Finlanda și-a anunțat joi intenția de a adera la NATO, iar Suedia va face probabil săptămâna viitoare același lucru, în condițiile în care invazia Rusiei în Ucraina, ajunsă în a 78-a zi, continuă să reconfigureze securitatea europeană și alianța nord-atlantică.

Tancuri rusești pe străzile din MariupolFoto: Alexei Alexandrov / Associated Press / Profimedia Images

Cele mai importante evenimente de joi, ziua 78 a războiului din Ucraina:

06:18Am deschis un nou articol LIVE-TEXT cu războiul din Ucraina unde vom continua relatarea evenimentelor de vineri.

01:50 Vladimir Putin a dat asigurări joi că Occidentul are de suferit mai mult decât Rusia de pe urma sancțiunilor impuse Moscovei, liderul de la Kremlin lăudându-se cu o mare rezistență a economiei rusești în fața „provocărilor externe”.

01:20Arme, soldați și drone în Ucraina: saltul de calitate al Italiei / 600 de militari trimiși în Ungaria și România

00:46 Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea de gaz către Finlanda - a scris ziarul local Iltalehti, citând surse neprecizate.

00:20 Washintgonul acuză din nou Moscova că a transferat "cu forța" "câteva mii" de ucraineni în Rusia

23:57Germania nu este de acord cu furnizarea de avioane de luptă occidentale Ucrainei

Ministrul german de externe Annalena Baerbock şi-a exprimat joi rezervele privind cererea Ucrainei de a fi aprovizionată cu avioane de luptă occidentale, la începutul unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele G7. Ea a făcut trimitere la respingerea de către statele occidentale a apelului Ucrainei de instituire a unei zone de interdicţie aeriană deasupra ţării.

22:25Încă o navă rusească este în flăcări în Marea Neagră

O navă rusească de suport logistic - „Vsevolod Bobrov” - era tractată joi seara din zona Insulei Șerpilor, după ce a fost cuprinsă de flăcări, a anunțat un purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa.

22:10Resentimentele față de refugiații ucraineni cresc în Europa Centrală și de Est

Primirea călduroasă pe care cetățenii din Europa Centrală și de Est au arătat-o pentru prima dată refugiaților ucraineni se diminuează încet-încet, în special în țările mai pro-ruse, precum Slovacia și Bulgaria, unde "privilegiile" refugiaților sunt criticate, iar acum se fac comparații cu criza refugiaților din 2015, scrie Euractiv.com.

22:00 Zelenski: Ucraina trebuie să câştige războiul şi să nu accepte nicio „ieşire pentru Rusia”

21:15Povara unei supraviețuitoare din Borodianka: ”Am stat ascunsă în apartamentul meu o lună de zile, dar auzeam țipetele celor aflați sub dărâmături”

20:55 Ministerul Apărării de la Kiev, despre prima fază a războiului cu Rusia: S-a încheiat cu victoria Ucrainei

20:40 Secretarul de stat al SUA, proaspăt ieşit din carantină, vine în Europa în acest weekend

20:25Inventivitatea armatei de la Kiev împotriva forțelor rusești

Forțele armate ucrainene încearcă să compenseze inferioritatea lor numerică și tehnologică cu creativitate, în special prin folosirea de drone ieftine pentru a ajuta artileria.

20:05 Scandal în Marea Britanie: Guvernul refuză să facă publice documentele privind numirea lui Evgheni Lebedev -fiul fostului agent KGB- în Camera Lorzilor

19:45Activele rusești înghețate în Elveția scad la 6,3 miliarde de franci elvețieni / Eleveția, acuzată că doar mimează sancțiunile

19:33Imagini noi arată cum forțele speciale ale Ucrainei ar fi reușit să distrugă un depozit rusesc de armamente, inclusiv muniție pentru lansatoarele multiple de rachete de artilerie.

Pentru acest atac care s-a lăsat cu explozii secundare foarte puternice, forțele ucrainene ar fi folosit o dronă de producție autohtonă cară și aruncă un singur proiectil nedirijat de doar 2 kg.

19:18Noi imagini cu bombardamentul asupra uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol.

