​Ucraina a suspendat trecerea unei părți din gazul rusesc către Europa, printr-un punct de tranzit cheie, în timp ce revendică victorii pe câmpul de luptă în fața forțelor rusești invadatoare, inclusiv recucerirea a patru sate din jurul Harkovului.

Lupte in Mariupol și la Azovstal Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 77 a războiului din Ucraina au fost LIVETEXT:

07:30 Acest articol nu va mai fi actualizat ,noul material LIVE, cu informațiile de joi, îl găsiți aici

07:15Aproape 800 de rachete balistice şi de croazieră au fost lansate asupra unor ţinte din Ucraina de la începutul războiului, la 24 februarie, potrivit unei actualizări operaţionale a Statului Major al armatei ucrainene, transmite BBC.

07:05Peste 13.000 de membri ai serviciilor militare ucrainene au primit distincţii de stat de la începutul invaziei ruseşti la scară largă în Ucraina, la 24 februarie, a anunţat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, citat de Ukrinform.

06:24Ministerul ucrainean al Apărării susţine că a distrus două poduri care traversează râul Siversky Donets în apropierea satului Bilohorivka, pentru a opri înaintarea trupelor ruseşti în regiunea Lugansk, transmite BBC.

06:04Primarul Kievului, Vitali Klitschko a declarat pentru CNN că este îngrijorat de posibilitatea ca preşedintele rus Vladimir Putin să folosească o armă nucleară tactică asupra Kievului,

05:04Conducerea militară rusă a cerut organizaţiilor internaţionale de asistenţă umanitară să evacueze oraşele din estul Ucrainei. "Având în vedere situaţia umanitară catastrofală ce se profilează pentru majoritatea civililor din Kramatorsk şi Sloviansk, solicităm comunităţii internaţionale, ONU, OSCE şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii să adopte imediat toate măsurile pentru evacuarea rapidă şi în siguranţă a civililor din aceste oraşe aflate sub controlul iniţiat de forţele armate ucrainene", a declarat miercuri seară generalul colonel Mihail Mizinţev din partea ministerului rus al apărării, citat de agenţia Interfax.

01:49 Slovacia şi Polonia cer ca Ucrainei să i se acorde rapid statutul de candidată la aderarea la UE

00:24Zelenski a discutat cu Olaf Scholz: „Apreciem nivelul ridicat de dialog cu Germania şi sprijinul pentru lupta noastră”

23:06Președintele Finlandei spune că aderarea la NATO nu trebuie considerată a fi "împotriva cuiva”

22:57Rusia anunță sancţiuni împotriva a peste 30 de companii energetice occidentale, drept represalii pentru sancţiunile ce i-au fost aplicate în urma ofensivei militare declanșate în Ucraina.

22:15Suedia și Marea Britanie anunță semnarea unui acord de apărare reciprocă

21:53Rusia acuză din nou Ucraina că i-a bombardat teritoriul: un mort și trei răniți

Guvernatorul regional rus al regiunii Belgorod a declarat miercuri că o persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite în sud-vestul Rusiei în urma unor bombardamente venite dinspre Ucraina, potrivit AFP.

20:54Bilanț rar prezentat de Armata Ucrainei: Spune că a pierdut peste 560 de soldați din garda națională, din care face parte regimentul Azov

Utilizarea de către Rusia a armelor hipersonice în Ucraina nu "are efecte cu adevărat semnificative" - general american

20:45 Generalul Mark Milley: Utilizarea de către Rusia a armelor hipersonice în Ucraina nu "are efecte cu adevărat semnificative"

20:39Mihail Podoliak, consilier prezidenţial al liderului de la Kiev, spune că regiunea Herson din sudul Ucrainei va fi „eliberată” în cele din urmă de armata ucraineană, după ce autorităţile proruse instalate acolo de către Moscova au anunţat că vor să îi ceară lui Vladimir Putin alipirea la Rusia.

