graniță comună de 1.300 de km cu Rusia. Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia, se află la aproximativ 170 km de granița cu Finlanda.

Peninsula Kola, situată în nord-vestul Rusiei și îndreptată spre est de la granița cu Finlanda și Norvegia, este un o regiune strategică pe care Moscova o consideră esențială pentru securitatea națională și este sediul Flotei rusești de Nord.

-----------