19:00Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, îndeamnă companiile germane să se retragă din Rusia și să se relocheze în Ucraina. „În timp ce Rusia continuă să comită atrocități abominabile în Ucraina, profiturile companiilor străine care încă fac afaceri în Rusia sunt pătate cu sângele ucrainenilor. Aceasta va fi o contribuție la pacea din Europa”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

18:49 Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, reunit joi în sesiune specială, a aprobat cu o largă majoritate deschiderea unei anchete cu privire la atrocitățile pe care trupele ruse de ocupație le-ar fi comis în Ucraina.

18:22Germania salută dorința Finlandei de aderare la NATO, a scris, joi, pe Twitter cancelarul Olaf Scholz. De asemenea, l-a asigurat într-o convorbire telefonică pe președintele Finlandei, Sauli Niinisto, de sprijinul deplin al guvernului german.

18:08Rușii au început să-și repare tancurile cu componente din frigidere și mașini de spălat din cauza sancțiunilor occidentale

17:55Deminarea Ucrainei după invazia rusă va dura între 5 şi 10 ani, potrivit serviciilor de urgenţă de la Kiev

17:45Numărul persoanelor care au fugit din Ucraina pentru a scăpa de invazia Rusiei a depășit 6 milioane, în cea mai gravă criză a refugiaților din Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a anunțat, joi, Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați, citată de Reuters. Cei mai mulți refugiați au ajuns în Uniunea Europeană prin punctele de frontieră din Polonia, Slovacia, Ungaria și România.

17:18Imagini cu distrugerile din Popasna, una din localitățile din estul Ucrainei capturate de ruși în ultima săptămână:

16:47 Filialele Gazprom din Germania au încetat să mai primească gaze naturale rusești

16:30Noi imagini cu tancuri și blindate rusești distruse de ucraineni în estul țării:

16:15Comisia Europeană va face culoare de solidaritate pentru a putea exporta cerealele blocate în Ucraina

Putin: Sancțiunile impuse Rusiei de către Occident „provoacă" o criză globală

16:03 Politicieni finlandezi cheie au fost avertizați că Rusia ar putea opri vineri livrările de gaze către țara vecină Finlanda, scrie ziarul local Iltalehti, citând surse anonime.

Ziarul nu a precizat de unde ar fi venit avertismentul, iar Reuters precizează nu a putut verifica informația.

15:58 Sancțiunile impuse Rusiei de către Occident „provoacă" o criză globală, a declarat joi Vladimir Putin în timpul unei reuniuni pe teme economice.

„Autorii lor, ghidați de ambiții politice lipsite de viziune, exagerate, și de rusofobie, lovesc într-o mai mare măsură în propriile interese naționale, în propriile economii, în bunăstarea cetățenilor lor. Vedem acest lucru, în primul rând, în creșterea bruscă a inflației în Europa", a spus Putin.

Potrivit liderului rus, continuarea „obsesiei Occidentului cu sancțiunile" va duce în mod inevitabil la „cele mai dificile și mai greu de rezolvat consecințe" pentru Uniunea Europeană, precum și pentru cele mai sărace țări din lume.

15:50 Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat joi că nu va mai putea exporta gaze prin Polonia prin gazoductul Yamal-Europa, după ce Moscova a impus sancțiuni împotriva firmei care deține secțiunea poloneză a gazoductului.

„A fost pusă în aplicare o interdicție privind tranzacțiile și plățile către entități aflate sub sancțiuni. Pentru Gazprom, acest lucru înseamnă o interdicție privind utilizarea unei conducte de gaz deținute de EuRoPol GAZ pentru a transporta gaz rusesc prin Polonia", a precizat Gazprom într-un comunicat.”

15:36Harta războiului din Ucraina, ziua 78, conform Ministerului britanic al Apărării:

Rusia, noi declarații despre dorința Finlandei de a intra în NATO: Vom fi obligați să luăm măsuri

15:14 Extragerea militarilor ucraineni din Azovstal nu va fi permisă, a spus unul dintre oamenii rușilor din Donețk.

Denis Pușilin, liderul reprezentanților Kremlinului în Donețk, a declarat că forțele rusești continuă încercările de a cuceri uzina siderurgică din Mariupol și exclude extragerea soldaților ucraineni de acolo. (Kyiv Independent)

14:58 Clubul Spartak Moscova, din prima ligă rusă, a anunțat joi că Nike a reziliat contractul de sponsorizare cu echipa, deoarece aceasta nu va participa în sezonul viitor în competițiile europene.

