​Decizia Lituaniei de a declara Rusia drept „un stat care sprijină și comite terorismul” este „provocatoare și extremistă”, a susținut purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, la postul de radio rusesc Sputnik, conform CNN.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria ZaharovaFoto: Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia

„Țările care adoptă astfel de documente și declarații fac, astfel, pași extremiști - nu există altă modalitate de a numi asta. Toate aceste țări sunt membre NATO. În ultimele decenii, am văzut în mod repetat acțiunile ilegale și agresive ale NATO, care au dus la mari pierderi de vieți omenești”, a susținut Zakharova.

„Acest lucru ar trebui tratat exact ca un element de provocare, extremism şi ipocrizie politică”, a adăugat ea.

Parlamentul Lituaniei a votat în unanimitate marți ca acțiunile Rusiei în Ucraina să fie descrise drept „genocid” și „terorism” și a făcut apel la un tribunal internațional, pe modelul proceselor de la Nurnberg de după Al Doilea Război Mondial, care să judece presupusele crime de război.

În documentul votat de către Parlamentul Lituaniei se menționează că crimele de război ale forțelor ruse includ uciderea deliberată a civililor, violurile în masă, relocarea forțată a cetățenilor ucraineni în Rusia și distrugerea infrastructurii economice și a siturilor culturale.

„Federația Rusă, ale cărei forțe militare selectează în mod deliberat și sistematic ținte civile pentru a fi bombardate, este un stat care sprijină și comite terorismul”, arată moțiunea.

Acest vot vine după ce luna trecută Canada, Letonia și Estonia au votat o moțiune similară de a numi atacurile Rusiei din Ucraina drept „genocid”.