El a condamnat, pe Twitter, decizia noilor lideri ai administraţiei civile şi militare din Herson, pe care i-a numit „gauleiteri”, aluzie la conducătorii de district nazişti din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

20:20Declarație surprinzătoare a unui fost ambasador chinez la Kiev: „Rusia a pierdut complet Ucraina”

20:17Reportaj VIDEO Povestea dureroasă a unui polițist din Borodianka: ”După bombardament, am sunat acasă. Nimeni nu a mai răspuns”

20:01 Cehia permite unui număr de aproximativ o sută de cetățeni cehi să meargă să lupte în Ucraina

19:22Jurnaliștii Digi24 Alexandru Rotaru și Cristian Petrescu au fost reținuți marți seară de către reprezentanții structurilor de forță din regiunea transnistreană, unde se aflau pentru a relata despre ultimele provocări din zona controlată de forțe proruse.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis miercuri că a fost informat miercuri după-amiază că Ambasada României la Chișinău a făcut în regim de urgență demersuri pe multiple canale, inclusiv pe lângă autoritățile competente ale Republicii Moldova și Misiunea în Republica Moldova a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, fiind obținută, după doar câteva ore, eliberarea celor doi jurnaliști. Aceștia au fost însoțiți, în condiții de securitate, spre capitala Chișinău, unde se află în siguranță, și se vor întoarce în România în perioada următoare, precizează MAE.

Armata Ucrainei spune că Rusia ar intenționa în continuare să captureze Kievul

19:13 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei consideră că Rusia ar intenționa în continuare să captureze Kievul, să creeze o nouă entitate de stat și să o includă în Federația Rusă, potrivit The Kyiv Independent.

Oleksii Hromov, adjunctul șefului direcției operaționale principale a Statului Major General al Ucrainei, spune că potențialele mișcări viitoare ale Rusiei ar fi capturarea regiunilor Odesa de sud, Nikolaev și parțial Zaporojie, pentru a crea un coridor terestru de la estul Ucrainei ocupat până la regiunea Transnistria din Republica Moldova.

Rusia se poate concentra apoi pe capturarea regiunilor centrale ale Ucrainei și pe Kiev, organizarea de alegeri și proclamarea unui nou stat, a spus el.

18:45„Este ca şi cum ai fi invitat la o cină în familie, fără a ţi se oferi un scaun” - Ce spune Zelenski despre propunerea lui Macron privind crearea unei „comunități politice europene” la care să se alăture și Ucraina.

17:50Cancelarul german Olaf Scholz spune Ucraina va trebui să se „lupte timp de 100 de ani” cu consecințele războiului actual, el făcând o paralelă cu consecințele celui de-Al Doilea Război Mondial în țara sa.

17:30Mesaj cinic sau schimbare de ton? Un locotenent al Patriarhului Kirill mulțumește bisericilor din Polonia și România pentru ajutorul dat refugiaților ucraineni și vorbește despre „tragedia comună”

17:00Serviciul de Frontieră al Ucrainei a restabilit controlul asupra unei porțiuni a graniței cu o lungime de aproape 1200 kilometri, din care două treimi este granița cu Rusia, a anunțat directorul Departamentului de Protecție a Frontierei de Stat al Administrației de Stat pentru Grăniceri, Leonid Baran, citat de Unian.

16:55Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat că a finalizat prima anchetă pentru crime de război, fiind vizat comandantul rus al diviziei a 4-a de tancuri, scrie The Kyiv Independent. Soldatul rus - aflat în prezent în arest - a fost trimis în judecată de către Procuratura Ucrainei, fiind acuzat că ar fi ucis un locuitor de 62 de ani din orașul Ciupahivka din regiunea Sumî.

Zelenski spune că Ucraina este pregătită să poarte negocieri cu Rusia „atât timp cât nu este prea târziu”

16:08Serghei Lavrov susține că Moscova nu vrea război în Europa, dar "Occidentul insistă constant că Rusia trebuie să fie învinsă"

16:01 Zelenski a spus că Ucraina este pregătită să poarte negocieri cu Rusia „atât timp cât nu este prea târziu”.