UEFA, organismul care guvernează fotbalul european, a decis că Rusia nu va avea echipe afiliate care să participe la competițiile sale de club în sezonul 2022-23. Spartak, care era sponsorizată de Nike din 2005, a declarat că este acum în căutarea unui nou furnizor de echipament.

14:44 Încă o reacție a Rusiei la cererea de aderare la NATO a Finlandei, de data aceasta de la ministerul de externe de la Moscova:

„Aderarea Finlandei la NATO reprezintă o schimbare radicală în politica externă a țării. Rusia va fi obligată să ia măsuri de retorsiune, atât de natură tehnico-militară, cât și de altă factură, pentru a opri apariția amenințărilor la adresa securității sale naționale.”

14:01 Puteți citi aici un material despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO: Care sunt pașii următori, cât va dura ratificarea și care e reacția Rusiei

13:36Zelenski a scris pe Twitter că a avut o conversație telefonică cu președintele Finlandei, președintele finlandez Sauli Niinisto:

”Am salutat disponibilitatea Finlandei de a solicita aderarea la NATO. Am discutat, de asemenea, despre integrarea europeană a Ucrainei. Și de o interacțiune Ucraina - Finlanda în domeniul apărării”.

Kuzmin, convocat la MAE pentru afirmațiile provocatoare la adresa României

13:30 Comisia Europeană calculează că UE va trebui să investească în plus 195 miliarde de euro până în 2027 pentru a accelera deconectarea de combustibilii fosili din Rusia, în principal prin dezvoltarea regenerabilelor, o mai mare eficienţă energetică şi dezvoltarea sustenabilă a hidrogenului.

"Analiza ia în calcul toate importurile de combustibili fosili din Rusia, gazele naturale fiind cel mai dificil de eliminat", semnalează Comisia în draftul planului "Repower EU", pe care îl va prezenta săptămâna viitoare. (EFE, Agerpres)

13:03 Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul MAE, pentru afirmații ofensatoare și provocatoare la adresa României.

Convocarea reprezentantului Moscovei vine în contextul în care ambasada a publicat, printre altele, un articol intitulat „Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei şi sursa principală de dezinformare a lumii”.

13:01Prima reacție a Moscovei la decizia de aderare la NATO a Finlandei: „Cu siguranță este o amenințare la adresa Rusiei”

12:57Flota de Nord a Rusiei a anunțat exerciții cu submarinele nucleare după ce Finlanda a spus că va cere aderarea la NATO

12:33 În ultimele 24 de ore, 11 persoane au fost rănite în urma atacurilor lansate de forțele ruse în regiunea Nikolaev, conform administrației regionale, citate de The Kyiv Independent. Aceasta a precizat că în prezent 157 de persoane rănite în atacurile rusești sunt internate în spitalele din Nikolaev.

Suedia va cere și ea, săptămâna viitoare, să intre în NATO

12:23 O explozie în această dimineață la un depozit militar de muniții în apropiere de orașul Khabarovsk, din estul Rusiei, relatează RIA Novosti.

Potrivit agenției ruse explozia a avut loc în urma unei „manipulări necorespunzătoare" a munițiilor. Orașul se află în Orientul Îndepărtat, în apropiere de granița Rusiei China.

12:02 Rubla a devenit cea mai puternică monedă din lume de la începutul anului / Ironia remarcată de analiști

11:59 VIDEO Propagandistul Vladimir Soloviov cere ca războiul din Ucraina să treacă la modul „turbo”:Voluntarii vin cu bani de acasă

11:56 Circa 68% dintre bulgari doresc neutralitate în conflictul din Ucraina, potrivit unui studiu al agenției Estat. Sociologul Ivo Zhelev a declarat „că există unii cetățeni care se tem de un conflict global. Pe de altă parte, există oameni care țin cu Rusia. Doar 7% sunt în favoarea unui sprijin deschis pentru Rusia și 21% pentru Ucraina".

