Forțele rusești nu au făcut niciun progres semnificativ în Ucraina miercuri, iar trupele ucrainene au continuat să câștige teren la nord-est de Harkov, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare a desfășurării invaziei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Contraofensiva ucraineană de la nord de Harkov a forțat trupele rusești să treacă în defensivă și a necesitat eforturi de întărire și refacere menite să împiedice noi avansuri ucrainene spre frontiera rusă.

Eforturile rusești de-a lungul axei sudice și în regiunile Donețk și Lugansk rămân tot blocate, iar forțele rusești nu au înregistrat câștiguri semnificative în fața succeselor continue ale apărării ucrainene.

Concluzii cheie de la Institutul pentru Studiul Războiului

  • Contraofensiva ucraineană la nord de Harkov a forțat trupele rusești să treacă în defensivă și a reușit să atenueze cu succes presiunea artileriei asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din țară.
  • Forțele rusești au continuat eforturile de încercuire a pozițiilor ucrainene în zona Severodonetsk-Rubizhne-Lysychansk, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Este posibil ca forțele rusești să inițieze o nouă înaintare spre Bakhmut după ce au capturat Popasna, pentru a asigura accesul pe autostradă spre nord la Slovyansk.
  • Forțele rusești încearcă să își consolideze pozițiile din vestul regiunii Herson pentru a înainta în regiunea Nikolaev.
  • Surse pro-ruse de pe Telegram au raportat că forțele ucrainene ar putea desfășura un contraatac la 40 km nord de Izium pentru a tăia calea unităților rusești în acest oraș cheie, dar ISW precizează că nu poate confirma aceste informații la acest moment.

Harta actuală a războiului:

-----------