„Cu fiecare nouă Bucha, cu fiecare nou Mariupol, cu fiecare nou oraș în care există zeci de morți, cazuri de viol, cu fiecare nouă atrocitate, dispare dorința și posibilitatea de a negocia, precum și posibilitatea de a rezolva această problemă în mod diplomatic”, a adăugat președintele ucrainean. (Guardian)

15:57Nouă persoane au fost rănite în urma bombardamentelor lansate de forțele ruse în ultimele 24 de ore în regiunea Nicolaev, scrie The Kyiv Independent. Șeful administrației regionale, Hanna Zamazieieva, a precizat că, în total, în spitelele din Nikolaev sunt internate 159 de persoane rănite în atacurile rusești.

15:40 Comisia Europeană pregătește noi norme care ar facilita confiscarea de către guvernele UE a activelor oligarhilor și ale altor persoane bogate afectate de sancțiuni, potrivit unor oficiali și unor documente citate de Reuters.

Propunerea legislativă, care urmează să fie prezentată pe 25 mai, potrivit agendei provizorii a Comisiei Europene, ar urma să creeze un cadru juridic comun pentru a pedepsi persoanele care se sustrag sau încalcă sancțiunile UE.

„Lucrăm la un instrument european pentru a face posibile confiscările peste tot în toate statele UE" împotriva persoanelor sancționate, a declarat miercuri comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, adăugând că scopul final este de a redistribui veniturile obținute din aceste confiscări către Ucraina.

Două nave rusești, văzute din satelit lângă Insula Șerpilor

15:28 Gigantul energetic rus Gazprom susține că Ucraina a lăsat un singur punct de intrare pentru tranzitul gazului rusesc către Europa și că acest lucru subminează securitatea aprovizionării cu gaze, relatează miercuri agenția de presă RIA.

15:26 Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, a sosit miercuri la Ministerul de Externe al Rusiei, împreună cu ambasadorul polonez Krzysztof Krajewski, relatează agenția de presă RIA.

Krajewski a fost convocat la ministerul de externe după ce protestatarii au turnat lichid roșu peste trimisul Rusiei în Polonia, luni, la o ceremonie de depunere de coroane de flori la Varșovia.

15:10 Ucrainenii nu au destule arme pentru toți soldații săi, un clip apărut online arătând cum forțele teritoriale de apărare trag cu un tun antiaerian sudat pe un camion și chiar cu o mitralieră folosită de armata imperială rusă

14:29 Două nave, probabil rusești apar lângă Insula Șerpilor într-o imagine din satelit făcută în această dimineață. Cel puțin una dintre ele pare o navă de debarcare, niciuna dintre ele nu este un vas mare de război, spune analistul naval H. I. Sutton.

14:25​ Soții ale militarilor ucraineni din divizia Azov s-au întâlnit miercuri, la Roma, cu Papa Francisc, căruia i-au cerut să intervină pentru salvarea vieților militarilor, asediați de ruși de câteva săptămâni în combinatul Azovstal.

Ucraina a închis o conductă, Lugansk și Donețk au rămas fără alimentare cu gaze

14:22 Autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD), a anunțat miercuri că a blocat accesul la Facebook și Instagram, aliniindu-se astfel la politica Rusiei privind rețelele de socializare.

„Accesul la resursele de informații ale companiei americane Meta, care permite apeluri la violență împotriva vorbitorilor de limbă rusă pe rețelele sale sociale, a fost deja blocat", a transmis așa-zisul minister al comunicațiilor din RPD.

14:00 Pentru prima oară de la începerea invaziei, Ucraina a închis o conductă cu gaze rusești. Din această cauză Lugansk și Donețk au rămas fără alimentare cu gaze, iar livrările de gaze rusești către Europa, prin Ucraina, au scăzut cu un sfert.

