Trupele de invazie continuă să piardă teren în Harkov, iar forțele rusești din regiune (care au suferit pierderi grele) sunt reorganizate și refăcute pentru a fi trimise pe malul estic al râului Siverskyi Donets, pentru protejarea flancului de vest al operațiunii principale a Moscovei, spune ministerul britanic al apărării.

Tanchisti ucraineniFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Evaluarea de joi dimineață a serviciilor secrete militare britanice:

  • Forțele ucrainene continuă să contraatace la nord de Harkov, recucerind mai multe orașe și sate spre granița cu Rusia.
  • Faptul că Rusia a acordat prioritate operațiunilor din Donbas a lăsat elementele desfășurate în regiunea Harkov vulnerabile în fața forței de contraatac ucrainene mobile și foarte motivate.
  • În ciuda succesului Rusiei în încercuirea Harkovului în etapele inițiale ale conflictului, se pare că aceasta a retras unități din regiune pentru a se reorganiza și a-și reface forțele în urma pierderilor grele.
  • Odată reconstituite, aceste forțe vor fi probabil desfășurate pe malul estic al râului Siverskyi Donets, formând o forță de baraj care să protejeze flancul vestic al concentrării principale de forțe a Rusiei și principalele rute de aprovizionare pentru operațiunile din vecinătatea Iziumului.
  • Retragerea forțelor rusești din regiunea Harkov este o recunoaștere tacită a incapacității Rusiei de a cuceri orașe ucrainene cheie, unde se așteptau la o rezistență limitată din partea populației.

-----------