„13,1% spun că folosirea de către Rusia a armelor nucleare este justificată dacă securitatea sa este amenințată", a mai afirmat sociologul. (Novinite)

11:48Suedia va cere și ea, săptămâna viitoare, să adere la NATO, potrivit surselor ziarului Expressen

11:15Ce pierderi ar fi suferit Rusia și ce echipamente ar fi pierdut Ucraina în 78 de zile de război - bilanțul celor două armate.

Finlanda anunță că a decis să intre în NATO

11:12 Unele filiale ale Gazprom Germania nu primesc gaze din cauza sancțiunilor impuse de Rusia entităților occidentale, a declarat joi ministrul german al Economiei, Robert Habeck, în Parlament.

El a spus că Germania a găsit furnizori alternativi, fără a da detalii, adăugând că ministerul său va pune la dispoziție informații despre aceștia mai târziu în cursul zilei.

Luna trecută, Germania a transferat Gazprom Germania, o afacere de tranzacționare, stocare și transport de energie abandonată de compania rusă Gazprom, către autoritatea sa de reglementare în domeniul energiei pentru a asigura securitatea energetică. (Reuters)

11:06 Rubla rusească s-a întărit joi, coborând sub pragul de 70 unități pentru un euro, fiind sprijinită artificial de măsurile de control al capitalului.

Rubla a devenit moneda cu cele mai bune performanțe din lume în acest an, deoarece a fost susținută de măsurile de control al capitalului pe care Rusia a fost nevoită să le impună pentru a proteja sectorul financiar începând cu sfârșitul lunii februarie.

În jurul orei 10:45 (ora României) rubla era cu 0,9% mai puternică, la 66,6 unități pentru un dolar și avansase 1,3% pentru a se tranzacționa la 69,54 de unități pentru un euro.

10:34VIDEO Soldații ruși împușcă în spate doi civili neînarmați / Imagini cu un puternic impact emoțional

10:21Finlanda trebuie să solicite aderarea la NATO „fără întârziere", au declarat joi președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin

10:12 Reflectând asupra crizei rachetelor din Cuba, președintele John F. Kennedy a avertizat odată că puterile nucleare „trebuie să evite acele confruntări care aduc un adversar în situația de a alege între o retragere umilitoare sau un război nuclear". Iar asta pare să fie dilema actuală a lui Putin.

Zeci de blindate rusești, nimicite în timp ce încercau să tracă un râu

10:00Povestea unei înfrângeri usturătoare pentru ruși. Cum au fost nimicite zeci de tancuri și blindate în timp ce încercau să treacă pe un pod de pontoane

09:49 Trupele rusești continuă să piardă teren în Harkov, iar forțele din regiune (care au suferit pierderi grele) sunt reorganizate și refăcute pentru a fi trimise pe malul estic al râului Siverskyi Donets, pentru protejarea flancului de vest al principalei operațiuni rusești.

08:54 Un comandant al pușcașilor marini ucraineni, refugiat împreună cu alți luptători în Azovstal, a făcut un apel personal la Elon Musk pentru a-i ajuta să plece în siguranță Mariupolul.

Într-o postare pe Twitter, Serhiy Volyna a scris: „Unii spun că ai venit de pe altă planetă pentru a-i învăța pe oameni să creadă în imposibil. Planetele noastre sunt una lângă cealaltă, dar eu trăiesc acolo unde este aproape imposibil de supraviețuit. Ajută-ne să ieșim din Azovstal spre o țară mediatoare. Dacă nu tu, atunci cine? Dă-mi un indiciu."

08:35 La câțiva kilometri în spatele graniței se află cel mai important centru militar pentru aprovizionarea armatei ruse: baza de operațiuni de la Belgorod. Din punctul de vedere al experților, o pierdere a acestei baze ar fi „o catastrofă"pentru Rusia.

Eforturile ruse, blocate în sud și în Lugansk și Donețk. Ucrainenii avansează la nord-est de Harkov

08:18 Siemens va renunța la piața rusă. „Ne alăturăm comunității internaționale care condamnă războiul din Ucraina și ne concentrăm pe sprijinirea oamenilor noștri și pe furnizarea de ajutor umanitar", a declarat directorul general Roland Busch.