13:41Până la 170.000 de oameni s-ar mai afla acum în orașul devastat Mariupol, transformat de soldații ruși într-un „ghetou medieval”, spune primarul Vadim Boicenko, citat de The Kyiv Independent.

Potrivit edilului, peste 10.000 de oameni ar putea muri din cauza „bolilor și condițiilor de viață intolerabile” din Mariupol, fiind necesară o evacuare completă a orașului.

13:30 Vânzările de autoturisme și camionete noi din Rusia s-au prăbușit cu 78,5% în aprilie, potrivit Asociației Întreprinderilor Europene (AEB). Luna trecută au fost vândute 32.706 astfel de vehicule.

Vânzările de automobile au început să scadă pe fondul ieșirii din Rusia a producătorilor auto străini. AEB a estimat că în 2022 vânzările de mașini noi în Rusia ar putea scădea cu 50%, până la 800.000 de unități, ceea ce ar fi cea mai mare scădere din istoria pieței auto rusești. (Kommersant)

13:27Ambasada Germaniei în Ucraina și-a reluat miercuri activitatea la Kiev. Ministrul german de Externe Annalena Baerbock, aflată într-o vizită în Ucraina, a arborat steagul Germaniei în fața ambasadei.

Autoritățile de ocupație din Herson îi vor cere lui Putin alipirea la Rusia

13:24 Rusia are destui cumpărători pentru resursele sale energetice în afara țărilor occidentale, a declarat miercuri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

„Lăsați Occidentul să plătească mai mult decât plătea până acum Federației Ruse și lăsați-l să explice populației sale de ce ar trebui să devină mai săracă", a declarat Lavrov la o conferință de presă la Muscat, după discuții cu omologul său din Oman.

13:13Liderul din Osetia de Sud așteaptă un „semn" de la Moscova înainte de un referendum pentru alipirea la Rusia

13:10 Soldații ruși au furat un tezaur scitic din muzeul din Melitopol - Procuratura Ucrainei

13:04 Autoritățile de ocupație din regiunea ucraineană Herson îi vor cere lui Vladimir Putin să încorporeze regiunea în Rusia, a declarat șeful adjunct al administrației militare și civile regionale, potrivit Ria Novosti.

12:55 În ultimele 24 de ore au avut loc 38 de lovituri aeriene, dintre care patru bombardamente strategice, pe teritoriul uzinei Azovstal, afirmă batalionulucrainean Azov în postări pe Twitter.

”De asemenea, artileria inamicului, tancurile etc. continuă să opereze. Inamicul nu se oprește în încercările sale de a cuceri fortăreața ucraineană și continuă să desfășoare zilnic asalturi susținute de infanterie”, spun ultimii apărători din Mariupol.

Medvedev: SUA se luptă cu noi prin intermediar

12:25 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a acuzat miercuri Statele Unite că duc un „război prin intermediar" împotriva Rusiei, după ce Camera Reprezentanților a aprobat un pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, și a spus că economia americană va avea de suferit.

Medvedev a scris pe Telegram că proiectul de lege aprobat marți de Camera Reprezentanților a fost o încercare „de a aplica o înfrângere serioasă țării noastre și de a-i limita dezvoltarea economică și influența politică în lume. Nu va funcționa. Tiparnița prin care America își mărește constant datoria guvernamentală deja umflată se va sparge mai repede".

12:11 Noi informații despre contraofensiva ucraineană în apropiere de Harkov, după ce oficialii ucraineni au declarat că trupele lor au recucerit unele localități din apropierea orașului cheie.

Harkov se află sub tiruri grele, iar în regiune au loc „lupte crâncene", a spus guvernatorul Oleg Synegubov.

Synegubov a declarat că trupele rusești au lăsat în urmă „capcane mortale" în regiune și a îndemnat locuitorii să rămână în adăposturi, în loc să „se grăbească spre așezările eliberate". (BBC)

11:58 Propunerea UE privind sancțiunile petroliere împotriva Rusiei ar distruge economia ungară și nu oferă o soluție la problemele uriașe pe care le-ar crea pentru Ungaria, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto.

Szijjarto a spus, într-un clip postat pe pagina sa de Facebook, că în urma discuțiilor purtate până acum, Comisia Europeană nu are o soluție, astfel că singura cale de a ajunge la un acord privind un embargo petrolier ar fi ca acesta să se aplice transporturilor maritime de petrol, iar toate transporturile de petrol rusesc prin conducte să fie scutite în totalitate. (Reuters)

11:45Maria Zaharova: Decizia Lituaniei de a califica Rusia drept stat care sprijină terorismul „provocare, extremism şi ipocrizie politică” / Un nou atac la NATO

Rușii spun că au doborât o dronă Bayraktar

11:11 Premierul britanic va vizita Suedia și Finlanda în cursul zilei de astăzi pentru a discuta despre războiul din Ucraina, în condițiile în care ambele națiuni ar putea decide în următoarele zile dacă să se alăture alianței NATO.

Boris Johnson se va întâlni miercuri cu liderii celor două țări în timpul unei călătorii de 24 de ore. Purtătorul său de cuvânt oficial a declarat că vizita se referă, de asemenea, la "securitatea Europei în sens mai larg".

11:07Rusia ar fi reușit să doboare nouă drone ucrainene, din care una în apropiere de Insula Șerpilor, a susținut miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konașekov.

„Nou drone ucrainene au fost distruse de sistemele antiaeriene în cursul nopții (...) una în zona Insulei Șerpilor și una de tipul Bayraktar TB-2 în regiunea Mykolaiv”, a spus Konașenkov.

Rusia ar mai fi reușit să distrugă peste noapte peste 400 de ținte în Ucraina, folosind lovituri de artilerie, lovituri de rachete sau atacuri aeriene. Printre țintele distruse ar fi fost 13 posturi de comandă, 14 depozite de muniție și patru sisteme de rachete antiaeriene Osa-AKM. Peste 280 de ucraineni ar fi fost uciși, susținte Rusia.

10:53Cât de târziu a venit „momentul decisiv” în care Occidentul a decis să furnizeze armament modern Ucrainei - Kuleba

10:32NY Post: O Moldovă controlată de Rusia ar putea fi folosită împotriva României

10:25Atacuri cu rachete au fost lansate de ruși miercuri și au lovit două cartiere ale orașului Sloviansk din regiunea Donețk, potrivit primarului Vadym Lyakh, citat de The Kyiv Independent. Până acum, nu au fost raportate victime.

Nou bilanț ucrainean al pierderilor suferite de trupele de invazie

10:11De ce au eșuat în Ucraina forțele aeriene rusești. Motivul trecut cu vederea pentru care invazia Rusiei se clatină

09:59Bulgaria va primi gaze lichefiate din SUA începând din iunie după ce Gazprom i-a întrerupt livrările de gaze.

09:49De la invazia rusă în Ucraina, în 24 februarie, cel puțin 226 de copii au fost uciși, iar alți 417 au fost răniți, conform datelor transmise miercuri de Procuratura Generală a Ucrainei.

Cele mai multe victime în rândul copiilor au fost înregistrate, potrivit autorităților ucrainene, în regiunea Donețk - 139, regiunea Kiev - 116, regiunea Harkov - 99, Cernihiv - 68, Herson - 46, Nikolaev - 44, Luhansk - 45, Zaporojie - 28, Sumî - 17, orașul Kiev - 16, regiunea Jitomir - 15.

De asemenea, 1.657 de instituții de învățământ au fost avariate în urma bombardamentelor rusești. 139 dintre acestea au fost complet distruse, precizează Procuratura Ucrainei.