„Astăzi (joi), am anunțat decizia noastră de a desfășura un proces ordonat de lichidare a activităților noastre de afaceri industriale din Rusia", a adăugat el. Compania germană are aproximativ 3.000 de angajați în Rusia și decisese anterior să nu mai preia noi proiecte.

08:07 Germania ar putea face față unui boicot al importurilor de gaze rusești încă din iarna viitoare, a declarat joi ministrul german al Economiei, Robert Habeck, pentru săptămânalul WirtschaftsWoche.

„Dacă avem facilități de stocare pline la începutul anului, dacă două dintre cele patru tancuri plutitoare de GNL pe care le-am închiriat sunt conectate la rețea și dacă facem economii semnificative de energie, putem, într-o oarecare măsură, să trecem peste iarnă dacă livrările de gaze rusești se prăbușesc", a spus Habeck.

08:02Ucrainenii recuperează cadavrele soldaților ruși: „Militarii ruși nu își abandonează morții? Doar un basm”

07:50 Institutul pentru Studiul Războiului: Eforturile trupelor de invazie în sud și în Donețk și Lugansk rămân blocate, iar trupele ucrainene au continuat să câștige teren la nord-est de Harkov.

Scurtă trecere în revistă, joi dimineață, a informațiilor recente (ora 07:30)

  • Ucraina a anunțat că a respins forțele Moscovei într-un contraatac care ar putea semnala o schimbare în ritmul războiului. Statul major al forțelor armate ucrainene a declarat că a recucerit Pytomnyk, un sat situat pe autostrada principală, la nord de Harkov, la jumătatea drumului spre granița cu Rusia.
  • Oficialii ucraineni au lansat avertismente cumplite privind soarta civililor și a ultimilor luptători din portul Mariupol din sudul țării, după săptămâni de bombardamente rusești care, potrivit primarului orașului, l-au transformat într-un „ghetou medieval".
  • Regiunea ucraineană Herson, ocupată de Rusia, intenționează să îi ceară președintelui Putin să o includă în Rusia, a scris agenția de știri TASS, citând un oficial rus. Guvernatorul destituit spune însă că locuitorii regiunii vor să revină ca parte a Ucrainei.
  • Fluxurile de gaz rusesc către Europa via Ucraina au scăzut cu un sfert după ce forțele ucrainene au oprit utilizarea rutei de tranzit Sokhranovka.
  • Moscova a impus sancțiuni împotriva proprietarului părții poloneze a gazoductului Yamal, care aduce gazul rusesc în Europa, precum și împotriva fostei unități germane a producătorului rus de gaze Gazprom, ale cărei filiale deservesc consumul de gaze din Europa.
  • Președintele Băncii Europene de Investiții susține un plan de tip „Marshall" de mai multe trilioane de euro pentru reconstrucția Ucrainei, promițând angajarea puterii financiare a brațului de creditare al UE.
  • Aliații NATO se așteaptă ca Finlanda și Suedia să solicite aderarea la alianță în zilele următoare și vor acorda rapid statutul de membru, au declarat cinci diplomați și oficiali citați de Reuters.

Forțele ucrainene au aruncat în aer două poduri pentru a-i încetini pe ruși în Lugansk

07:17 Aproape 800 de rachete balistice şi de croazieră au fost lansate asupra unor ţinte din Ucraina de la începutul războiului, potrivit ultimelor estimări ale Statului Major al armatei ucrainene.

07:05 Peste 13.000 de militari ucraineni au primit distincţii de stat de la începutul invaziei ruseşti, a anunţat Volodimir Zelenski.

06:23 Ministerul ucrainean al Apărării spune că a distrus două poduri care traversează râul Siversky Donets pentru a opri înaintarea trupelor ruseşti în Lugansk.

06:02 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a afirmat că este îngrijorat de posibilitatea ca Vladimir Putin să folosească o armă nucleară tactică asupra capitalei Ucrainei.

05:03 Rusia a cerut organizaţiilor internaţionale de asistenţă umanitară să evacueze oraşele din estul Ucrainei.

01:49Slovacia şi Polonia vor face eforturi comune pentru a ajuta Ucraina să obţină statutul de ţară candidată la aderarea la UE cât de curând posibil.