09:44Imagini cu soldații ucraineni răniți din catacombele Azovstal: „Întreaga lume civilizată trebuie să vadă”

09:38 Noua estimare a armatei ucrainene privind pierderile provocate trupelor de invazie:

În ciuda loviturilor încasate, rușii încearcă să-și întărească poziția de pe Insula Șerpilor

09:33 Regimul Viktor Orban nu va împiedica aderarea Ucrainei la UE, a declarat ambasadorul Ungariei în Ucraina.

09:03 Nominalizările pentru tranzitul de gaze rusești prin Ucraina la punctul de intrare Sokhranovka pentru data de 11 mai au scăzut la zero, au arătat miercuri datele operatorului de gazoducte din Ucraina.

Kievul a anunțat marți că va suspenda fluxul de gaze prin punctul de tranzit care, potrivit acesteia, livrează aproape o treime din combustibilul transportat din Rusia către Europa prin Ucraina, acuzând Moscova pentru această măsură și spunând că va muta fluxurile în altă parte.

De asemenea, datele au arătat că cererile de tranzit de gaz rusesc către Europa prin Ucraina la punctul de intrare Sudzha se ridică la aproape 72 de milioane de metri cubi pentru ziua de miercuri.

08:35 Moscova încearcă să-și întărească poziția de pe Insula Șerpilor, în ciuda atacurilor repetate ale ucrainenilor, miza putând fi o dominație asupra nord-vestului Mării Negre

08:04 Contraofensiva ucraineană la nord de Harkov a continuat să împingă cu succes forțele rusești spre graniță, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului, adăugând că rușii sunt nevoiți să aducă acolo trupe de pe alte axe de înaintare.

Scurtă recapitulare, miercuri dimineață, a evenimentelor recente (ora 07.30)

  • Trupele ucrainene au recucerit în ultimele zile așezările Cherkaski Tyshky, Ruski Tyshki, Borshchova și Slobozhanske, într-o zonă la nord de Harkov.
  • Rusia este în urmă cu două săptămâni în ceea ce privește planul de cucerire a Donbasului și a sudului țării, a declarat un înalt oficial american.
  • Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat că regiunea a fost atacată de 22 de ori în ultimele 24 de ore.
  • În portul Mariupol, forțele rusești și-au continuat asaltul asupra uzinei Azovstal, unde se ascund ultimii apărători ai orașului. Un consilier al primarului a spus că cel puțin 100 de civili sunt încă blocați acolo.
  • Întrebat dacă Rusia ar exclude un atac nuclear tactic preventiv asupra Ucrainei, adjunctul ministrului rus de externe a declarat că această opțiune este clar prevăzută în doctrina sa militară, a relatat RIA.
  • Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un ajutor suplimentar de peste 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
  • Ministrul de externe Annalena Baerbock, cel mai înalt oficial al guvernului german care a vizitat Ucraina de la începutul invaziei rusești, a anunțat redeschiderea ambasadei germane din Kiev și a declarat că Ucraina ar trebui să devină la un moment dat membră cu drepturi depline a UE.
  • Mii de civili au fost uciși în Ucraina în plus față de bilanțul oficial de 3.381, a declarat șeful misiunii de monitorizare a drepturilor omului a ONU.
  • Mai mult de 8 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul Ucrainei de la începutul invaziei, a declarat agenția ONU pentru migrație.

O parte din fluxul de gaze rusești spre Europa, oprit de ucraineni

07:11 Un copil din Ucraina ce avea o malformație la inimă a fost salvat la Spitalul Marie Curie după o operație ce a durat 8 ore.

06:41Ucrainenii au oprit tranzitul gazelor ruseşti către Europa în regiunea Lugansk, spunând că nu poate supraveghea fluxurile din cauza forțelor de ocupație.

06:34Locuitorii Kievului sunt consultaţi online pentru a schimba denumirile staţiilor de metrou care amintesc de Rusia, inclusiv cea care poartă numele Lev Tolstoi.

06:31Zelenski a lăudat „puterea supraomenească" a trupelor ucrainene în lupta împotriva armatei ruse invadatoare.